Raport.

PREMIUM FOOD RESTAURANTS SA (10/2018) Korekta raportu okresowego za I kwartał 2018 r.

Zarząd spółki Premium Food Restaurants S.A. z siedzibą w Warszawie („Spółka”) przekazuje w załączeniu korektę raportu okresowego – „Raportu kwartalnego za I kwartał 2018 r.”, jednostkowego oraz skonsolidowanego, opublikowanego przez Spółkę raportem EBI nr 5/2018 w dniu 14 maja 2018 r. jako „Raport kwartalny 5/2018”.
W załączeniu do niniejszego raportu znajdują się zestawienia zmian dokonanych w pierwotnie opublikowanym Raporcie kwartalnym za I kwartał 2018 r., o których mowa powyżej. Przedmiotowa korekta Raportu okresowego za I kwartał 2018 r. jest wynikiem zbadania przez biegłego rewidenta rocznych sprawozdań finansowych za rok 2017, jednostkowego i skonsolidowanego, opublikowanych przez Spółkę w dniu 28 maja 2018 r. Z uwagi na fakt, że Spółka opublikowała Raport kwartalny za I kwartał 2018 r. w dniu 14 maja 2018 r., tj. przed publikacją zbadanego przez biegłego rewidenta Raportu rocznego za 2017 roku, korekta Raportu okresowego za I kwartał 2018 r. okazała się zasadna. Spółka, w porozumieniu z biegłym rewidentem, dokonała zmian w prezentowaniu danych bilansowych, co obrazują załączniki do niniejszego raportu bieżącego.
Pełny, skorygowany Raport kwartalny Spółki za I kwartał 2018 r. stanowi załącznik do niniejszego raportu bieżącego.
Podstawa prawna:
§5 ust. 1 pkt 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w Alternatywnym Systemie Obrotu na rynku NewConnect".
Załączniki:
* Skorygowany raport kwartalny za 1Q 2018_PFR_SA
* Zestawienie dokonanych zmian w Raporcie kwartalnym za 1Q 2018_PFR_SA

Lista plików:

  • Załącznik nr: 1

    Pobierz plik








    SPIS TREŚCI

    PFR S.A.
    Skonsolidowany i jednostkowy raport za I kwartał 2018
















    14 maja 2018





    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    2

    Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości ................................ ................................ ... 3
    Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food Restaurants ................................ ... 12
    Kwartalne skonsolidowane dane finansowe ................................ .............................. 19
    Skonsolidowany bilans ................................ ................................ .......................... 20
    Skonsolidowany rachunek zysków i strat ................................ .............................. 20
    Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym .................... 21
    Skonsolidowane sprawozdanie z pr zepływów środków pieniężnych ..................... 23
    Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A. ................................ ........................ 24
    Kwartalne jednostkowe dane finansowe ................................ ................................ ... 24
    Jednostkowy bilans ................................ ................................ ............................... 25
    Jednostkowy rachunek zysków i strat ................................ ................................ ... 25
    Jednostkowe zestawienie zmian w kapitale własnym ................................ ........... 27
    Jednostkowe sprawozdanie z przep ływów środków pieniężnych .......................... 28
    Zatrudnienie w PFR S.A. ................................ ................................ ....................... 29
    Komentarz Zarządu Emitenta na temat czynników i zdarzeń mających wpływ na osiągnięte wyniki
    finansowe oraz stanowisko w zakresie publikowanych szacunków ......................... 30
    Oświadczenie Zarządu ................................ ................................ ............................. 32



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    3

    Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości

    Metody k onsolidacji oraz wyceny udziałów
    Dane jednostek zależnych konsoliduje się metodą konsolidacji pełnej.

