Raport.

PREMIUM FOOD RESTAURANTS SA (2/2018) Skonsolidowany i jednostkowy raport PFR S.A. za IV kwartał 2017 r.

Zarząd Premium Food Restaurants S.A. na podstawie § 5 ust. 1 pkt. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Sytemu Obrotu - "Informacje Bieżące i Okresowe przekazywane w Alternatywnym Systemie Obrotu na rynku NewConnect" przekazuje jednostkowy i skonsolidowany raport kwartalny za IV kwartał 2017 roku. W załączeniu treść raportu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/ebi/all,0,0,0,1

Lista plików:

  • Załącznik nr: 1

    Pobierz plik

  • PFR S.A.
    Skonsolidowany i jednostkowy raport za I V kwartał
    2017
    14 lutego 2018



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    2
    SPIS TREŚCI
    Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości .................................................................. 3
    Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food Restaurants .................................. 12
    Kwartalne skonsolidowane dane finansowe ............................................................. 18
    Skonsolidowany bilans .......................................................................................... 19
    Skonsolidowany rachunek zysków i strat .............................................................. 20
    Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym .................... 20
    Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych .................... 22
    Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A. ........................................................ 23
    Kwartalne jednostkowe dane finansowe ................................................................... 23
    Jednostkowy bilans ............................................................................................... 24
    Jednostkowy rachunek zysków i strat ................................................................... 26
    Jednostkowe zestawienie zmian w kapitale własnym ........................................... 27
    Jednostkowe sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych ......................... 28
    Zatrudnienie w PFR S.A. ....................................................................................... 29
    Komentarz Zarządu Emitenta na temat czynników i zdarzeń mających wpływ na
    osiągnięte wyniki finansowe oraz stanowisko w zakresie publikowanych
    szacunków ................................................................................................................ 30
    Oświadczenie Zarządu ............................................................................................. 31



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    3
    Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości
    Metody konsolidacji oraz wyceny udziałów
    Dane jednostek zależnych konsoliduje się metodą konsolidacji pełnej.
    Metoda konsolidacji pełnej
    Przy konsolidacji metodą pełną sumowaniu podlegają, w pełnej wartości,
    poszczególne pozycje odpowiednich sprawozdań finansowych jednostki dominującej
    i jednostek zależnych. Po przeprowadzeniu sumowania dokonywane są wyłączenia
    i inne korekty zgodnie z ustawą.
    Wyłączeniu podlegają: wyrażona w cenie nabycia wartość udziałów posiadanych
    przez jednostkę dominującą i inne jednostki objęte konsolidacją w jednostkach
    zależnych z tą częścią, wycenionych według wartości godziwej aktywów netto
    jednostek zależnych, która odpowiada udziałowi jednostki dominującej i innych
    jednostek grupy kapitałowej objętych konsolidacją w jednostkach zależnych, na dzień
    rozpoczęcia sprawowania nad nimi kontroli; efekt wzajemnych transakcji pomiędzy
    jednostkami objętymi konsolidacją.
    Udziały w kapitale własnym jednostek zależnych, należące do osób lub jednostek
    innych niż objęte konsolidacją, wykazywane są w odrębnej pozycji pasywów
    skonsolidowanego bilansu, po kapitałach własnych jako kapitały mniejszości.
    Wartość firmy oraz ujemna wartość firmy
    Wartość firmy stanowi nadwyżka ceny nabycia udziałów nad odpowiadającą
    im częścią aktywów netto wycenionych według ich wartości godziwych. Wartość
    firmy wykazywana jest w aktywach skonsolidowanego bilansu, w odrębnej pozycji
    aktywów trwałych jako wartość firmy jednostek podporządkowanych.
    Ujemna wartość firmy stanowi nadwyżkę odpowiedniej części aktywów netto
    wycenionych według ich wartości godziwych nad ceną nabycia udziałów. Ujemna
    wartość firmy wykazywana jest w pasywach skonsolidowanego bilansu w odrębnej
    pozycji jako ujemna wartość firmy jednostek podporządkowanych.
    Od wartości firmy dokonuje odpisów amortyzacyjnych w okresie 5 lat natomiast
    od ujemnej wartości firmy przez okres będący średnią ważoną okresu ekonomicznej


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    4
    użyteczności nabytych i podlegających amortyzacji aktywów. W przypadku kwoty
    nieistotnej grupa dokonuje jednorazowego odpisu.
    Odpisy amortyzacyjne dokonywane są metodą liniową.
    Rzeczowe aktywa trwałe, wartości niematerialne i prawne
    Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne wycenia się według cen nabycia
    lub kosztów wytworzenia, pomniejszonych o odpisy amortyzacyjne lub umorzeniowe,
    pomniejszonych o odpisy z tytułu trwałej utraty wartości.
    Cenę nabycia lub koszt wytworzenia środka trwałego powiększają koszty jego
    ulepszenia.
    Amortyzacja dokonywana jest metodą liniową. Przy ustalaniu okresu amortyzacji
    i rocznej stawki amortyzacyjnej uwzględnia się okres ekonomicznej użyteczności
    środka trwałego oraz składników wartości niematerialnych i prawnych. Poprawność
    przyjętych okresów oraz stawek amortyzacyjnych podlega okresowej weryfikacji.
    Grupa kapitałowa stosuje następujące roczne stawki amortyzacyjne
    dla podstawowych grup środków trwałych:
     urządzenia techniczne i maszyny 10% - 30%
     pozostałe środki trwałe 10% - 50%
    Roczne stawki amortyzacyjne dla wartości niematerialnych i prawnych są
    następujące:
     licencje 20% - 50%
     oprogramowania komputerowe 50%
    Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne o niskiej jednostkowej cenie
    nabycia do 3.500 zł amortyzuje się jednorazowo, nie wcześniej niż w miesiącu
    przyjęcia ich do użytkowania. Grunty, w tym prawo wieczystego użytkowania gruntu
    nie są amortyzowane.
    Środki trwałe w budowie są wyceniane w wysokości ogółu kosztów pozostających
    w bezpośrednim związku z ich nabyciem lub wytworzeniem, w tym kosztów
    finansowych, pomniejszonych o odpisy z tytułu trwałej utraty wartości. Środki trwałe
    w budowie nie są amortyzowane do momentu zakończenia ich budowy i oddania
    do użytkowania.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    5
    Inwestycje długoterminowe
    Inwestycje obejmują aktywa nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
    wynikających z przyrostu wartości tych aktywów.
    Inwestycje niefinansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy z tytułu
    utraty wartości.
    Inwestycje finansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy
    aktualizujące wartość.
    Leasing
    Emitent jest stroną umów leasingowych na podstawie, których przyjmuje
    do odpłatnego używania lub pobierania pożytków obce środki trwałe lub wartości
    niematerialne i prawne przez uzgodniony okres.
    W przypadku umów leasingu, na mocy których, następuje przeniesienie zasadniczo
    całego ryzyka i pożytków wynikających z tytułu posiadania aktywów będących
    przedmiotem umowy, przedmiot leasingu jest ujmowany w aktywach jako środek
    trwały i jednocześnie ujmowane jest zobowiązanie w kwocie równej wartości bieżącej
    opłat leasingowych ustalonej na dzień rozpoczęcia leasingu. Opłaty leasingowe są
    odpowiednio dzielone pomiędzy odsetki rozpoznawane w rachunku wyników jako
    koszty finansowe oraz część kapitałową zmniejszającą saldo zobowiązania
    leasingowe. Koszty finansowe ujmowane są bezpośrednio w rachunku zysków i strat.
    Środki trwałe będące przedmiotem umowy leasingu finansowego są amortyzowane
    przez przewidywany okres użytkowania.
    Należności
    Należności wycenia się w kwocie wymagającej zapłaty, z zachowaniem zasady
    ostrożnej wyceny i wykazuje w wartości netto po pomniejszeniu o odpisy
    aktualizujące.
    Wartość należności podlega aktualizacji wyceny uwzględniając stopień
    prawdopodobieństwa ich zapłaty poprzez dokonanie odpisu aktualizującego. Odpisy
    aktualizujące wartość należności zalicza się odpowiednio do pozostałych kosztów


