PFR S.A.
Skonsolidowany i jednostkowy raport za I V kwartał
2017
14 lutego 2018
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
2
SPIS TREŚCI
Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości .................................................................. 3
Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food Restaurants .................................. 12
Kwartalne skonsolidowane dane finansowe ............................................................. 18
Skonsolidowany bilans .......................................................................................... 19
Skonsolidowany rachunek zysków i strat .............................................................. 20
Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym .................... 20
Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych .................... 22
Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A. ........................................................ 23
Kwartalne jednostkowe dane finansowe ................................................................... 23
Jednostkowy bilans ............................................................................................... 24
Jednostkowy rachunek zysków i strat ................................................................... 26
Jednostkowe zestawienie zmian w kapitale własnym ........................................... 27
Jednostkowe sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych ......................... 28
Zatrudnienie w PFR S.A. ....................................................................................... 29
Komentarz Zarządu Emitenta na temat czynników i zdarzeń mających wpływ na
osiągnięte wyniki finansowe oraz stanowisko w zakresie publikowanych
szacunków ................................................................................................................ 30
Oświadczenie Zarządu ............................................................................................. 31
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
3
Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości
Metody konsolidacji oraz wyceny udziałów
Dane jednostek zależnych konsoliduje się metodą konsolidacji pełnej.
Metoda konsolidacji pełnej
Przy konsolidacji metodą pełną sumowaniu podlegają, w pełnej wartości,
poszczególne pozycje odpowiednich sprawozdań finansowych jednostki dominującej
i jednostek zależnych. Po przeprowadzeniu sumowania dokonywane są wyłączenia
i inne korekty zgodnie z ustawą.
Wyłączeniu podlegają: wyrażona w cenie nabycia wartość udziałów posiadanych
przez jednostkę dominującą i inne jednostki objęte konsolidacją w jednostkach
zależnych z tą częścią, wycenionych według wartości godziwej aktywów netto
jednostek zależnych, która odpowiada udziałowi jednostki dominującej i innych
jednostek grupy kapitałowej objętych konsolidacją w jednostkach zależnych, na dzień
rozpoczęcia sprawowania nad nimi kontroli; efekt wzajemnych transakcji pomiędzy
jednostkami objętymi konsolidacją.
Udziały w kapitale własnym jednostek zależnych, należące do osób lub jednostek
innych niż objęte konsolidacją, wykazywane są w odrębnej pozycji pasywów
skonsolidowanego bilansu, po kapitałach własnych jako kapitały mniejszości.
Wartość firmy oraz ujemna wartość firmy
Wartość firmy stanowi nadwyżka ceny nabycia udziałów nad odpowiadającą
im częścią aktywów netto wycenionych według ich wartości godziwych. Wartość
firmy wykazywana jest w aktywach skonsolidowanego bilansu, w odrębnej pozycji
aktywów trwałych jako wartość firmy jednostek podporządkowanych.
Ujemna wartość firmy stanowi nadwyżkę odpowiedniej części aktywów netto
wycenionych według ich wartości godziwych nad ceną nabycia udziałów. Ujemna
wartość firmy wykazywana jest w pasywach skonsolidowanego bilansu w odrębnej
pozycji jako ujemna wartość firmy jednostek podporządkowanych.
Od wartości firmy dokonuje odpisów amortyzacyjnych w okresie 5 lat natomiast
od ujemnej wartości firmy przez okres będący średnią ważoną okresu ekonomicznej
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
4
użyteczności nabytych i podlegających amortyzacji aktywów. W przypadku kwoty
nieistotnej grupa dokonuje jednorazowego odpisu.
Odpisy amortyzacyjne dokonywane są metodą liniową.
Rzeczowe aktywa trwałe, wartości niematerialne i prawne
Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne wycenia się według cen nabycia
lub kosztów wytworzenia, pomniejszonych o odpisy amortyzacyjne lub umorzeniowe,
pomniejszonych o odpisy z tytułu trwałej utraty wartości.
Cenę nabycia lub koszt wytworzenia środka trwałego powiększają koszty jego
ulepszenia.
Amortyzacja dokonywana jest metodą liniową. Przy ustalaniu okresu amortyzacji
i rocznej stawki amortyzacyjnej uwzględnia się okres ekonomicznej użyteczności
środka trwałego oraz składników wartości niematerialnych i prawnych. Poprawność
przyjętych okresów oraz stawek amortyzacyjnych podlega okresowej weryfikacji.
Grupa kapitałowa stosuje następujące roczne stawki amortyzacyjne
dla podstawowych grup środków trwałych:
urządzenia techniczne i maszyny 10% - 30%
pozostałe środki trwałe 10% - 50%
Roczne stawki amortyzacyjne dla wartości niematerialnych i prawnych są
następujące:
licencje 20% - 50%
oprogramowania komputerowe 50%
Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne o niskiej jednostkowej cenie
nabycia do 3.500 zł amortyzuje się jednorazowo, nie wcześniej niż w miesiącu
przyjęcia ich do użytkowania. Grunty, w tym prawo wieczystego użytkowania gruntu
nie są amortyzowane.
Środki trwałe w budowie są wyceniane w wysokości ogółu kosztów pozostających
w bezpośrednim związku z ich nabyciem lub wytworzeniem, w tym kosztów
finansowych, pomniejszonych o odpisy z tytułu trwałej utraty wartości. Środki trwałe
w budowie nie są amortyzowane do momentu zakończenia ich budowy i oddania
do użytkowania.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
5
Inwestycje długoterminowe
Inwestycje obejmują aktywa nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
wynikających z przyrostu wartości tych aktywów.
Inwestycje niefinansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy z tytułu
utraty wartości.
Inwestycje finansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy
aktualizujące wartość.
Leasing
Emitent jest stroną umów leasingowych na podstawie, których przyjmuje
do odpłatnego używania lub pobierania pożytków obce środki trwałe lub wartości
niematerialne i prawne przez uzgodniony okres.
W przypadku umów leasingu, na mocy których, następuje przeniesienie zasadniczo
całego ryzyka i pożytków wynikających z tytułu posiadania aktywów będących
przedmiotem umowy, przedmiot leasingu jest ujmowany w aktywach jako środek
trwały i jednocześnie ujmowane jest zobowiązanie w kwocie równej wartości bieżącej
opłat leasingowych ustalonej na dzień rozpoczęcia leasingu. Opłaty leasingowe są
odpowiednio dzielone pomiędzy odsetki rozpoznawane w rachunku wyników jako
koszty finansowe oraz część kapitałową zmniejszającą saldo zobowiązania
leasingowe. Koszty finansowe ujmowane są bezpośrednio w rachunku zysków i strat.