    Metoda konsolidacji pełnej
    Przy konsolidacji metodą pełną sumowaniu podlegają, w pełnej wartości, poszczególn e pozycje
    odpowiednich sprawozdań fina nsowych jednostki dominującej i jednostek zależnych. Po
    przeprowadzeniu sumowania dokonywane są wyłączenia
    i inne korekty zgodnie z ustawą.
    Wyłączeniu podlegają: wyrażona w cenie nabycia wartość udziałów posiadanych przez jednostkę
    dominującą i inne jednostki objęte konsolidacją w jednostkach zależnych z tą częścią, wycenionych
    według wartości godziwej aktywów netto jednostek zależnych, która odpowiada udziałowi jednostki
    dominującej i innych jednostek grupy kap itałow ej objętych konsolidacją w jednostkach zależnych,
    na dzień rozpoczęcia sprawowania nad nimi kontroli; efekt wzajemnych transakcji pomiędzy
    jednostkami objętymi konsolidacją.
    Udziały w kapitale własnym jednostek zależnych, należące do osób lub jednostek inn ych niż objęte
    konsolidacją, wykazywane są w odrębnej pozycji pasywów skonsolidowanego bilansu, po
    kapitałach własnych jako kapitały mniejszości.

    Wartość firmy oraz ujemna wartość firmy
    Wartość firmy stanowi nadwyżka ceny nabycia udziałów nad odpowiadają cą
    im częścią aktywów netto wycenionych według ich wartości godziwych. Wartość firmy wykazywana
    jest w aktywach skonsolidowanego bilansu, w odrębnej pozycji aktywów trwałych jako wartość firmy
    jednostek podporządkowanych.
    Ujemna wartość firmy stanowi nadw yżkę odpowiedniej części aktywów netto wycenionych według
    ich wartości godziwych nad ceną nabycia udziałów. Ujemna wartość firmy wykazywana jest w
    pasywach skonsolidowanego bilansu w odrębnej pozycji jako ujemna wartość firmy jednostek
    podporządkowanych.
    Od wartości firmy dokonuje odpisów amortyzacyjnych w okresie 5 lat natomiast
    od ujemnej wartości firmy przez okres będący średnią ważoną okresu ekonomicznej użyteczności
    nabytych i podlegających amortyzacji aktywów. W przypadku kwoty nieistotnej grupa dok onuje
    jednorazowego odpisu.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    4

    Odpisy amortyzacyjne dokonywane są metodą liniową.

    Rzeczowe aktywa trwałe, wartości niematerialne i prawne
    Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne wycenia się według cen nabycia lub kosztów
    wytworzenia, pomniejszonyc h o odpisy amortyzacyjne lub umorzeniowe, pomniejszonych o odpisy
    z tytułu trwałej utraty wartości.
    Cenę nabycia lub koszt wytworzenia środka trwałego powiększają koszty jego ulepszenia.
    Amortyzacja dokonywana jest metodą liniową. Przy ustalaniu okresu amortyzacji
    i rocznej stawki amortyzacyjnej uwzględnia się okres ekonomicznej użyteczności środka trwałego
    oraz składników wartości niematerialnych i prawnych. Poprawność przyjętych okresów oraz stawek
    amortyzacyjnych podlega okresowej weryfikacji.
    Grupa kapitałowa stosuje następujące roczne stawki amortyzacyjne dla podstawowych grup
    środków trwałych:
    • ur ządzenia techniczne i maszyny 10% - 30%
    • pozost ałe środki trwałe 10% - 50%
    Roczne stawki amortyzacyjne dla wartości niematerialnych i prawnych są następujące:
    • licencje 20% - 50%
    • oprogr amowania komputerowe 50%
    Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne o niskiej j ednostkowej cenie nabycia do 3.500 zł
    amortyzuje się jednorazowo, nie wcześniej niż w miesiącu przyjęcia ich do użytkowania. Grunty, w
    tym prawo wieczystego użytkowania gruntu nie są amortyzowane.
    Środki trwałe w budowie są wyceniane w wysokości ogółu kosz tów pozostających w bezpośrednim
    związku z ich nabyciem lub wytworzeniem, w tym kosztów finansowych, pomniejszonych o odpisy
    z tytułu trwałej u traty wartości. Środki trwałe w budowie nie są amortyzowane do momentu
    zakończenia ich budowy i oddania
    do użytkowania.
    Inwestycje długoterminowe
    Inwestycje obejmują aktywa nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych wynikających z
    przyrostu wartości tych aktywów.
    Inwestycje niefinansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy z tytułu utraty wartości.
    Inwestycje finansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy aktualizujące wartość.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    5