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    6
    operacyjnych lub do kosztów finansowych- zależnie od rodzaju działalności, której
    dotyczy odpis aktualizujący.
    Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne zmniejszają dokonane uprzednio
    odpisy aktualizujące ich wartość.
    Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne, od których nie dokonano
    odpisów aktualizujących ich wartość lub dokonano odpisów w niepełnej wysokości
    zalicza się odpowiednio do pozostałych kosztów operacyjnych lub kosztów
    finansowych.
    Odpisy aktualizujące tworzone są w odniesieniu do należności:
     od dłużników postawionych w stan likwidacji lub stan upadłości - do wysokości
    należności nieobjętej gwarancją lub innym zabezpieczeniem, zgłoszonej
    w postępowaniu upadłościowym,
     od dłużników w przypadku oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości, jeżeli
    majątek dłużnika nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania
    upadłościowego- w pełnej wysokości,
     kwestionowanych przez dłużnika oraz z których zapłatą dłużnik zalega,
    a według oceny sytuacji majątkowej i finansowej dłużnika spłata należności w kwocie
    umownej nie jest prawdopodobna - do wysokości nie pokrytej gwarancją lub innym
    zabezpieczeniem należności, z wyłączeniem zabezpieczenia w formie weksla
    in blanco,
     przeterminowanych lub nieprzeterminowanych o znacznym stopniu
    prawdopodobieństwa nieściągalności - w wysokości wiarygodnie oszacowanej kwoty
    odpisu,
     skierowanych na drogę postępowania egzekucyjnego - w pełnej wysokości,
     przeterminowanych ponad 360 dni od terminu płatności - w pełnej wysokości.
    Transakcje w walucie obcej
    Transakcje wyrażone w walutach obcych innych niż polski złoty są przeliczane
    na złote polskie przy zastosowaniu kursu obowiązującego w dniu zawarcia transakcji.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    7
    Na dzień bilansowy aktywa i pasywa wyrażone w walucie obcej są przeliczane
    za złote polskie przy zastosowaniu obowiązującego na ten dzień średniego kursu
    ustalonego dla tej waluty przez Narodowy Bank Polski.
    Powstałe z przeliczenie różnice kursowe są ujawniane odpowiednio w pozycji
    przychodów lub kosztów finansowych.
    Zapasy
    Zapasy są wyceniane według rzeczywistych cen zakupu, nie wyższych jednak
    od cen sprzedaży netto.
    Spółka przyjęła zasadę odpisywania w koszty wartości materiałów i towarów na dzień
    zakupu lub produktów gotowych w momencie ich wytworzenia, połączoną
    z ustalaniem stanu tych składników aktywów i jego wyceną oraz korektą kosztów
    o wartość tego stanu, nie później niż na koniec każdego miesiąca .
    Aktywa pieniężne
    Do aktywów pieniężnych zalicza się aktywa w formie krajowych środków płatniczych,
    walut obcych i dewiz. Do aktywów pieniężnych zaliczane są także naliczone odsetki
    od aktywów finansowych.
    Środki pieniężne w walucie polskiej wycenia się według wartości nominalnej. Środki
    pieniężne w walutach obcych (w kasie i na rachunku bankowym) wycenia się
    na koniec roku obrotowego po obowiązującym na ten dzień średnim kursie
    ustalonym dla danej waluty przez NBP. Różnice kursowe zalicza się do przychodów
    lub kosztów finansowych.
    Aktywa finansowe płatne lub wymagalne w ciągu 3 miesięcy od dnia ich otrzymania,
    wystawienia, nabycia lub założenia (lokaty) zaliczane są do środków pieniężnych
    dla potrzeb rachunku przepływów środków pieniężnych.
    Czynne rozliczenia międzyokresowe kosztów
    Spółka dokonuje czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów, jeżeli poniesione
    koszty dotyczą przyszłych okresów sprawozdawczych.
    Odpisy czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
    do upływu czasu. Czas i sposób rozliczenia jest uzasadniony charakterem
    rozliczanych kosztów, z zachowaniem zasady ostrożnej wyceny.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    8
    Kapitał zakładowy
    Kapitałem zakładowym grupy kapitałowej Premium Food Restaurants S.A. jest
    kapitał zakładowy Jednostki Dominującej - spółki Premium Food Restaurants S.A.
    Kapitał zakładowy jest wykazywany w wysokości określonej w statucie i wpisanej
    w Krajowym Rejestrze Sądowym. Różnice pomiędzy wartością godziwą uzyskanej
    zapłaty i wartością nominalną akcji są ujmowane w kapitale zapasowym. Koszty
    emisji akcji przy podwyższeniu kapitału zakładowego zmniejszają kapitał zapasowy
    do wysokości nadwyżki wartości emisji nad wartością nominalną akcji.
    Rezerwy
    Rezerwy tworzy się na pewne lub o dużym stopniu prawdopodobieństwa przyszłe
    zobowiązania i wycenia się je na dzień bilansowy w wiarygodnie oszacowanej
    wartości. Rezerwy zalicza się odpowiednio do pozostałych kosztów operacyjnych,
    kosztów finansowych lub strat nadzwyczajnych, zależnie od okoliczności, z którymi
    przyszłe zobowiązania się wiążą.
    Rezerwy tworzone są na poniższe tytuły:
     straty z transakcji gospodarczych w toku,
     udzielone gwarancje i poręczenia,
     skutki toczącego się postępowania sądowego i odwoławczego,
     odprawy emerytalno-rentowe,
     przyszłe zobowiązania związane z restrukturyzacją.
    Rezerwy na odprawy emerytalno-rentowe tworzone są w oparciu o własne szacunki,
    jednakże ze względu na niski średni wiek pracowników i wynikającą z tego
    nieznaczącą wartość rezerwy nie jest ona aktualnie księgowana.
    Zobowiązania
    Za zobowiązania uznaje się wynikający z przyszłych zdarzeń obowiązek wykonania
    świadczeń o wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie
    już posiadanych lub przyszłych aktywów Spółki.
    Zobowiązania wycenione są w kwocie wymagającej zapłaty.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    9
    Zobowiązania finansowe wykazane w sprawozdaniu finansowych są wyceniane
    w skorygowanej cenie nabycia.
    Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów
    Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów dokonywane są w wysokości
    prawdopodobnych zobowiązań przypadających na bieżący okres sprawozdawczy,
    wynikających w szczególności:
     ze świadczeń wykonanych na rzecz jednostek powiązanych przez
    kontrahentów jednostek powiązanych, gdy kwotę zobowiązania można oszacować
    w sposób wiarygodny;
     z obowiązku wykonania, związanych z bieżącą działalnością, przyszłych
    świadczeń wobec nieznanych osób, których kwotę można oszacować mimo, że data
    powstania zobowiązania nie jest jeszcze znana, w tym z tytułu napraw
    gwarancyjnych i rękojmi za sprzedane produkty długotrwałego użytku.
    Odpisy biernych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
    do upływu czasu lub wielkości świadczeń. Czas i sposób rozliczenia jest uzasadniony
    charakterem rozliczanych kosztów, z zachowaniem zasady ostrożności.
    Rozliczenia międzyokresowe przychodów
    Rozliczenia międzyokresowe przychodów dokonywane są z zachowaniem zasady
    ostrożnej wyceny i obejmują w szczególności:
     równowartość otrzymanych lub należnych od kontrahentów środków z tytułu
    świadczeń, których wykonanie nastąpi w następnych okresach sprawozdawczych;
     środki pieniężne otrzymane na sfinansowanie nabycia lub wytworzenia
    środków trwałych, w tym także środków trwałych w budowie oraz prac rozwojowych,
    jeżeli stosownie do innych ustaw nie zwiększają one kapitałów własnych. Zaliczone
    do rozliczeń międzyokresowych przychodów kwoty zwiększają stopniowo pozostałe
    przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych lub umorzeniowych
    od środków trwałych lub kosztów prac rozwojowych sfinansowanych z tych źródeł;