Środki trwałe będące przedmiotem umowy leasingu finansowego są amortyzowane
przez przewidywany okres użytkowania.
Należności
Należności wycenia się w kwocie wymagającej zapłaty, z zachowaniem zasady
ostrożnej wyceny i wykazuje w wartości netto po pomniejszeniu o odpisy
aktualizujące.
Wartość należności podlega aktualizacji wyceny uwzględniając stopień
prawdopodobieństwa ich zapłaty poprzez dokonanie odpisu aktualizującego. Odpisy
aktualizujące wartość należności zalicza się odpowiednio do pozostałych kosztów
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
6
operacyjnych lub do kosztów finansowych- zależnie od rodzaju działalności, której
dotyczy odpis aktualizujący.
Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne zmniejszają dokonane uprzednio
odpisy aktualizujące ich wartość.
Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne, od których nie dokonano
odpisów aktualizujących ich wartość lub dokonano odpisów w niepełnej wysokości
zalicza się odpowiednio do pozostałych kosztów operacyjnych lub kosztów
finansowych.
Odpisy aktualizujące tworzone są w odniesieniu do należności:
od dłużników postawionych w stan likwidacji lub stan upadłości - do wysokości
należności nieobjętej gwarancją lub innym zabezpieczeniem, zgłoszonej
w postępowaniu upadłościowym,
od dłużników w przypadku oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości, jeżeli
majątek dłużnika nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania
upadłościowego- w pełnej wysokości,
kwestionowanych przez dłużnika oraz z których zapłatą dłużnik zalega,
a według oceny sytuacji majątkowej i finansowej dłużnika spłata należności w kwocie
umownej nie jest prawdopodobna - do wysokości nie pokrytej gwarancją lub innym
zabezpieczeniem należności, z wyłączeniem zabezpieczenia w formie weksla
in blanco,
przeterminowanych lub nieprzeterminowanych o znacznym stopniu
prawdopodobieństwa nieściągalności - w wysokości wiarygodnie oszacowanej kwoty
odpisu,
skierowanych na drogę postępowania egzekucyjnego - w pełnej wysokości,
przeterminowanych ponad 360 dni od terminu płatności - w pełnej wysokości.
Transakcje w walucie obcej
Transakcje wyrażone w walutach obcych innych niż polski złoty są przeliczane
na złote polskie przy zastosowaniu kursu obowiązującego w dniu zawarcia transakcji.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
7
Na dzień bilansowy aktywa i pasywa wyrażone w walucie obcej są przeliczane
za złote polskie przy zastosowaniu obowiązującego na ten dzień średniego kursu
ustalonego dla tej waluty przez Narodowy Bank Polski.
Powstałe z przeliczenie różnice kursowe są ujawniane odpowiednio w pozycji
przychodów lub kosztów finansowych.
Zapasy
Zapasy są wyceniane według rzeczywistych cen zakupu, nie wyższych jednak
od cen sprzedaży netto.
Spółka przyjęła zasadę odpisywania w koszty wartości materiałów i towarów na dzień
zakupu lub produktów gotowych w momencie ich wytworzenia, połączoną
z ustalaniem stanu tych składników aktywów i jego wyceną oraz korektą kosztów
o wartość tego stanu, nie później niż na koniec każdego miesiąca .
Aktywa pieniężne
Do aktywów pieniężnych zalicza się aktywa w formie krajowych środków płatniczych,
walut obcych i dewiz. Do aktywów pieniężnych zaliczane są także naliczone odsetki
od aktywów finansowych.
Środki pieniężne w walucie polskiej wycenia się według wartości nominalnej. Środki
pieniężne w walutach obcych (w kasie i na rachunku bankowym) wycenia się
na koniec roku obrotowego po obowiązującym na ten dzień średnim kursie
ustalonym dla danej waluty przez NBP. Różnice kursowe zalicza się do przychodów
lub kosztów finansowych.
Aktywa finansowe płatne lub wymagalne w ciągu 3 miesięcy od dnia ich otrzymania,
wystawienia, nabycia lub założenia (lokaty) zaliczane są do środków pieniężnych
dla potrzeb rachunku przepływów środków pieniężnych.
Czynne rozliczenia międzyokresowe kosztów
Spółka dokonuje czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów, jeżeli poniesione
koszty dotyczą przyszłych okresów sprawozdawczych.
Odpisy czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
do upływu czasu. Czas i sposób rozliczenia jest uzasadniony charakterem
rozliczanych kosztów, z zachowaniem zasady ostrożnej wyceny.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
8
Kapitał zakładowy
Kapitałem zakładowym grupy kapitałowej Premium Food Restaurants S.A. jest
kapitał zakładowy Jednostki Dominującej - spółki Premium Food Restaurants S.A.
Kapitał zakładowy jest wykazywany w wysokości określonej w statucie i wpisanej
w Krajowym Rejestrze Sądowym. Różnice pomiędzy wartością godziwą uzyskanej
zapłaty i wartością nominalną akcji są ujmowane w kapitale zapasowym. Koszty
emisji akcji przy podwyższeniu kapitału zakładowego zmniejszają kapitał zapasowy
do wysokości nadwyżki wartości emisji nad wartością nominalną akcji.
Rezerwy
Rezerwy tworzy się na pewne lub o dużym stopniu prawdopodobieństwa przyszłe
zobowiązania i wycenia się je na dzień bilansowy w wiarygodnie oszacowanej
wartości. Rezerwy zalicza się odpowiednio do pozostałych kosztów operacyjnych,
kosztów finansowych lub strat nadzwyczajnych, zależnie od okoliczności, z którymi
przyszłe zobowiązania się wiążą.
Rezerwy tworzone są na poniższe tytuły:
straty z transakcji gospodarczych w toku,
udzielone gwarancje i poręczenia,
skutki toczącego się postępowania sądowego i odwoławczego,
odprawy emerytalno-rentowe,
przyszłe zobowiązania związane z restrukturyzacją.
Rezerwy na odprawy emerytalno-rentowe tworzone są w oparciu o własne szacunki,
jednakże ze względu na niski średni wiek pracowników i wynikającą z tego
nieznaczącą wartość rezerwy nie jest ona aktualnie księgowana.