    Leasing
    Emitent jest stroną umów leasingowych , na podstawie których przyjmuje
    do odpłatnego używania lub pobierania pożytków obce środki trwałe lub wartości niematerialne i
    prawne przez uzgodniony okres.
    W przypadku umów leasingu, na mocy których następuje przeniesienie zasadniczo całego ryzyka i
    pożytków wynikających z tytułu posiadania aktywów będących przedmiotem umowy, przedmiot
    leasingu jest ujmo wany w aktywach jako środek trwały i jednocześnie ujmowane jest zobowiązanie
    w kwocie równej wartości bieżącej opłat leasingowych ustalonej na dzień rozpoczęcia leasingu.
    Opłaty leasingowe są odpowiednio dzielone po między odsetki rozpoznawane w rachunku wy ników
    jako koszty finansowe oraz część kapitałową zmniejszają cą saldo zobowiązania leasingowe . Koszty
    finansowe ujmowane są bezpośrednio w rachunku zysków i strat. Środki trwałe będące
    przedmiotem umowy leasingu finansowego są amortyzowane przez przewidyw any okres
    użytkowania.

    Należności
    Należności wycenia się w kwocie wymagającej zapłaty, z zachowaniem zasady ostrożnej wyceny i
    wykazuje w wartości netto po pomniejszeniu o odpisy aktualizujące.
    Wartość należności podlega aktualizacji wyceny uwzględniając stopień prawdopodobieństwa ich
    zapłaty poprzez dokonanie odpisu aktualizującego. Odpisy aktualizujące wartość należności zalicza
    się odpowiednio do pozostałych kosztów operacyjnych lub do kosztów finansowych - zależnie od
    rodzaju działalności, której dotycz y odpis aktualizujący.
    Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne zmniejszają dokonane uprzednio odpisy
    aktualizujące ich wartość.
    Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne, od których nie dokonano odpisów
    aktualizujących ich wartość lub dokonan o odpisów w niepełnej wysokości zalicza się odpowiednio
    do pozostałych kosztów operacyjnych lub kosztów finansowych.
    Odpisy aktualizujące tworzone są w odniesieniu do należności:
    • od dłużników postawionych w stan likwidacji lub stan upadłości - do wysokośc i należności
    nieobjętej gwarancją lub innym zabezpieczeniem, zgłoszonej
    w postępowaniu upadłościowym,


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    6

    • od dłużników w przypadku oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości, jeżeli majątek dłużnika
    nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania upadłościow ego - w pełnej wysokości,
    • kwestionowanych przez dłużnika oraz z których zapłatą dłużnik zalega,
    a według oceny sytuacji majątkowej i finansowej dłużnika spłata należności w kwocie umownej nie
    jest prawdopodobna - do wysokości nie pokrytej gwarancją lub innym zabezpieczeniem należności,
    z wyłączeniem zabezpieczenia w formie weksla
    in blanco,
    • przeterminowanych lub nieprzeterminowanych o znacznym stopniu prawdopodobieństwa
    nieściągalności - w wysokości wiarygodnie oszacowanej kwoty odpisu,
    • skierowanych na drogę postępowania egzekucyjnego - w pełnej wysokości,
    • przeterminowanych ponad 360 dni od terminu płatności - w pełnej wysokości.

    Transakcje w walucie obcej
    Transakcje wyrażone w walutach obcych innych niż polski złoty są przeliczane
    na złote polskie przy zastosowaniu kursu obowiązując ego w dniu zawarcia transakcji.
    Na dzień bilansowy aktywa i pasywa wyrażone w walucie obcej są przeliczane
    na złote polskie p rzy zastosowaniu obowiązującego na ten dzień średniego kursu ustalonego dla
    tej waluty przez Narodowy Bank Polski.
    Powstałe z przeliczenie różnice kursowe są ujawniane odpowiednio w pozycji przychodów lub
    kosztów finansowych.

    Zapasy
    Zapasy są wyceniane we dług rzeczywistych cen zakupu, nie wyższych jednak
    od cen sprzedaży netto.
    Spółka przyjęła zasadę odpisywania w koszty wartości materiałów i towarów na dzień zakupu lub
    produktów gotowych w momencie ich wytworzenia, połączoną
    z ustalaniem stanu tych skła dników aktywów i jego wyceną oraz korektą kosztów
    o wartość tego stanu, nie później niż na kon iec każdego miesiąca .