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    10
     wartość przyjętych nieodpłatnie, w tym także w drodze darowizny, środków
    trwałych w budowie, środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych.
    Zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów kwoty zwiększają stopniowo
    pozostałe przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych
    lub umorzeniowych od środków trwałych lub wartości niematerialnych i prawnych.
    Podatek dochodowy odroczony
    W związku z przejściowymi różnicami między wykazywaną w księgach
    rachunkowych wartością aktywów i pasywów, a ich wartością podatkową oraz stratą
    podatkową możliwą do odliczenia w przyszłości, tworzona jest rezerwa i ustalane
    aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego.
    Aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się w wysokości kwoty
    przewidzianej w przyszłości do odliczenia od podatku dochodowego przez spółki
    wchodzące w skład grupy, w związku z ujemnymi różnicami przejściowymi, które
    spowodują w przyszłości zmniejszenie podstawy obliczenia podatku dochodowego
    oraz straty podatkowej możliwej do odliczenia, ustalonej przy uwzględnieniu zasady
    ostrożności.
    Rezerwę z tytułu odroczonego podatku dochodowego tworzy się w wysokości kwoty
    podatku dochodowego, wymagającej w przyszłości zapłaty przez spółki wchodzące
    w skład grupy, w związku z występowaniem dodatnich różnic przejściowych, to jest
    różnic, które spowodują zwiększenie podstawy obliczenia podatku dochodowego
    w przyszłości.
    Wysokość rezerwy i aktywów z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się
    przy uwzględnieniu stawek podatku dochodowego obowiązujących w roku powstania
    obowiązku podatkowego.
    Różnica pomiędzy stanem rezerw i aktywów z tytułu podatku odroczonego na koniec
    i początek okresu sprawozdawczego wpływa na wynik finansowy, przy czym rezerwy
    i aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego dotyczące operacji rozliczanych
    z kapitałem własnym odnoszone są również na kapitał własny.



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    11
    Rozpoznawanie przychodu
    Za przychody i zyski uznaje uprawdopodobnione powstanie w okresie
    sprawozdawczym korzyści ekonomicznych, o wiarygodnie określonej wartości,
    w formie zwiększenia aktywów, albo zmniejszenia wartości zobowiązań, które
    wpływają na wzrost kapitału własnego lub zmniejszenia jego niedoboru w inny
    sposób niż wniesienie środków przez udziałowców lub właścicieli.
    Wartość przychodów ustala się według zasady memoriału – to jest ujęcia w księgach
    rachunkowych oraz w sprawozdaniu finansowym ogółu operacji gospodarczych
    dotyczących danego okresu sprawozdawczego niezależnie od tego, czy zostały
    na dzień bilansowy opłacone. Przez pozostałe przychody operacyjne rozumie się
    przychody niezwiązane bezpośrednio z podstawową działalnością spółek.
    Przychody ze sprzedaży są uznawane w momencie dostarczenia towaru, tj. jeżeli
    jednostka przekazała znaczące ryzyko i korzyści wynikające z praw własności
    do towarów lub w momencie wykonania usługi. Sprzedaż wykazuje się w wartości
    netto, tj. bez uwzględnienia podatku od towarów i usług oraz po uwzględnieniu
    wszelkich udzielonych rabatów.
    Koszty i straty
    Przez koszty i straty rozumie się uprawdopodobnione zmniejszenia w okresie
    sprawozdawczym korzyści ekonomicznych o wiarygodnie określonej wartości,
    w formie zmniejszenia aktywów albo zwiększenia wartości zobowiązań i rezerw,
    które doprowadzą do zmniejszenia kapitału własnego lub zwiększenia jego
    niedoboru w inny sposób niż wycofanie środków przez udziałowców lub właścicieli.
    Koszty rozpoznaje się według zasady memoriału – są one ujmowane w księgach
    rachunkowych oraz w sprawozdaniu finansowym danego okresu sprawozdawczego
    niezależnie od tego, czy zostały na dzień opłacone.