Zobowiązania
Za zobowiązania uznaje się wynikający z przyszłych zdarzeń obowiązek wykonania
świadczeń o wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie
już posiadanych lub przyszłych aktywów Spółki.
Zobowiązania wycenione są w kwocie wymagającej zapłaty.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
9
Zobowiązania finansowe wykazane w sprawozdaniu finansowych są wyceniane
w skorygowanej cenie nabycia.
Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów
Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów dokonywane są w wysokości
prawdopodobnych zobowiązań przypadających na bieżący okres sprawozdawczy,
wynikających w szczególności:
ze świadczeń wykonanych na rzecz jednostek powiązanych przez
kontrahentów jednostek powiązanych, gdy kwotę zobowiązania można oszacować
w sposób wiarygodny;
z obowiązku wykonania, związanych z bieżącą działalnością, przyszłych
świadczeń wobec nieznanych osób, których kwotę można oszacować mimo, że data
powstania zobowiązania nie jest jeszcze znana, w tym z tytułu napraw
gwarancyjnych i rękojmi za sprzedane produkty długotrwałego użytku.
Odpisy biernych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
do upływu czasu lub wielkości świadczeń. Czas i sposób rozliczenia jest uzasadniony
charakterem rozliczanych kosztów, z zachowaniem zasady ostrożności.
Rozliczenia międzyokresowe przychodów
Rozliczenia międzyokresowe przychodów dokonywane są z zachowaniem zasady
ostrożnej wyceny i obejmują w szczególności:
równowartość otrzymanych lub należnych od kontrahentów środków z tytułu
świadczeń, których wykonanie nastąpi w następnych okresach sprawozdawczych;
środki pieniężne otrzymane na sfinansowanie nabycia lub wytworzenia
środków trwałych, w tym także środków trwałych w budowie oraz prac rozwojowych,
jeżeli stosownie do innych ustaw nie zwiększają one kapitałów własnych. Zaliczone
do rozliczeń międzyokresowych przychodów kwoty zwiększają stopniowo pozostałe
przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych lub umorzeniowych
od środków trwałych lub kosztów prac rozwojowych sfinansowanych z tych źródeł;
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
10
wartość przyjętych nieodpłatnie, w tym także w drodze darowizny, środków
trwałych w budowie, środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych.
Zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów kwoty zwiększają stopniowo
pozostałe przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych
lub umorzeniowych od środków trwałych lub wartości niematerialnych i prawnych.
Podatek dochodowy odroczony
W związku z przejściowymi różnicami między wykazywaną w księgach
rachunkowych wartością aktywów i pasywów, a ich wartością podatkową oraz stratą
podatkową możliwą do odliczenia w przyszłości, tworzona jest rezerwa i ustalane
aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego.
Aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się w wysokości kwoty
przewidzianej w przyszłości do odliczenia od podatku dochodowego przez spółki
wchodzące w skład grupy, w związku z ujemnymi różnicami przejściowymi, które
spowodują w przyszłości zmniejszenie podstawy obliczenia podatku dochodowego
oraz straty podatkowej możliwej do odliczenia, ustalonej przy uwzględnieniu zasady
ostrożności.
Rezerwę z tytułu odroczonego podatku dochodowego tworzy się w wysokości kwoty
podatku dochodowego, wymagającej w przyszłości zapłaty przez spółki wchodzące
w skład grupy, w związku z występowaniem dodatnich różnic przejściowych, to jest
różnic, które spowodują zwiększenie podstawy obliczenia podatku dochodowego
w przyszłości.
Wysokość rezerwy i aktywów z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się
przy uwzględnieniu stawek podatku dochodowego obowiązujących w roku powstania
obowiązku podatkowego.
Różnica pomiędzy stanem rezerw i aktywów z tytułu podatku odroczonego na koniec
i początek okresu sprawozdawczego wpływa na wynik finansowy, przy czym rezerwy
i aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego dotyczące operacji rozliczanych
z kapitałem własnym odnoszone są również na kapitał własny.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
11
Rozpoznawanie przychodu
Za przychody i zyski uznaje uprawdopodobnione powstanie w okresie
sprawozdawczym korzyści ekonomicznych, o wiarygodnie określonej wartości,
w formie zwiększenia aktywów, albo zmniejszenia wartości zobowiązań, które
wpływają na wzrost kapitału własnego lub zmniejszenia jego niedoboru w inny
sposób niż wniesienie środków przez udziałowców lub właścicieli.
Wartość przychodów ustala się według zasady memoriału – to jest ujęcia w księgach
rachunkowych oraz w sprawozdaniu finansowym ogółu operacji gospodarczych
dotyczących danego okresu sprawozdawczego niezależnie od tego, czy zostały
na dzień bilansowy opłacone. Przez pozostałe przychody operacyjne rozumie się
przychody niezwiązane bezpośrednio z podstawową działalnością spółek.
Przychody ze sprzedaży są uznawane w momencie dostarczenia towaru, tj. jeżeli
jednostka przekazała znaczące ryzyko i korzyści wynikające z praw własności
do towarów lub w momencie wykonania usługi. Sprzedaż wykazuje się w wartości
netto, tj. bez uwzględnienia podatku od towarów i usług oraz po uwzględnieniu
wszelkich udzielonych rabatów.
Koszty i straty
Przez koszty i straty rozumie się uprawdopodobnione zmniejszenia w okresie
sprawozdawczym korzyści ekonomicznych o wiarygodnie określonej wartości,
w formie zmniejszenia aktywów albo zwiększenia wartości zobowiązań i rezerw,
które doprowadzą do zmniejszenia kapitału własnego lub zwiększenia jego
niedoboru w inny sposób niż wycofanie środków przez udziałowców lub właścicieli.
Koszty rozpoznaje się według zasady memoriału – są one ujmowane w księgach
rachunkowych oraz w sprawozdaniu finansowym danego okresu sprawozdawczego
niezależnie od tego, czy zostały na dzień opłacone.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
12
Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food
Restaurants
1. Podstawowe dane
Jednostka dominująca - Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna (PFR S.A.)
została zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy, XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000302804. Spółka
powstała w wyniku przekształcenia spółki Premium Food Restauracje Spółka
z ograniczoną odpowiedzialnością w spółkę akcyjną Premium Food Restaurants.
Przekształcenie zostało zarejestrowane w dniu 1 kwietnia 2008 roku.
2. Struktura własnościowa Grupy Kapitałowej Premium Food Restaurants S.A.
Premium Food Sp. z o.o.