    Aktywa pieniężne
    Do aktywów pieniężnych zalicza się aktywa w formie krajowych środków płatniczych, walut obcych
    i dewiz. Do aktywów pieniężnych zaliczane są także naliczone odsetki od aktywów finansowych.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    7

    Środki pieniężne w walucie polskiej wycenia się według wartości nominalnej. Środki pieniężne w
    walutach obcych (w kasie i na rachunku bankowym) wycenia się na koniec roku obrotowego
    po obowiązującym na ten dzień średnim kursie ustalonym dla danej waluty przez NBP. Różnice
    kursowe zalicza się do przychodów lub kosztów finansowych.
    Aktywa finansowe płatne lub wymagalne w ciągu 3 miesięcy od dnia ich otrzymania, wystawienia,
    nabycia lub założenia (lokaty) zaliczan e są do środków pieniężnych dla potrzeb rachunku
    przepływów środków pieniężnych.
    Czynne rozliczenia międzyokresowe kosztów
    Spółka dokonuje czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów, jeżeli poniesione koszty dotyczą
    przyszłych o kresów sprawozdawczych.
    Odpisy czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
    do upływu czasu . Czas i sposób rozliczenia są uzasadnione charakterem rozliczanych kosztów, z
    zachowaniem zasady ostrożnej wyceny.
    Kapitał zakładowy
    Kapitałem zakładowym grupy kapitałowej Premium Food Restaurants S.A. jest kapitał zakładowy
    Jednostki Dominującej - spółki Premium Food Restaurants S.A.
    Kapitał zakładowy jest wykazywany w wysokości określonej w statucie i wpisanej
    w Krajowym Rejestrze Są dowym. Różnice pomiędzy wartością godziwą uzyskanej zapłaty i
    wartością nominalną akcji są ujmowane w kapitale zapasowym. Koszty emisji akcji przy
    podwyższeniu kapitału zakładowego zmniejszają kapitał zapasowy do wysokości nadwyżki wartości
    emisji nad wart ością nominalną akcji.

    Rezerwy
    Rezerwy tworzy się na pewne lub o dużym stopniu prawdopodobieństwa przyszłe zobowiązania i
    wycenia się je na dzień bilansowy w wiarygodnie oszacowanej wartości. Rezerwy zalicza się
    odpowiednio do pozostałych kosztów operacy jnych, kosztów finansowych lub strat
    nadzwyczajnych, zależnie od okoliczności, z którymi przyszłe zobowiązania się wiążą.
    Rezerwy tworzone są na poniższe tytuły:
    • straty z transakcji gospodarczych w toku,
    • udzielone gwarancje i poręczenia,
    • skutki toczącego s ię postępowania sądowego i odwoławczego,


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    8

    • odprawy emerytalno -rentowe,
    • przyszłe zobowiązania związane z restrukturyzacją.
    Rezerwy na odprawy emerytalno -rentowe tworzone są w oparciu o własne szacunki, jednakże ze
    względu na niski średni wiek pracowników i wynikającą z tego nieznaczącą wartość rezerwy nie jest
    ona aktualnie księgowana.

    Zobowiązania
    Za zobowiązania uznaje się wynikający z przyszłych zdarzeń obowiązek wykonania świadczeń o
    wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie
    już po siadanych lub przyszłych aktywów Spółki.
    Zobowiązania wycenione są w kwocie wymagającej zapłaty.
    Zobowiązania finansowe wykazane w sprawozdaniu finansowych są wyceniane
    w skorygowanej cenie nabycia.

    Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów
    Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów dokonywane są w wysokości prawdopodobnych
    zobowiązań przypadających na bieżący okres sprawozdawczy, wynikających w szczególności:
    • ze świadczeń wykonanych na rzecz jednostek powiązanych przez kontrahentów jednostek
    powiązanych, gdy kwotę zobowiązania można oszacować
    w sposób wiarygodny;
    • z obowiązku wykonania, związanych z bieżącą działalnością, przyszłych świadczeń wobec
    nieznanych osób, których kwotę można oszacować , mimo że data powstania zobowiązania nie jest
    jeszcze znana, w tym z tytułu napraw gwarancyjnych i rękojmi za sprzedane produkty długotrwałego
    użytku.
    Odpisy biernych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
    do upływu czasu lub wielkości świadczeń. Czas i sposób rozliczenia są uzasadnione charakterem
    rozliczanych kosztów, z zachowaniem zasady ostrożności.