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    12
    Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food
    Restaurants
    1. Podstawowe dane
    Jednostka dominująca - Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna (PFR S.A.)
    została zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy, XIII Wydział
    Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000302804. Spółka
    powstała w wyniku przekształcenia spółki Premium Food Restauracje Spółka
    z ograniczoną odpowiedzialnością w spółkę akcyjną Premium Food Restaurants.
    Przekształcenie zostało zarejestrowane w dniu 1 kwietnia 2008 roku.
    2. Struktura własnościowa Grupy Kapitałowej Premium Food Restaurants S.A.
    Premium Food Sp. z o.o.
    100% udziałów spółki posiada
    PFR S.A.
    Klub Rybny Sp. z o.o.
    100% udziałów spółki
    posiada PFR S.A.
    Restauracja w Poznaniu
    Premium Restaurants
    Sp. z o.o.
    100% udziałów spółki
    posiada PFR S.A.
    Restauracja w Krakowie
    Premium Food Sp. z o.o.
    Sp. k-a w likwidacji
    Komplementariusz – Premium
    Food Sp. z o.o.
    PFR Brands Sp. z o.o.
    w likwidacji
    100% udziałów spółki posiada
    PFR S.A.
    Premium Food Restaurants S.A.
    Restauracja w Warszawie, ul. Polna 48
    Restauracja w Warszawie, al. KEN 49
    Restauracja w Sopocie, ul. Monte Cassino 53
    Restauracja w Gdańsku, ul. Długie Pobrzeże 30
    Restauracja w Koszalinie, ul. Paderewskiego 1
    Restauracja we Wrocławiu, ul. Nożownicza 1c
    Restauracja we Wrocławiu, ul. Powstańców Śląskich 2-4
    Restauracja we Wrocławiu, Plac Grunwaldzki 22
    Restauracja w Warszawie, przy ul. Siennej 83


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    13
    Sprawozdania spółek: Premium Food Sp. z o.o. oraz Klub Rybny Sp. z o.o. wchodzą
    w skład sprawozdania skonsolidowanego grupy kapitałowej PFR od czwartego
    kwartału 2013 roku.
    W skład skonsolidowanego sprawozdania grupy kapitałowej PFR weszły również
    sprawozdania spółki Premium Restaurants Sp. z o.o. oraz PFR Brands Sp. z o.o.
    w likwidacji oraz Premium Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka
    komandytowo-akcyjna w likwidacji.
    Spółka zależna – Premium Food Sp. z o.o.
    Premium Food Sp. z o.o. jest wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego
    przez Sąd Rejonowy dla miast. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego
    Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000173675.
    W skład Zarządu na 31 grudnia 2017 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska,
    która pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
    Premium Food Sp. z o.o. zaprzestała prowadzenia działalności w jedynej swojej
    restauracji przy ul. Żelaznej 41/4 w drugim kwartale 2012 roku. Restauracja ta
    została przeniesiona na ul. Sienną 83 do lokalu zarządzanego przez jednostkę
    dominującą Premium Food Restaurants S.A.
    Spółka zależna – Klub Rybny Sp. z o.o.
    Klub Rybny Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, jest wpisana do rejestru
    przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XII Wydział
    Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000245936.
    W skład Zarządu na 31 grudnia 2017 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska,
    która pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
    W trakcie czwartego kwartału 2017 r. nie nastąpiły znaczące zmiany w sytuacji
    majątkowej Klub Rybny Sp. z o.o. Zarząd spółki kontynuował obraną wcześniej
    strategię gospodarczą a spółka generuje zyski.
    Spółka zależna – Premium Restaurants Sp. z o.o.
    Premium Restaurants Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie została wpisana
    w dniu 19 września 2012 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    14
    Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru
    sądowego pod numerem KRS 0000433392.
    W skład Zarządu na dzień 30 września 2017 roku wchodził Pan Tomasz Litwiniuk,
    który pełnił funkcję Prezesa Zarządu.
    Z dniem 1 listopada Spółka przejęła od spółki Premium Food Restaurants S.A.
    zarządzanie restauracją w Krakowie. Restauracja kontynuuje działanie pod marką 77
    Sushi, a Spółka Premium Restaurants Sp. z o.o. generuje zyski.
    Pozostałe spółki grupy kapitałowej
    W celu poprawy zarządzania wartością intelektualną w ramach grupy kapitałowej
    jednostka dominująca utworzyła w dniu 17 kwietnia 2013 dwie spółki zależne;
    1. PFR Brands Sp. z o.o. w likwidacji– 100% udziałów jest własnością Premium
    Food Restaurants S.A.,
    2. Premium Food Sp. z o.o. spółka komandytowo-akcyjna w likwidacji - 100%
    akcji jest własnością Premium Food Restaurants S.A.,
    oraz wydzieliła Oddział z siedzibą w Warszawie przy ul. Aleja Komisji Edukacji
    Narodowej 49, który został zarejestrowany w KRS w dniu 31 października 2013 roku.
    PFR Brands Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu
    24 maja 2013 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla
    m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod
    numerem KRS 0000463686. W dniu 15 czerwca 2015 roku spółka została
    postawiona w stan likwidacji. Na likwidatora spółki została wybrana Pani Aleksandra
    Tymińska.
    Premium Food Sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu
    17 lipca 2013 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla
    m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod
    numerem KRS 0000469100. W trakcie pierwszego kwartału 2015 roku Spółka
    została postawiona w stan likwidacji. Na likwidatora spółki została wybrana Pani
    Aleksandra Tymińska.



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    15
    3. Skład Zarządów spółek grupy kapitałowej
    W okresie objętym sprawozdaniem w skład Zarządu Jednostki Dominującej
    wchodzili:
    Katarzyna Dworakowska Członek Zarządu,
    Tomasz Litwiniuk Członek Zarządu.
    Pani Katarzyna Dworakowska pełni również funkcję Prezesa Zarządu w spółce
    zależnej Premium Food Sp. z o.o. (zarząd jednoosobowy) oraz funkcję Prezesa
    Zarządu w spółce zależnej Klub Rybny Sp. z o.o. (zarząd jednoosobowy).
    Pan Tomasz Litwiniuk pełni funkcję Prezesa Zarządu w spółce zależnej Premium
    Restaurants Sp. z o.o. (zarząd jednoosobowy) .
    4. Opis działalności grupy kapitałowej w okresie sprawozdawczym
    Grupa kapitałowa w danym okresie sprawozdawczym zarządzała 11 restauracjami
    pod własną marką – 77 Sushi.
    W czwartym kwartale 2017 r. spółki grupy kapitałowej kontynuowały działania mające
    na celu dalszy wzrost sprzedaży poprzez zwiększanie obrotów istniejących
    restauracji.
    5. Informacja o strukturze akcjonariatu emitenta.
    Struktura akcjonariatu jest prezentowana wg stanu na dzień sporządzenia
    niniejszego raportu kwartalnego.
    Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
    Wartość nominalna
    posiadanych akcji
    Udział procentowy
    posiadanych głosów
    Marek Tymiński 4 176 452 417 645,20 73,9% Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5% drobni akcjonariusze 600 520 60 052,00 10,6%
    5 650 001 565 000,10 100%