100% udziałów spółki posiada
PFR S.A.
Klub Rybny Sp. z o.o.
100% udziałów spółki
posiada PFR S.A.
Restauracja w Poznaniu
Premium Restaurants
Sp. z o.o.
100% udziałów spółki
posiada PFR S.A.
Restauracja w Krakowie
Premium Food Sp. z o.o.
Sp. k-a w likwidacji
Komplementariusz – Premium
Food Sp. z o.o.
PFR Brands Sp. z o.o.
w likwidacji
100% udziałów spółki posiada
PFR S.A.
Premium Food Restaurants S.A.
Restauracja w Warszawie, ul. Polna 48
Restauracja w Warszawie, al. KEN 49
Restauracja w Sopocie, ul. Monte Cassino 53
Restauracja w Gdańsku, ul. Długie Pobrzeże 30
Restauracja w Koszalinie, ul. Paderewskiego 1
Restauracja we Wrocławiu, ul. Nożownicza 1c
Restauracja we Wrocławiu, ul. Powstańców Śląskich 2-4
Restauracja we Wrocławiu, Plac Grunwaldzki 22
Restauracja w Warszawie, przy ul. Siennej 83
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
13
Sprawozdania spółek: Premium Food Sp. z o.o. oraz Klub Rybny Sp. z o.o. wchodzą
w skład sprawozdania skonsolidowanego grupy kapitałowej PFR od czwartego
kwartału 2013 roku.
W skład skonsolidowanego sprawozdania grupy kapitałowej PFR weszły również
sprawozdania spółki Premium Restaurants Sp. z o.o. oraz PFR Brands Sp. z o.o.
w likwidacji oraz Premium Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka
komandytowo-akcyjna w likwidacji.
Spółka zależna – Premium Food Sp. z o.o.
Premium Food Sp. z o.o. jest wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego
przez Sąd Rejonowy dla miast. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego
Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000173675.
W skład Zarządu na 31 grudnia 2017 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska,
która pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
Premium Food Sp. z o.o. zaprzestała prowadzenia działalności w jedynej swojej
restauracji przy ul. Żelaznej 41/4 w drugim kwartale 2012 roku. Restauracja ta
została przeniesiona na ul. Sienną 83 do lokalu zarządzanego przez jednostkę
dominującą Premium Food Restaurants S.A.
Spółka zależna – Klub Rybny Sp. z o.o.
Klub Rybny Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, jest wpisana do rejestru
przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000245936.
W skład Zarządu na 31 grudnia 2017 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska,
która pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
W trakcie czwartego kwartału 2017 r. nie nastąpiły znaczące zmiany w sytuacji
majątkowej Klub Rybny Sp. z o.o. Zarząd spółki kontynuował obraną wcześniej
strategię gospodarczą a spółka generuje zyski.
Spółka zależna – Premium Restaurants Sp. z o.o.
Premium Restaurants Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie została wpisana
w dniu 19 września 2012 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
14
Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
sądowego pod numerem KRS 0000433392.
W skład Zarządu na dzień 30 września 2017 roku wchodził Pan Tomasz Litwiniuk,
który pełnił funkcję Prezesa Zarządu.
Z dniem 1 listopada Spółka przejęła od spółki Premium Food Restaurants S.A.
zarządzanie restauracją w Krakowie. Restauracja kontynuuje działanie pod marką 77
Sushi, a Spółka Premium Restaurants Sp. z o.o. generuje zyski.
Pozostałe spółki grupy kapitałowej
W celu poprawy zarządzania wartością intelektualną w ramach grupy kapitałowej
jednostka dominująca utworzyła w dniu 17 kwietnia 2013 dwie spółki zależne;
1. PFR Brands Sp. z o.o. w likwidacji– 100% udziałów jest własnością Premium
Food Restaurants S.A.,
2. Premium Food Sp. z o.o. spółka komandytowo-akcyjna w likwidacji - 100%
akcji jest własnością Premium Food Restaurants S.A.,
oraz wydzieliła Oddział z siedzibą w Warszawie przy ul. Aleja Komisji Edukacji
Narodowej 49, który został zarejestrowany w KRS w dniu 31 października 2013 roku.
PFR Brands Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu
24 maja 2013 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla
m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod
numerem KRS 0000463686. W dniu 15 czerwca 2015 roku spółka została
postawiona w stan likwidacji. Na likwidatora spółki została wybrana Pani Aleksandra
Tymińska.
Premium Food Sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu
17 lipca 2013 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla
m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod
numerem KRS 0000469100. W trakcie pierwszego kwartału 2015 roku Spółka
została postawiona w stan likwidacji. Na likwidatora spółki została wybrana Pani
Aleksandra Tymińska.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
15
3. Skład Zarządów spółek grupy kapitałowej
W okresie objętym sprawozdaniem w skład Zarządu Jednostki Dominującej
wchodzili:
Katarzyna Dworakowska Członek Zarządu,
Tomasz Litwiniuk Członek Zarządu.
Pani Katarzyna Dworakowska pełni również funkcję Prezesa Zarządu w spółce
zależnej Premium Food Sp. z o.o. (zarząd jednoosobowy) oraz funkcję Prezesa
Zarządu w spółce zależnej Klub Rybny Sp. z o.o. (zarząd jednoosobowy).
Pan Tomasz Litwiniuk pełni funkcję Prezesa Zarządu w spółce zależnej Premium
Restaurants Sp. z o.o. (zarząd jednoosobowy) .
4. Opis działalności grupy kapitałowej w okresie sprawozdawczym
Grupa kapitałowa w danym okresie sprawozdawczym zarządzała 11 restauracjami
pod własną marką – 77 Sushi.
W czwartym kwartale 2017 r. spółki grupy kapitałowej kontynuowały działania mające
na celu dalszy wzrost sprzedaży poprzez zwiększanie obrotów istniejących
restauracji.
5. Informacja o strukturze akcjonariatu emitenta.
Struktura akcjonariatu jest prezentowana wg stanu na dzień sporządzenia
niniejszego raportu kwartalnego.
Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
Wartość nominalna
posiadanych akcji
Udział procentowy
posiadanych głosów
Marek Tymiński 4 176 452 417 645,20 73,9% Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5% drobni akcjonariusze 600 520 60 052,00 10,6%
5 650 001 565 000,10 100%
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
16
6. Otoczenie rynkowe jednostki dominującej
Biorąc pod uwagę liczbę i lokalizację posiadanych restauracji grupa kapitałowa
zajmuje wysoką pozycję wśród sieci restauracji serwujących dania kuchni japońskiej.