    Rozliczenia międzyokresowe przychodów


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    9

    Rozliczenia międzyokresowe przychodów dokonywane są z zachowaniem zasady ostrożnej
    wyceny i obejmują w szczególności:
    • równowartość otrzym anych lub należnych od kontrahentów środków z tytułu świadczeń,
    których wykonanie nastąpi w następnych okresach sprawozdawczych;
    • środki pieniężne otrzymane na sfinansowanie nabycia lub wytworzenia środków trwałych,
    w tym także środków trwałych w budowie or az prac rozwojowych, jeżeli stosownie do innych ustaw
    nie zwiększają one k apitałów własnych. Zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów
    kwoty zwiększają stopniowo pozostałe przychody operacyjne, równolegle do odpisów
    amortyzacyjnych lub umorzeniowy ch od środków trwałych lub kosztów prac rozwojowych
    sfinansowanych z tych źródeł;
    • wartość przyjętych nieodpłatnie, w tym także w drodze darowizny, środków trwałych w
    budowie, środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych.
    Zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów kwoty zwiększają stopniowo pozostałe
    przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych lub umorzeniowych od środków
    trwałych lub warto ści niematerialnych i prawnych.

    Podatek dochodowy odroczony
    W związku z przejściowymi różnicami między wykazywaną w księgach rachunkow ych wartością
    aktywów i pasywów a ich wartością podatkową oraz stratą podatkową możliwą do odliczenia w
    przyszłości, tworzona jest rezerwa i ustalane są aktywa z tytułu odroczonego podatku
    docho dowego.
    Aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się w wysokości kwoty przewidzianej w
    przyszłości do odliczenia od podatku dochodowego przez spółki wchodzące w skład grupy , w
    związku z ujemnymi różnicami przejściowymi, które spowodują w przy szłości zmniejszenie
    podstawy obliczenia podatku dochodowego oraz straty podatkowej możliwej do odliczenia,
    ustalonej przy uwzględnieniu zasady ostrożności.
    Rezerwę z tytułu odroczonego podatku dochodowego tworzy się w wysokości kwoty podatku
    dochodowego, wymagającej w przyszłości zapłaty przez spółki wchodzące w skład grupy , w
    związku z występowaniem dodatnich różnic przejściowych, to jest różnic, które spowodują
    zwiększenie podstawy obliczenia podatku dochodowego
    w przyszłości.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    10

    Wysokość rezerwy i aktywów z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się przy
    uwzględnieniu stawek podatku dochodowego obowiązujących w roku powstania obowiązku
    podatkowego.
    Różnica pomiędzy stanem rezerw i aktywów z tytułu podatku odroczonego na koniec i początek
    okresu spra wozdawczego wpływa na wynik finansowy, przy czym rezerwy i aktywa z tytułu
    odroczonego podatku dochodowego dotyczące operacji rozliczanych z kapitałem własnym
    odnoszone są również na kapitał własny.

    Rozpoznawanie przychodu
    Za przychody i zyski uznaje upra wdopodobnione powstanie w okresie sprawozdawczym korzyści
    ekonomicznych, o wiarygodnie określonej wartości,
    w formie zwiększenia aktywów, albo zmniejszenia wartości zobowiązań, które wpływają na wzrost
    kapitału własnego lub zmniejszenia jego niedoboru w inny sposób niż wniesienie środków przez
    udziałowców lub właścicieli.
    Wartość przychodów ustala się według zasady memoriału – to jest ujęcia w księgach rachunkowych
    oraz w sprawozdaniu finansowym ogółu operacji gospodarczych dotyczących danego okresu
    spraw ozdawczego niezależnie od tego, czy zostały
    na dzień bilansowy opłacone. Przez pozostałe przychody operacyjne rozumie się przychody
    niezwiązane bezpośrednio z podstawową działalnością spółek.
    Przychody ze sprzedaży są uznawane w momencie dostarczenia towa ru, tj. jeżeli jednostka
    przekazała znaczące ryzyko i korzyści wynikające z praw własności
    do towarów lub w momencie wykonania usługi. Sprzedaż wykazuje się w wartości netto, tj. bez
    uwzględnienia podatku od towarów i usług oraz po uwzględnieniu wszelkich udzielonych rabatów.