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    16
    6. Otoczenie rynkowe jednostki dominującej
    Biorąc pod uwagę liczbę i lokalizację posiadanych restauracji grupa kapitałowa
    zajmuje wysoką pozycję wśród sieci restauracji serwujących dania kuchni japońskiej.
    Niewielki udział grupy kapitałowej w rynku restauracyjnym wynika z wyjątkowości
    oferty i faktu, że polski rynek gastronomiczny jest duży i bardzo rozdrobniony. Grupa
    kapitałowa prowadzi działalność wyłącznie na rynku polskim, gdzie konkuruje
    z innymi sieciami restauracji.
    Biorąc pod uwagę menu, konkurencję dla Spółki stanowią restauracje Hana Sushi,
    Sensi Sushi, Sakana, Tomo Sushi, Tokio. Restauracje należące do sieci 77 Sushi
    formułują swoją ofertę tak, aby była bardziej atrakcyjna niż w restauracjach
    konkurencyjnych, biorąc pod uwagę stosunek jakości oferty do ceny.
    Na rynku lokalnym, rozumianym jako obszar danego miasta grupa kapitałowa
    konkuruje głównie z innymi restauracjami z tzw. górnej i średniej „półki” cenowej.
    Najmocniejszymi stronami restauracji należących do spółek z grupy kapitałowej,
    w opinii Zarządu są: odpowiednia proporcja jakości do ceny, wysoka jakość produktu,
    sprawna, przyjazna obsługa, znajomość marki w Polsce, dobra lokalizacja
    oraz atrakcyjna aranżacja wnętrz restauracji.
    7. Opis podstawowych zagrożeń i ryzyk dla spółek grupy kapitałowej
    Ryzyko konkurencji
    Grupa kapitałowa prowadzi działalność w branży, charakteryzującej się dużą
    konkurencyjnością. Rynek usług restauracyjnych, zwłaszcza w segmencie restauracji
    sushi wydaje się być bardzo atrakcyjny. Dostrzega to coraz więcej podmiotów
    gospodarczych. W bardzo szybkim tempie rośnie liczba nowo otwieranych restauracji
    sushi. Liczba konsumentów rośnie zaś w znacznie mniejszym stopniu. Przetrwają
    restauracje, które świadczą usługi na najwyższym poziomie. Do takich zaliczają się
    restauracje spod znaku 77 Sushi. Celem grupy jest utrzymać obecnych i pozyskiwać
    nowych klientów ceniących sobie wyśmienitą jakość za rozsądną cenę.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    17
    Ryzyko związane z rosnącymi kosztami produktów spożywczych
    Koszty artykułów spożywczych są jedną z najważniejszych pozycji w strukturze
    kosztów działalności grupy kapitałowej. Wzrost cen takich produktów jak np. ryby,
    ma istotny wpływ na działalność i wyniki spółek należących do grupy kapitałowej.
    Staramy się reagować na tą sytuację, poszukując nowych dostawców, negocjując
    nowe, korzystniejsze warunki dostaw z aktualnymi kontrahentami
    Ryzyko związane z rosnącymi kosztami pracy
    Koszty pracy stanowią równie ważną pozycję w strukturze kosztów działalności grupy
    kapitałowej, jak i koszty artykułów spożywczych. Zaobserwowany w 2017 r. wzrost
    kosztów pracy oraz pogłębiający się problem z pozyskaniem wykwalifikowanego
    pracownika ma duży wpływ na działalność i wynik poszczególnych spółek. Staramy
    się zniwelować niekorzystne uwarunkowania poprawiając efektywność i podnosząc
    kwalifikacje dotychczasowych pracowników oraz pozyskiwać nowych pracowników z
    różnych źródeł.
    Ryzyko związane z możliwością pozyskania nowych, atrakcyjnych lokalizacji.
    Lokalizacja restauracji jest jednym z podstawowych czynników decydujących
    o ich sukcesie. Nie ma pewności, że grupa kapitałowa będzie w stanie w przyszłości
    pozyskać nowe, atrakcyjne lokalizacje. Nie można poza tym zapewnić, że nowe
    restauracje zlokalizowane w atrakcyjnych miejscach przyniosą zakładane korzyści.
    Ponadto pozyskanie atrakcyjnych lokali wiąże się z długotrwałymi, przeciągającymi
    się procedurami. Zarząd jednostki dominującej każdą z takich nowych inwestycji
    dokładnie analizuje i dokłada starań by otwierane restauracje były sukcesem
    zarówno kulinarnym jak i biznesowym.
    Ryzyko związane z umowami najmu i ich przedłużeniem.
    Restauracje należące do spółek grupy kapitałowej działają w wynajmowanych
    lokalach. W większości podpisane umowy najmu mają charakter długoterminowy.
    Okres obowiązywania takiej umowy to z reguły dziesięć lat z opcją przedłużenia
    na kolejne lata. Nie ma jednak gwarancji, że umowa zostanie przedłużona,
    zwłaszcza na warunkach, które będą dla grupy kapitałowej satysfakcjonujące.
    W przypadku utraty takiej lokalizacji może to mieć niekorzystny wpływ na wyniki
    finansowe.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    18
    Kwartalne skonsolidowane dane finansowe
    Skonsolidowane sprawozdanie finansowe Grupy Kapitałowej Premium Food
    Restaurants S.A. oraz jednostkowe sprawozdanie finansowe Premium Food
    Restaurants S.A., z którego pochodzą prezentowane dane finansowe, zostało
    sporządzone zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 września 1994 roku
    o rachunkowości (Dz. U. z 2016 roku, poz. 1047, z późniejszymi zmianami) oraz
    wydanymi na jej podstawie aktami wykonawczymi, w szczególności rozporządzeniem
    z dnia 25 września 2009 roku w sprawie szczegółowych zasad sporządzania przez
    jednostki inne niż banki, zakłady ubezpieczeń i zakłady reasekuracji
    skonsolidowanych sprawozdań finansowych grup kapitałowych (Dz. U. nr 169, poz.
    1327).


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    19
    Skonsolidowany bilans
    Skonsolidowany bilans - AKTYWA Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    30.09.2017
    Stan na
    31.12.2016
    Stan na
    30.09.2016
    (w złotych)
    A. AKTYWA TRWAŁE 1 814 981 1 868 723 1 943 697 1 993 409
    Rzeczowe aktywa trwałe 777 863 831 224 966 686 1 054 798
    Wartości niematerialne i prawne 31 330 7 216 3 853 12 807
    Długoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 1 005 789 1 030 283 973 158 925 804
    B. AKTYWA OBRTOWE 2 600 200 2 019 452 1 402 782 1 294 486
    Zapasy 208 410 221 980 242 334 212 318
    Należności krótkoterminowe 1 770 405 1 294 744 793 867 798 468
    Inwestycje krótkoterminowe 596 502 430 567 271 424 184 267
    Krótkoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 24 883 72 161 95 157 99 433
    AKTYWA RAZEM 4 415 181 3 888 175 3 346 479 3 287 895
    Skonsolidowany bilans - PASYWA Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    30.09.2017
    Stan na
    31.12.2016
    Stan na
    30.09.2016
    (w złotych)
    A. KAPITAŁ WŁASNY -4 057 860 -3 641 802 -4 102 785 -2 825 138
    Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
    Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 287 167 -6 287 167 -4 418 200 -4 418 200
    Zysk / (strata) netto 44 924 460 982 -1 868 968 -591 321
    B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
    ZOBOWIĄZANIA 8 473 041 7 529 977 7 449 264 6 113 033
    Rezerwy na zobowiązania 3 367 156 3 064 658 3 144 691 2 784 902
    Zobowiązania długoterminowe 953 956 891 858 0 981 167
    Zobowiązania krótkoterminowe 3 854 499 3 292 553 4 269 479 2 345 190
    Rozliczenia międzyokresowe 297 430 280 907 35 094 1 774
    PASYWA RAZEM 4 415 181 3 888 175 3 346 479 3 287 895
    Wartość księgowa (w zł) -4 057 860 -3 641 802 -4 102 785 -2 825 138
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
    Wartość księgowa na jedną akcję
    (w zł) -0,72 -0,64 -0,73 -0,50