Niewielki udział grupy kapitałowej w rynku restauracyjnym wynika z wyjątkowości
oferty i faktu, że polski rynek gastronomiczny jest duży i bardzo rozdrobniony. Grupa
kapitałowa prowadzi działalność wyłącznie na rynku polskim, gdzie konkuruje
z innymi sieciami restauracji.
Biorąc pod uwagę menu, konkurencję dla Spółki stanowią restauracje Hana Sushi,
Sensi Sushi, Sakana, Tomo Sushi, Tokio. Restauracje należące do sieci 77 Sushi
formułują swoją ofertę tak, aby była bardziej atrakcyjna niż w restauracjach
konkurencyjnych, biorąc pod uwagę stosunek jakości oferty do ceny.
Na rynku lokalnym, rozumianym jako obszar danego miasta grupa kapitałowa
konkuruje głównie z innymi restauracjami z tzw. górnej i średniej „półki” cenowej.
Najmocniejszymi stronami restauracji należących do spółek z grupy kapitałowej,
w opinii Zarządu są: odpowiednia proporcja jakości do ceny, wysoka jakość produktu,
sprawna, przyjazna obsługa, znajomość marki w Polsce, dobra lokalizacja
oraz atrakcyjna aranżacja wnętrz restauracji.
7. Opis podstawowych zagrożeń i ryzyk dla spółek grupy kapitałowej
Ryzyko konkurencji
Grupa kapitałowa prowadzi działalność w branży, charakteryzującej się dużą
konkurencyjnością. Rynek usług restauracyjnych, zwłaszcza w segmencie restauracji
sushi wydaje się być bardzo atrakcyjny. Dostrzega to coraz więcej podmiotów
gospodarczych. W bardzo szybkim tempie rośnie liczba nowo otwieranych restauracji
sushi. Liczba konsumentów rośnie zaś w znacznie mniejszym stopniu. Przetrwają
restauracje, które świadczą usługi na najwyższym poziomie. Do takich zaliczają się
restauracje spod znaku 77 Sushi. Celem grupy jest utrzymać obecnych i pozyskiwać
nowych klientów ceniących sobie wyśmienitą jakość za rozsądną cenę.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
17
Ryzyko związane z rosnącymi kosztami produktów spożywczych
Koszty artykułów spożywczych są jedną z najważniejszych pozycji w strukturze
kosztów działalności grupy kapitałowej. Wzrost cen takich produktów jak np. ryby,
ma istotny wpływ na działalność i wyniki spółek należących do grupy kapitałowej.
Staramy się reagować na tą sytuację, poszukując nowych dostawców, negocjując
nowe, korzystniejsze warunki dostaw z aktualnymi kontrahentami
Ryzyko związane z rosnącymi kosztami pracy
Koszty pracy stanowią równie ważną pozycję w strukturze kosztów działalności grupy
kapitałowej, jak i koszty artykułów spożywczych. Zaobserwowany w 2017 r. wzrost
kosztów pracy oraz pogłębiający się problem z pozyskaniem wykwalifikowanego
pracownika ma duży wpływ na działalność i wynik poszczególnych spółek. Staramy
się zniwelować niekorzystne uwarunkowania poprawiając efektywność i podnosząc
kwalifikacje dotychczasowych pracowników oraz pozyskiwać nowych pracowników z
różnych źródeł.
Ryzyko związane z możliwością pozyskania nowych, atrakcyjnych lokalizacji.
Lokalizacja restauracji jest jednym z podstawowych czynników decydujących
o ich sukcesie. Nie ma pewności, że grupa kapitałowa będzie w stanie w przyszłości
pozyskać nowe, atrakcyjne lokalizacje. Nie można poza tym zapewnić, że nowe
restauracje zlokalizowane w atrakcyjnych miejscach przyniosą zakładane korzyści.
Ponadto pozyskanie atrakcyjnych lokali wiąże się z długotrwałymi, przeciągającymi
się procedurami. Zarząd jednostki dominującej każdą z takich nowych inwestycji
dokładnie analizuje i dokłada starań by otwierane restauracje były sukcesem
zarówno kulinarnym jak i biznesowym.
Ryzyko związane z umowami najmu i ich przedłużeniem.
Restauracje należące do spółek grupy kapitałowej działają w wynajmowanych
lokalach. W większości podpisane umowy najmu mają charakter długoterminowy.
Okres obowiązywania takiej umowy to z reguły dziesięć lat z opcją przedłużenia
na kolejne lata. Nie ma jednak gwarancji, że umowa zostanie przedłużona,
zwłaszcza na warunkach, które będą dla grupy kapitałowej satysfakcjonujące.
W przypadku utraty takiej lokalizacji może to mieć niekorzystny wpływ na wyniki
finansowe.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
18
Kwartalne skonsolidowane dane finansowe
Skonsolidowane sprawozdanie finansowe Grupy Kapitałowej Premium Food
Restaurants S.A. oraz jednostkowe sprawozdanie finansowe Premium Food
Restaurants S.A., z którego pochodzą prezentowane dane finansowe, zostało
sporządzone zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 września 1994 roku
o rachunkowości (Dz. U. z 2016 roku, poz. 1047, z późniejszymi zmianami) oraz
wydanymi na jej podstawie aktami wykonawczymi, w szczególności rozporządzeniem
z dnia 25 września 2009 roku w sprawie szczegółowych zasad sporządzania przez
jednostki inne niż banki, zakłady ubezpieczeń i zakłady reasekuracji
skonsolidowanych sprawozdań finansowych grup kapitałowych (Dz. U. nr 169, poz.
1327).