    Koszty i straty
    Przez koszty i straty rozumie się uprawdopodobnione zmniejszenia w okresie sprawozdawczym
    korzyści ekonomicznych o wiarygodnie określonej wartości,
    w formie zmniejszenia aktywów albo zwiększenia wartości zobowiązań i rezerw, które doprowadzą
    do zmniejszenia kapitału własnego lub zwiększenia jego niedoboru w inny sposób niż wycofanie
    środków przez udziałowców lub właścicieli.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    11

    Koszty rozpoznaje się według zasady memoriału – są one ujmowane w księgach rachunkowych
    oraz w sprawozdaniu finansowym danego okresu sprawozdawczego niezależnie od tego, czy
    zostały na dzień opłacone.



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    12

    Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food Restaurants
    1. Podstawowe dane
    Jednostka dominująca - Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna ( dalej także jako „ PFR S.A. ”)
    został a zarejestrowana w S ądzie Rejonowym d la m. st . Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy
    Krajowego Rejestru S ądowego pod nr KRS: 0000302804. Spół ka powsta ła w wyniku
    przekształ cenia spółki Premium Food Restauracje Spółka
    z ogran iczon ą odpo wiedzia lno ścią w Premium Food Restaurants Spółkę Akcyjną . Przekształcenie
    zostało zarejestrowane w dniu 1 kwietnia 2008 r oku .
    2. Struktura w łasnościowa Grupy Kapitałowej Premium Food Restaurants S.A.
















    Premium Food Sp. z o.o.
    100% udziałów spółki posiada
    PFR S.A.

    Klub Rybny Sp. z o.o.
    100% udziałów spółki
    posiada PFR S.A.
    Restauracja w Poznaniu
    ul. Woźna 10

    Premium Restaurants
    Sp. z o.o.
    100% udziałów spółki posiada PFR S.A. Restauracja w Krakowie

    Premium Food Sp. z o.o.
    Sp. k -a w likwidacji
    Komplementariusz – Premium
    Food Sp. z o.o.
    PFR Brands Sp. z o.o.
    w likwidacji
    100% udziałów spółki posiada
    PFR S.A.
    Premium Food Restaurants S.A. Restauracja w Warszawie, al. KEN 49 Restauracja w Sopocie, ul. Monte Cassino 53 Restauracja w Gdańsku, ul. Długie Pobrzeże 30 Restauracja w Koszalinie, ul. Paderewskiego 1 Restauracja we Wrocławiu, ul. Nożownicza 1c Restauracja we Wrocławiu, ul. Powst ańców Śląskich 2 -4 Restauracja we Wrocławiu, Plac Grunwaldzki 22 Restauracja w Warsza wie, przy ul. Siennej 83


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    13

    Sprawozdania spółek: Premium Food Sp . z o.o. oraz Klub Rybny Sp. z o.o. wchodzą w skład
    sprawozdania skonsoli dowanego grupy kapitałowej PFR od czwartego kwartału 201 3 roku.
    W skład skonsolidowanego sprawozdania grupy kapitałowej PFR weszły również sprawozdania
    spółki Premium Restaurants Sp. z o.o. oraz PFR Brands Sp. z o.o. w likwidacji oraz Premium Food
    Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka
    komandytowo -akcyjna w likwidacj i.

    Spółka zależna – Premium Food Sp. z o.o.
    Premium Food Sp. z o.o. jest wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd
    Rejonowy dla miast. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod
    numerem KRS 0000173675.
    W skład Zarządu na dzień 31 marca 2018 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska, która
    pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
    Premium Food Sp. z o.o. zaprzestała prowadzenia działalności w jedynej swojej restauracji przy ul.
    Żelaznej 41/4 w drugim kwartale 2012 roku. R estauracja ta została przeniesiona na ul. Sienną 83
    do lokalu zarządzanego przez jednostkę dominującą Premium Food Restaurants S.A.