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    20
    Skonsolidowany rachunek zysków i strat
    Skonsolidowany Rachunek Zysków i Strat
    (wariant porównawczy)
    01.01 -
    31.12.2017
    01.10 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    01.10-
    31.12.2016
    (w złotych)
    Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z
    nimi 20 134 869 4 944 746 19 503 510 4 436 591
    Przychody netto ze sprzedaży produktów 312 027 123 653 87 268 87 065
    Przychody netto ze towarów i materiałów 19 822 842 4 821 092 19 416 242 4 349 526
    Koszty działalności operacyjnej 19 715 821 5 019 618 20 194 025 5 149 195
    Amortyzacja 357 791 78 787 421 128 102 137
    Zużycie materiałów i energii 6 709 331 1 612 468 7 394 115 1 811 266
    Usługi obce 6 505 566 1 838 333 5 951 611 1 355 641
    Podatki i opłaty 61 467 10 317 70 568 10 844
    Wynagrodzenia 5 097 955 1 205 133 5 150 620 1 352 398
    Ubezpieczenia społeczne i inne
    świadczenia 690 619 193 836 628 270 295 382
    Pozostałe koszty rodzajowe 293 092 80 744 530 919 174 733
    Wartość sprzedanych towarów i materiałów 0 0 46 794 46 794
    Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży 419 048 -74 873 -690 515 -712 604
    Pozostałe przychody operacyjne 210 761 114 426 354 148 151 865
    Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
    trwałych 25 000 25 000 0 0
    Pozostałe 185 761 89 426 354 148 151 865
    Pozostałe koszty operacyjne 127 534 60 376 1 501 758 649 394
    Strata ze zbycia niefinansowych aktywów
    trwałych 0 0 807 726 -4 715
    Pozostałe 127 534 60 376 694 032 654 109
    Zysk / (strata) z działalności operacyjnej 502 275 -20 823 -1 838 125 -1 210 133
    Przychody finansowe 26 369 662 296 -82 775
    Odsetki 26 369 662 296 -82 775
    Pozostałe 1 1 0 0
    Koszty finansowe 268 721 219 049 215 803 78 933
    Odsetki 77 368 27 697 210 797 76 853
    Pozostałe 191 353 191 353 5 006 2 080
    Zysk / (strata) z działalności gospodarczej 259 924 -239 210 -2 053 632 -1 371 841
    Zysk / (strata) brutto 259 924 -239 210 -2 053 632 -1 371 841
    Podatek dochodowy 215 000 176 848 -184 664 -94 194
    Zysk / (strata) netto 44 924 -416 058 -1 868 968 -1 277 647



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    21
    Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym
    Skonsolidowane Zestawienie Zmian w
    Kapitale (Funduszu) Własnym
    01.01 -
    31.12.2017
    01.10 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    01.10-
    31.12.2016
    (w złotych)
    I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA POCZĄTEK
    OKRESU -4 102 785 -3 641 803 -2 233 817 -2 825 138
    I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
    POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
    BŁĘDÓW
    -4 102 785 -3 641 803 -2 233 817 -2 825 138
    1. Kapitał (fundusz) podstawowy na początek
    okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na koniec
    okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    4. Kapitał (fundusz) zapasowy na początek
    okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    4.2. Stan kapitału (funduszu) zapasowego na
    koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na początek
    okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
    8.4. Strata z lat ubiegłych na początek okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
    8.5. Strata z lat ubiegłych na początek okresu,
    po korektach -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
    8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
    8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na koniec
    okresu -6 287 168 -5 826 186 -4 418 200 -5 009 521
    9. Wynik netto 44 924 -416 058 -1 868 968 -1 277 647
    a) zysk netto 44 924 0 0 0
    b) strata netto 0 -416 058 -1 868 968 -1 277 647
    II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA KONIEC
    OKRESU -4 057 860 -4 057 860 -4 102 785 -4 102 785
    III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
    UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
    PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
    -4 057 860 -4 057 860 -4 102 785 -4 102 785



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    22
    Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych
    Skonsolidowany Rachunek
    Przepływów Pieniężnych
    01.01 -
    31.12.2017
    01.10 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    01.10-
    31.12.2016
    (w złotych)
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
    I. Zysk (strata) netto 44 924 -416 058 -1 868 968 -1 277 647
    II. Korekty razem 459 600 647 276 1 393 093 752 848
    Amortyzacja 357 791 78 787 421 128 102 137
    Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 -138 352 -138 352
    Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 0 304 796 304 796
    Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej 0 0 67 595 -744 846
    Zmiana stanu rezerw 222 465 302 498 183 245 390 401
    Zmiana stanu zapasów 33 924 13 570 19 793 -30 016
    Zmiana stanu należności -976 538 -475 661 -204 699 -67 796
    Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych, z
    wyjątkiem pożyczek i kredytów 521 979 639 787 1 005 064 989 334
    Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych 299 980 88 296 -265 477 -52 810
    Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 0 0
    Przepływ y pieniężne netto z działalności
    operacyjnej 504 524 231 218 -475 875 -524 799
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
    Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 1 092 502 814 209
    Otrzymane odsetki 0 0 0 0
    Spłata udzielonych pożyczek 64 231 0 0 0
    Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych -196 445 -49 540 -244 291 -74 433
    Udzielone pożyczki 0 0 0 0
    Przepływ y pieniężne netto z działalności
    inwestycyjnej -132 214 -49 540 848 211 739 776
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
    Otrzymane kredyty i pożyczki 0 0 0 0
    Spłata kredytów i pożyczek 0 0 -249 424 -78 844
    Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -47 232 -15 744 -58 397 -31 310
    Zapłacone odsetki 0 0 -17 666 -17 666
    Przepływ y pieniężne netto z działalności
    finansowej -47 232 -15 744 -325 487 -127 820
    Przepływ y pieniężne netto razem 325 078 165 934 46 849 87 157
    Bilansowa zmiana stanu środków pieniężnych,
    w tym: 325 078 165 934 46 849 87 157
    Różnice kursowe od środków pieniężnych 0 0 0 0
    Środki pieniężne na początek okresu 271 424 430 568 224 575 184 267
    Środki pieniężne na koniec okresu 596 502 596 502 271 424 271 424