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
19
Skonsolidowany bilans
Skonsolidowany bilans - AKTYWA Stan na
31.12.2017
Stan na
30.09.2017
Stan na
31.12.2016
Stan na
30.09.2016
(w złotych)
A. AKTYWA TRWAŁE 1 814 981 1 868 723 1 943 697 1 993 409
Rzeczowe aktywa trwałe 777 863 831 224 966 686 1 054 798
Wartości niematerialne i prawne 31 330 7 216 3 853 12 807
Długoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 1 005 789 1 030 283 973 158 925 804
B. AKTYWA OBRTOWE 2 600 200 2 019 452 1 402 782 1 294 486
Zapasy 208 410 221 980 242 334 212 318
Należności krótkoterminowe 1 770 405 1 294 744 793 867 798 468
Inwestycje krótkoterminowe 596 502 430 567 271 424 184 267
Krótkoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 24 883 72 161 95 157 99 433
AKTYWA RAZEM 4 415 181 3 888 175 3 346 479 3 287 895
Skonsolidowany bilans - PASYWA Stan na
31.12.2017
Stan na
30.09.2017
Stan na
31.12.2016
Stan na
30.09.2016
(w złotych)
A. KAPITAŁ WŁASNY -4 057 860 -3 641 802 -4 102 785 -2 825 138
Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 287 167 -6 287 167 -4 418 200 -4 418 200
Zysk / (strata) netto 44 924 460 982 -1 868 968 -591 321
B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
ZOBOWIĄZANIA 8 473 041 7 529 977 7 449 264 6 113 033
Rezerwy na zobowiązania 3 367 156 3 064 658 3 144 691 2 784 902
Zobowiązania długoterminowe 953 956 891 858 0 981 167
Zobowiązania krótkoterminowe 3 854 499 3 292 553 4 269 479 2 345 190
Rozliczenia międzyokresowe 297 430 280 907 35 094 1 774
PASYWA RAZEM 4 415 181 3 888 175 3 346 479 3 287 895
Wartość księgowa (w zł) -4 057 860 -3 641 802 -4 102 785 -2 825 138
Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
Wartość księgowa na jedną akcję
(w zł) -0,72 -0,64 -0,73 -0,50
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
20
Skonsolidowany rachunek zysków i strat
Skonsolidowany Rachunek Zysków i Strat
(wariant porównawczy)
01.01 -
31.12.2017
01.10 -
31.12.2017
01.01. -
31.12.2016
01.10-
31.12.2016
(w złotych)
Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z
nimi 20 134 869 4 944 746 19 503 510 4 436 591
Przychody netto ze sprzedaży produktów 312 027 123 653 87 268 87 065
Przychody netto ze towarów i materiałów 19 822 842 4 821 092 19 416 242 4 349 526
Koszty działalności operacyjnej 19 715 821 5 019 618 20 194 025 5 149 195
Amortyzacja 357 791 78 787 421 128 102 137
Zużycie materiałów i energii 6 709 331 1 612 468 7 394 115 1 811 266
Usługi obce 6 505 566 1 838 333 5 951 611 1 355 641
Podatki i opłaty 61 467 10 317 70 568 10 844
Wynagrodzenia 5 097 955 1 205 133 5 150 620 1 352 398
Ubezpieczenia społeczne i inne
świadczenia 690 619 193 836 628 270 295 382
Pozostałe koszty rodzajowe 293 092 80 744 530 919 174 733
Wartość sprzedanych towarów i materiałów 0 0 46 794 46 794
Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży 419 048 -74 873 -690 515 -712 604
Pozostałe przychody operacyjne 210 761 114 426 354 148 151 865
Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
trwałych 25 000 25 000 0 0
Pozostałe 185 761 89 426 354 148 151 865
Pozostałe koszty operacyjne 127 534 60 376 1 501 758 649 394
Strata ze zbycia niefinansowych aktywów
trwałych 0 0 807 726 -4 715
Pozostałe 127 534 60 376 694 032 654 109
Zysk / (strata) z działalności operacyjnej 502 275 -20 823 -1 838 125 -1 210 133
Przychody finansowe 26 369 662 296 -82 775
Odsetki 26 369 662 296 -82 775
Pozostałe 1 1 0 0
Koszty finansowe 268 721 219 049 215 803 78 933
Odsetki 77 368 27 697 210 797 76 853
Pozostałe 191 353 191 353 5 006 2 080
Zysk / (strata) z działalności gospodarczej 259 924 -239 210 -2 053 632 -1 371 841
Zysk / (strata) brutto 259 924 -239 210 -2 053 632 -1 371 841
Podatek dochodowy 215 000 176 848 -184 664 -94 194
Zysk / (strata) netto 44 924 -416 058 -1 868 968 -1 277 647
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
21
Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym
Skonsolidowane Zestawienie Zmian w
Kapitale (Funduszu) Własnym
01.01 -
31.12.2017
01.10 -
31.12.2017
01.01. -
31.12.2016
01.10-
31.12.2016
(w złotych)
I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA POCZĄTEK
OKRESU -4 102 785 -3 641 803 -2 233 817 -2 825 138
I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
BŁĘDÓW
-4 102 785 -3 641 803 -2 233 817 -2 825 138
1. Kapitał (fundusz) podstawowy na początek
okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na koniec
okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
4. Kapitał (fundusz) zapasowy na początek
okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
4.2. Stan kapitału (funduszu) zapasowego na
koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na początek
okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
8.4. Strata z lat ubiegłych na początek okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
8.5. Strata z lat ubiegłych na początek okresu,
po korektach -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na koniec
okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
9. Wynik netto 44 924 -416 058 -1 868 968 -1 277 647
a) zysk netto 44 924 0 0 0
b) strata netto 0 -416 058 -1 868 968 -1 277 647
II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA KONIEC
OKRESU -4 057 860 -4 057 860 -4 102 785 -4 102 785
III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
-4 057 860 -4 057 860 -4 102 785 -4 102 785
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
22
Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych
Skonsolidowany Rachunek
Przepływów Pieniężnych
01.01 -
31.12.2017
01.10 -
31.12.2017
01.01. -
31.12.2016
01.10-
31.12.2016
(w złotych)
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
I. Zysk (strata) netto 44 924 -416 058 -1 868 968 -1 277 647
II. Korekty razem 459 600 647 276 1 393 093 752 848
Amortyzacja 357 791 78 787 421 128 102 137
Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 -138 352 -138 352
Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 0 304 796 304 796
Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej 0 0 67 595 -744 846
Zmiana stanu rezerw 222 465 302 498 183 245 390 401
Zmiana stanu zapasów 33 924 13 570 19 793 -30 016
Zmiana stanu należności -976 538 -475 661 -204 699 -67 796
Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych, z
wyjątkiem pożyczek i kredytów 521 979 639 787 1 005 064 989 334
Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych 299 980 88 296 -265 477 -52 810
Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 0 0
Przepływ y pieniężne netto z działalności
operacyjnej 504 524 231 218 -475 875 -524 799
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 1 092 502 814 209
Otrzymane odsetki 0 0 0 0
Spłata udzielonych pożyczek 64 231 0 0 0
Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych -196 445 -49 540 -244 291 -74 433
Udzielone pożyczki 0 0 0 0
Przepływ y pieniężne netto z działalności
inwestycyjnej -132 214 -49 540 848 211 739 776
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
Otrzymane kredyty i pożyczki 0 0 0 0
Spłata kredytów i pożyczek 0 0 -249 424 -78 844
Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -47 232 -15 744 -58 397 -31 310
Zapłacone odsetki 0 0 -17 666 -17 666
Przepływ y pieniężne netto z działalności
finansowej -47 232 -15 744 -325 487 -127 820
Przepływ y pieniężne netto razem 325 078 165 934 46 849 87 157
Bilansowa zmiana stanu środków pieniężnych,
w tym: 325 078 165 934 46 849 87 157
Różnice kursowe od środków pieniężnych 0 0 0 0
Środki pieniężne na początek okresu 271 424 430 568 224 575 184 267
Środki pieniężne na koniec okresu 596 502 596 502 271 424 271 424
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
23
Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A.