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    23
    Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A.
    Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    31.12.2016
    Zatrudnienie ogółem, z
    tego: 224 200
    Umowy o pracę 6 6
    Umowy cywilno-prawne 166 121
    Outsourcing 52 73



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    24
    Kwartalne jednostkowe dane finansowe
    Jednostkowy bilans
    Bilans - AKTYWA Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    30.09.2017
    Stan na
    31.12.2016
    Stan na
    30.09.2016
    (w złotych)
    A. AKTYWA TRWAŁE 1 371 407 1 507 702 1 637 271 1 717 081
    Rzeczowe aktywa trwałe 668 508 723 796 928 246 1 021 862
    Wartości niematerialne i prawne 31 330 7 216 3 679 12 567
    Inwestycje długoterminowe 207 010 287 636 207 010 236 682
    Długoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 464 560 489 054 498 336 445 970
    B. AKTYWA OBRTOWE 2 183 444 1 734 141 1 190 088 1 087 665
    Zapasy 150 903 187 615 201 501 188 679
    Należności krótkoterminowe 1 789 396 1 169 120 719 498 718 046
    Inwestycje krótkoterminowe 223 418 356 420 220 898 131 735
    Krótkoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 19 727 20 986 48 191 49 205
    AKTYWA RAZEM 3 554 851 3 241 843 2 827 359 2 804 746
    Bilans - PASYWA Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    30.09.2017
    Stan na
    31.12.2016
    Stan na
    30.09.2016
    (w złotych)
    A. KAPITAŁ WŁASNY -4 231 234 -3 661 711 -4 066 925 -3 237 039
    Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
    Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 251 308 -6 251 308 -5 578 275 -5 578 275
    Zysk / (strata) netto -164 310 405 214 -673 033 156 853
    B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
    ZOBOWIĄZANIA 7 786 085 6 903 554 6 894 284 6 041 785
    Rezerwy na zobowiązania 3 360 427 3 057 930 3 138 401 2 777 447
    Zobowiązania długoterminowe 953 956 944 131 0 981 167
    Zobowiązania krótkoterminowe 3 471 702 2 901 493 3 722 562 2 283 171
    Rozliczenia międzyokresowe 0 0 33 321 0
    PASYWA RAZEM 3 554 851 3 241 843 2 827 359 2 804 746
    Wartość księgowa (w zł) -4 231 234 -3 661 711 -4 066 925 -3 237 039
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
    Wartość księgowa na jedną akcję
    (w zł) -0,75 -0,65 -0,72 -0,57



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    25



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    26
    Jednostkowy rachunek zysków i strat
    Rachunek Zysków i Strat (wariant
    porównawczy)
    01.01 -
    31.12.2017
    01.10 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    01.10. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z
    nimi 17 094 425 3 628 017 17 349 167 4 263 237
    - w tym od jednostek powiązanych 0 0 27 374 0
    Przychody netto ze sprzedaży produktów 167 832 90 653 81 984 81 781
    Przychody netto ze towarów i materiałów 16 926 594 3 537 363 17 267 183 4 181 456
    Koszty działalności operacyjnej 17 062 947 3 956 810 17 953 644 4 914 177
    Amortyzacja 338 973 74 412 367 658 99 248
    Zużycie materiałów i energii 5 694 718 1 224 437 6 344 828 1 610 456
    Usługi obce 5 609 336 1 448 863 5 459 027 1 511 002
    Podatki i opłaty 55 796 8 851 63 996 9 903
    Wynagrodzenia 4 468 799 959 429 4 654 260 1 216 753
    Ubezpieczenia społeczne i inne
    świadczenia 645 717 182 478 584 883 288 675
    Pozostałe koszty rodzajowe 249 608 58 340 452 922 152 070
    Wartość sprzedanych towarów i
    materiałów 0 0 26 070 26 070
    Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży 31 478 -328 793 -604 477 -650 940
    Pozostałe przychody operacyjne 210 657 114 424 303 784 105 579
    Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
    trwałych 25 000 25 000 0 0
    Pozostałe 185 657 89 424 303 784 105 579
    Pozostałe koszty operacyjne 126 134 59 896 309 720 278 499
    Strata ze zbycia niefinansowych aktywów
    trwałych 0 0 4 025 0
    Pozostałe 126 134 59 896 305 695 278 499
    Zysk / (strata) z działalności operacyjnej 116 002 -274 265 -610 413 -823 860
    Przychody finansowe 112 465 18 317 98 992 24 695
    Odsetki 112 465 18 317 98 725 24 428
    Pozostałe 0 0 267 267
    Koszty finansowe 246 107 199 765 173 312 118 336
    Odsetki 54 784 8 442 168 306 116 255
    Pozostałe 191 323 191 323 5 006 2 081
    Zysk / (strata) z działalności gospodarczej -17 640 -455 713 -684 733 -917 501
    Zysk / (strata) brutto -17 640 -455 713 -684 733 -917 501
    Podatek dochodowy 146 670 113 810 -11 700 -87 615
    Zysk / (strata) netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
    Zysk / (strata) netto (w zł) -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
    Zysk / (strata) netto na jedną akcję (w
    zł) -0,03 -0,10 -0,12 -0,15



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    27
    Jednostkowe zestawienie zmian w kapitale własnym
    Zestawienie Zmian w
    Kapitale (Funduszu) Własnym
    01.01 -
    31.12.2017
    01.10 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    01.10. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA POCZĄTEK
    OKRESU -4 066 924 -3 661 710 -3 393 892 -3 237 039
    I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
    POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
    BŁĘDÓW
    -4 066 924 -3 661 710 -3 393 892 -3 237 039
    1. Kapitał (fundusz) podstawowy na początek
    okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na koniec
    okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    4. Kapitał (fundusz) zapasowy na początek
    okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    4.2. Stan kapitału (funduszu) zapasowego na
    koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na początek
    okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
    8.4. Strata z lat ubiegłych na początek okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
    8.5. Strata z lat ubiegłych na początek okresu,
    po korektach -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
    8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
    8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na koniec
    okresu -6 251 307 -5 846 093 -5 578 275 -5 421 422
    9. Wynik netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
    a) zysk netto 0 0 0 0
    b) strata netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
    II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA KONIEC
    OKRESU -4 231 234 -4 231 234 -4 066 925 -4 066 925
    III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
    UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
    PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
    -4 231 234 -4 231 234 -4 066 925 -4 066 925