Stan na
31.12.2017
Stan na
31.12.2016
Zatrudnienie ogółem, z
tego: 224 200
Umowy o pracę 6 6
Umowy cywilno-prawne 166 121
Outsourcing 52 73
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
24
Kwartalne jednostkowe dane finansowe
Jednostkowy bilans
Bilans - AKTYWA Stan na
31.12.2017
Stan na
30.09.2017
Stan na
31.12.2016
Stan na
30.09.2016
(w złotych)
A. AKTYWA TRWAŁE 1 371 407 1 507 702 1 637 271 1 717 081
Rzeczowe aktywa trwałe 668 508 723 796 928 246 1 021 862
Wartości niematerialne i prawne 31 330 7 216 3 679 12 567
Inwestycje długoterminowe 207 010 287 636 207 010 236 682
Długoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 464 560 489 054 498 336 445 970
B. AKTYWA OBRTOWE 2 183 444 1 734 141 1 190 088 1 087 665
Zapasy 150 903 187 615 201 501 188 679
Należności krótkoterminowe 1 789 396 1 169 120 719 498 718 046
Inwestycje krótkoterminowe 223 418 356 420 220 898 131 735
Krótkoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 19 727 20 986 48 191 49 205
AKTYWA RAZEM 3 554 851 3 241 843 2 827 359 2 804 746
Bilans - PASYWA Stan na
31.12.2017
Stan na
30.09.2017
Stan na
31.12.2016
Stan na
30.09.2016
(w złotych)
A. KAPITAŁ WŁASNY -4 231 234 -3 661 711 -4 066 925 -3 237 039
Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 251 308 -6 251 308 -5 578 275 -5 578 275
Zysk / (strata) netto -164 310 405 214 -673 033 156 853
B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
ZOBOWIĄZANIA 7 786 085 6 903 554 6 894 284 6 041 785
Rezerwy na zobowiązania 3 360 427 3 057 930 3 138 401 2 777 447
Zobowiązania długoterminowe 953 956 944 131 0 981 167
Zobowiązania krótkoterminowe 3 471 702 2 901 493 3 722 562 2 283 171
Rozliczenia międzyokresowe 0 0 33 321 0
PASYWA RAZEM 3 554 851 3 241 843 2 827 359 2 804 746
Wartość księgowa (w zł) -4 231 234 -3 661 711 -4 066 925 -3 237 039
Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
Wartość księgowa na jedną akcję
(w zł) -0,75 -0,65 -0,72 -0,57
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
25
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
26
Jednostkowy rachunek zysków i strat
Rachunek Zysków i Strat (wariant
porównawczy)
01.01 -
31.12.2017
01.10 -
31.12.2017
01.01. -
31.12.2016
01.10. -
31.12.2016
(w złotych)
Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z
nimi 17 094 425 3 628 017 17 349 167 4 263 237
- w tym od jednostek powiązanych 0 0 27 374 0
Przychody netto ze sprzedaży produktów 167 832 90 653 81 984 81 781
Przychody netto ze towarów i materiałów 16 926 594 3 537 363 17 267 183 4 181 456
Koszty działalności operacyjnej 17 062 947 3 956 810 17 953 644 4 914 177
Amortyzacja 338 973 74 412 367 658 99 248
Zużycie materiałów i energii 5 694 718 1 224 437 6 344 828 1 610 456
Usługi obce 5 609 336 1 448 863 5 459 027 1 511 002
Podatki i opłaty 55 796 8 851 63 996 9 903
Wynagrodzenia 4 468 799 959 429 4 654 260 1 216 753
Ubezpieczenia społeczne i inne
świadczenia 645 717 182 478 584 883 288 675
Pozostałe koszty rodzajowe 249 608 58 340 452 922 152 070
Wartość sprzedanych towarów i
materiałów 0 0 26 070 26 070
Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży 31 478 -328 793 -604 477 -650 940
Pozostałe przychody operacyjne 210 657 114 424 303 784 105 579
Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
trwałych 25 000 25 000 0 0
Pozostałe 185 657 89 424 303 784 105 579
Pozostałe koszty operacyjne 126 134 59 896 309 720 278 499
Strata ze zbycia niefinansowych aktywów
trwałych 0 0 4 025 0
Pozostałe 126 134 59 896 305 695 278 499
Zysk / (strata) z działalności operacyjnej 116 002 -274 265 -610 413 -823 860
Przychody finansowe 112 465 18 317 98 992 24 695
Odsetki 112 465 18 317 98 725 24 428
Pozostałe 0 0 267 267
Koszty finansowe 246 107 199 765 173 312 118 336
Odsetki 54 784 8 442 168 306 116 255
Pozostałe 191 323 191 323 5 006 2 081
Zysk / (strata) z działalności gospodarczej -17 640 -455 713 -684 733 -917 501
Zysk / (strata) brutto -17 640 -455 713 -684 733 -917 501
Podatek dochodowy 146 670 113 810 -11 700 -87 615
Zysk / (strata) netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
Zysk / (strata) netto (w zł) -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
Zysk / (strata) netto na jedną akcję (w
zł) -0,03 -0,10 -0,12 -0,15
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
27
Jednostkowe zestawienie zmian w kapitale własnym
Zestawienie Zmian w
Kapitale (Funduszu) Własnym
01.01 -
31.12.2017
01.10 -
31.12.2017
01.01. -
31.12.2016
01.10. -
31.12.2016
(w złotych)
I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA POCZĄTEK
OKRESU -4 066 924 -3 661 710 -3 393 892 -3 237 039
I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
BŁĘDÓW
-4 066 924 -3 661 710 -3 393 892 -3 237 039
1. Kapitał (fundusz) podstawowy na początek
okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na koniec
okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
4. Kapitał (fundusz) zapasowy na początek
okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
4.2. Stan kapitału (funduszu) zapasowego na
koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na początek
okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
8.4. Strata z lat ubiegłych na początek okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
8.5. Strata z lat ubiegłych na początek okresu,
po korektach -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na koniec
okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
9. Wynik netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
a) zysk netto 0 0 0 0
b) strata netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA KONIEC
OKRESU -4 231 234 -4 231 234 -4 066 925 -4 066 925
III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
-4 231 234 -4 231 234 -4 066 925 -4 066 925
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
28
Jednostkowe sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych
Rachunek
Przepływów Pieniężnych
01.01 -
31.12.2017
01.10 -
31.12.2017
01.01. -
31.12.2016
01.10. -
31.12.2016
(w złotych)
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
I. Zysk (strata) netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
II. Korekty razem 317 725 413 803 1 172 691 1 013 290
Amortyzacja 338 973 74 412 367 658 99 248
Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 54 674 54 674
Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 0 77 371 77 371
Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej 0 0 57 427 53 402
Zmiana stanu rezerw 222 026 302 498 182 744 168 681
Zmiana stanu zapasów 50 598 36 713 -1 308 -12 822
Zmiana stanu należności -1 069 898 -620 277 -265 075 -18 716
Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych, z
wyjątkiem pożyczek i kredytów 747 106 594 704 756 416 604 482
Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych 28 920 25 754 -62 216 -18 030
Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 5 000 5 000
Przepływ y pieniężne netto z działalności
operacyjnej 153 416 -155 721 499 658 183 404
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 18 109 18 109
Otrzymane odsetki 0 0 0 0
Spłata udzielonych pożyczek 94 031 80 626 0 0
Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych -106 886 -43 237 -214 726 -68 255
Udzielone pożyczki -94 031 0 0 0
Przepływ y pieniężne netto z działalności
inwestycyjnej -106 886 37 389 -196 617 -50 146
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
Otrzymane kredyty i pożyczki 0 0 0 0
Spłata kredytów i pożyczek 0 0 -198 250 -27 670
Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -44 010 -14 670 -31 287 -4 877
Zapłacone odsetki 0 0 -11 548 -11 548
Przepływ y pieniężne netto z działalności
finansowej -44 010 -14 670 -241 085 -44 095
Przepływ y pieniężne netto razem 2 520 -133 002 61 956 89 163
Bilansowa zmiana stanu środków pieniężnych,
w tym: 2 520 -133 002 61 956 89 163
Różnice kursowe od środków pieniężnych 0 0 0 0
Środki pieniężne na początek okresu 220 898 356 420 158 942 131 735
Środki pieniężne na koniec okresu 223 418 223 418 220 898 220 898
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
29
Zatrudnienie w PFR S.A.
Stan na
31.12.2017
Stan na
31.12.2016
Zatrudnienie ogółem, z
tego: 159 190
Umowy o pracę 6 6
Umowy cywilno-prawne 121 111
Outsourcing 32 73
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
30
Komentarz Zarządu Emitenta na temat czynników i zdarzeń
mających wpływ na osiągnięte wyniki finansowe
oraz stanowisko w zakresie publikowanych danych
Grupa kapitałowa PFR S.A. osiągnęła w okresie IV kwartału 2017 roku sprzedaż na
poziomie 4.945 tys. zł oraz stratę netto na poziomie 416 tys. zł. W porównaniu do IV
kwartału 2016 roku sprzedaż była wyższa o 508 tys. zł (11,5 %), a wynik wyższy
o 862 tys. zł.
Wynik IV kwartału został obciążony uaktualnieniem rezerwy na zobowiązanie sporne
wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – 207 tys., założeniem rezerwy na koszty
związane z zamknięciem roku 2017 – 98 tys. oraz skorygowanie obciążenia z tytułu
podatku dochodowego – 177 tys..
Grupa kapitałowa PFR S.A. osiągnęła za cztery kwartały 2017 roku sprzedaż na
poziomie 20.135 tys. zł oraz zysk netto na poziomie 45 tys. zł. W porównaniu do
czterech kwartałów 2016 roku sprzedaż była większa o 631 tys. zł (3,2%), a Grupa
osiągnęła zysk, w porównaniu do straty 1.869 tys. zł.
Działania, które wpłynęły na wyniku Grupy kapitałowej PFR S.A., to m.in.:
kontynuacja obranej przez Zarząd Spółki na początku 2017 roku strategii sprzedaży,
wzrost rozpoznawalności marki 77 Sushi na portalach społecznościowych, oraz
ograniczania kosztów operacyjnych w Grupie kapitałowej PFR S.A.
Grupa kapitałowa PFR S.A, w oparciu o przeprowadzone badania opinii klientów,
dostosowała ofertę do potrzeb, wprowadzając 1 listopada 2017 roku nowe menu w
każdej zarządzanej restauracji. Grupa rozszerzyła również działania marketingowe,
mające na celu utrzymanie obecnych klientów (programy lojalnościowe) oraz
pozyskiwanie nowych.
W kwartale objętym sprawozdaniem Spółka Premium Food Restaurants S.A.
przekazała zarządzanie restauracją w Krakowie spółce zależnej Premium
Restaurants Sp. z o.o.. Restauracja kontynuuje działalność pod marką 77 Sushi.
Grupa kapitałowa będzie koncentrować się na działaniach umożliwiających wzrost
sprzedaży, poprawy rentowności jak też na poszukiwaniu atrakcyjnych lokalizacji dla
nowych restauracji.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
31
Oświadczenie Zarządu
Działając w imieniu Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna z siedzibą
w Warszawie, wpisanej do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd
Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy w Warszawie, XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000302804,
oświadczamy, że wedle naszej najlepszej wiedzy, informacje finansowe i dane
porównywalne sporządzone zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz że
raport kwartalny za okres od 01.01.2017 roku do 31.12.2017 roku zawiera prawdziwy
obraz rozwoju i osiągnięć oraz sytuacji Grupy.
Warszawa,14 lutego 2018
Zarząd Jednostki Dominującej:
__________________________ ________________________
Katarzyna Dworakowska Tomasz Litwiniuk
Członek Zarządu Członek Zarządu
Treść w podglądzie może zawierać błędy powstałe podczas konwersji plików pdf.