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    28
    Jednostkowe sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych
    Rachunek
    Przepływów Pieniężnych
    01.01 -
    31.12.2017
    01.10 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    01.10. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
    I. Zysk (strata) netto -164 310 -569 524 -673 033 -829 886
    II. Korekty razem 317 725 413 803 1 172 691 1 013 290
    Amortyzacja 338 973 74 412 367 658 99 248
    Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 54 674 54 674
    Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 0 77 371 77 371
    Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej 0 0 57 427 53 402
    Zmiana stanu rezerw 222 026 302 498 182 744 168 681
    Zmiana stanu zapasów 50 598 36 713 -1 308 -12 822
    Zmiana stanu należności -1 069 898 -620 277 -265 075 -18 716
    Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych, z
    wyjątkiem pożyczek i kredytów 747 106 594 704 756 416 604 482
    Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych 28 920 25 754 -62 216 -18 030
    Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 5 000 5 000
    Przepływ y pieniężne netto z działalności
    operacyjnej 153 416 -155 721 499 658 183 404
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
    Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 18 109 18 109
    Otrzymane odsetki 0 0 0 0
    Spłata udzielonych pożyczek 94 031 80 626 0 0
    Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych -106 886 -43 237 -214 726 -68 255
    Udzielone pożyczki -94 031 0 0 0
    Przepływ y pieniężne netto z działalności
    inwestycyjnej -106 886 37 389 -196 617 -50 146
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
    Otrzymane kredyty i pożyczki 0 0 0 0
    Spłata kredytów i pożyczek 0 0 -198 250 -27 670
    Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -44 010 -14 670 -31 287 -4 877
    Zapłacone odsetki 0 0 -11 548 -11 548
    Przepływ y pieniężne netto z działalności
    finansowej -44 010 -14 670 -241 085 -44 095
    Przepływ y pieniężne netto razem 2 520 -133 002 61 956 89 163
    Bilansowa zmiana stanu środków pieniężnych,
    w tym: 2 520 -133 002 61 956 89 163
    Różnice kursowe od środków pieniężnych 0 0 0 0
    Środki pieniężne na początek okresu 220 898 356 420 158 942 131 735
    Środki pieniężne na koniec okresu 223 418 223 418 220 898 220 898



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    29
    Zatrudnienie w PFR S.A.
    Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    31.12.2016
    Zatrudnienie ogółem, z
    tego: 159 190
    Umowy o pracę 6 6
    Umowy cywilno-prawne 121 111
    Outsourcing 32 73



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    30
    Komentarz Zarządu Emitenta na temat czynników i zdarzeń
    mających wpływ na osiągnięte wyniki finansowe
    oraz stanowisko w zakresie publikowanych danych
    Grupa kapitałowa PFR S.A. osiągnęła w okresie IV kwartału 2017 roku sprzedaż na
    poziomie 4.945 tys. zł oraz stratę netto na poziomie 416 tys. zł. W porównaniu do IV
    kwartału 2016 roku sprzedaż była wyższa o 508 tys. zł (11,5 %), a wynik wyższy
    o 862 tys. zł.
    Wynik IV kwartału został obciążony uaktualnieniem rezerwy na zobowiązanie sporne
    wobec Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – 207 tys., założeniem rezerwy na koszty
    związane z zamknięciem roku 2017 – 98 tys. oraz skorygowanie obciążenia z tytułu
    podatku dochodowego – 177 tys..
    Grupa kapitałowa PFR S.A. osiągnęła za cztery kwartały 2017 roku sprzedaż na
    poziomie 20.135 tys. zł oraz zysk netto na poziomie 45 tys. zł. W porównaniu do
    czterech kwartałów 2016 roku sprzedaż była większa o 631 tys. zł (3,2%), a Grupa
    osiągnęła zysk, w porównaniu do straty 1.869 tys. zł.
    Działania, które wpłynęły na wyniku Grupy kapitałowej PFR S.A., to m.in.:
    kontynuacja obranej przez Zarząd Spółki na początku 2017 roku strategii sprzedaży,
    wzrost rozpoznawalności marki 77 Sushi na portalach społecznościowych, oraz
    ograniczania kosztów operacyjnych w Grupie kapitałowej PFR S.A.
    Grupa kapitałowa PFR S.A, w oparciu o przeprowadzone badania opinii klientów,
    dostosowała ofertę do potrzeb, wprowadzając 1 listopada 2017 roku nowe menu w
    każdej zarządzanej restauracji. Grupa rozszerzyła również działania marketingowe,
    mające na celu utrzymanie obecnych klientów (programy lojalnościowe) oraz
    pozyskiwanie nowych.
    W kwartale objętym sprawozdaniem Spółka Premium Food Restaurants S.A.
    przekazała zarządzanie restauracją w Krakowie spółce zależnej Premium
    Restaurants Sp. z o.o.. Restauracja kontynuuje działalność pod marką 77 Sushi.
    Grupa kapitałowa będzie koncentrować się na działaniach umożliwiających wzrost
    sprzedaży, poprawy rentowności jak też na poszukiwaniu atrakcyjnych lokalizacji dla
    nowych restauracji.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2017 DO 31.12.2017
    31
    Oświadczenie Zarządu
    Działając w imieniu Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna z siedzibą
    w Warszawie, wpisanej do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd
    Rejonowy dla Miasta Stołecznego Warszawy w Warszawie, XIII Wydział
    Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000302804,
    oświadczamy, że wedle naszej najlepszej wiedzy, informacje finansowe i dane
    porównywalne sporządzone zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz że
    raport kwartalny za okres od 01.01.2017 roku do 31.12.2017 roku zawiera prawdziwy
    obraz rozwoju i osiągnięć oraz sytuacji Grupy.
    Warszawa,14 lutego 2018
    Zarząd Jednostki Dominującej:
    __________________________ ________________________
    Katarzyna Dworakowska Tomasz Litwiniuk
    Członek Zarządu Członek Zarządu



    Treść w podglądzie może zawierać błędy powstałe podczas konwersji plików pdf.

Źródło: strona internetowa spółki, relacje inwestorskie, raporty bieżące i okresowe.

Oceń raport:


Pozytywny

Neutralny

Negatywny

WSZYSTKIE KOMUNIKATY SPÓŁKI
Informacje o spółce
Nazwa:Premium Food Restaurants SA
ISIN:PLPREMF00014
NIP:1132537559
EKD: 46.39 sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana żywności, napojów i wyrobów tytoniowych
Adres: ul. Puławska 182 02-670 Warszawa
Telefon:+48 22 8704666
www:www.sushi77.com
Komentarze o spółce PREMIUM FOOD RESTA...
2018-06-21 04-06-29
iGPW
Nikt jeszcze nie skomentował tej spółki,
możesz być pierwszy.
Odpowiedzialność
prawna

Zgłoś moderatorowi
Copyright © 2017 iGPW
PiriBit Sebastian Urbański
ul. Okopowa 113/19 p.1
91-849 Łódź
NIP: 888-28-35-649