    Spółka zależna – Klub Rybny Sp. z o.o.
    Klub Rybny Sp. z o.o. z siedzibą w Wars zawie, jest wpisana do rejestru przedsi ębiorców
    prowadzonego przez S ąd Rejonowy d la m.st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego
    Rejestru S ądowego pod numerem KRS 0000245936.
    W skład Zarządu na dzień 31 marca 2018 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska, która
    pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
    W trakcie pierwszego kwartału 201 8 r. nie nastąpiły znaczące zmiany w sytuacji majątkowej Klub
    Rybny Sp. z o.o. Zarząd spółki kontynuował obraną wcześniej strategię gospodar cz ą a spółka
    generuje zyski.

    Spółka zależna – Premium Restaurants Sp. z o.o.
    Premium Restaurants Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie został a wpisana
    w dniu 19 września 2012 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.
    st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod numerem KRS
    0000433392 .


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    14

    W skład Z arządu na dzień 31 marca 201 8 roku wchodził Pan Tomasz Litwiniuk , któ ry pełnił funkcję
    Prezesa Zarządu.
    Z dniem 1 listopada 2017 Spółka przejęła od spółki Premium Food Restaurants S.A. zarządzanie
    restauracją w Krakowie. Restauracja kontynuuje działanie pod marką „77 Sushi ”, a Spółka Premium
    Restaurants Sp. z o.o. generuje zyski.

    Pozostałe spółki Grupy K apitałowej
    W celu poprawy za rzą dzania wartością intelektualną w ramach Grupy K apitałowej Jednostka
    Dominująca utworzyła w dniu 17 kwietnia 2013 dwie spółki zależne ;
    1. PFR Brands Sp. z o.o. w likwidacji – 100% udziałów jest własnością Premium Food
    Restaurants S.A. ,
    2. Premium Food Sp. z o.o. spółka komandytowo -akcyjna w likwidacji - 100% akcji jest
    własnością Premium Food Restaurants S.A.,
    oraz wydzieliła O ddział z siedzibą w Warszawie przy ul. Aleja Komisji Edukacji Narodowej 49, który
    został zarejestrowa ny w KRS w dniu 31 października 2013 roku.
    PFR Brands Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu 24 maja 2013 r. do rejestru
    przedsiębiorców prowadzonego prze z Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział
    Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod numerem KRS 0000463686 . W dniu 15 czerwca
    2015 roku spółka została postawiona w stan likwidacji. Na likwidatora spółki została wybrana Pani
    Aleksandra Tymińska.
    Pr emium Food Sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu
    17 lipca 2013 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st.
    Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod numerem KRS
    0000469100. W trakcie pierwszego kwartału 2015 roku Spółka została postawiona w stan likwidacji.
    Na likwidatora spółki została wybran a Pani Aleksandra Tymińska.



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    15

    3. Skład Zarządów spółek grupy k apitałowej
    W okresie objętym sprawozdaniem w skład Z arządu Jednostki Dominującej wchodzili:
    Katarzyna Dworakowska Członek Zarządu,
    Tomasz Litwiniuk Członek Zarządu .

    Pani Katarzyna Dworakowska pełni również funkcję Prezesa Zarządu w spółce zależnej Premium
    Food Sp. z o.o. (z arząd jednoosobowy) oraz funkcję Prezesa Zarzą du w spółce z ależnej Klub Rybny
    Sp. z o.o. (z arząd jednoosobowy) .

    Pan Tomasz Litwiniuk pełni fu nkcję Prezesa Zarządu w spółce zależnej Premium Restaurants Sp.
    z o.o. (zarząd jednoosobowy) .
    4. Opis działalno ści grupy k apitałowej w okresie sprawozdawczym
    Grupa k apitałowa w danym okre sie sprawozdawczym zarządzała 10 restauracjami pod własną
    marką – „77 Sushi ”.
    W pierwszym k wartale 201 8 r. spółki Grupy K apitałowej kontynuowały działan ia mające na celu
    dalszy wzrost sprzedaży poprzez zwiększanie obrotów istniejących restauracji.

    5. Informacja o strukturze akcjonariatu emitenta .

    Struktur a akcjonariatu wg stanu na dzień 1.01.2018 (początek o kresu obejmującego
    sprawozdanie)
    Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
    Wartość nominalna posiadanych akcji
    Udział procentowy posiadanych głosów

    Marek Tymiński 4 176 452 417 645,20 73,9%
    Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5%
    pozostali akcjonariusze 600 520 60 052,00 10,6%

    5 650 001 565 000,10 100%





    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    16

    Struktura akcjonariatu wg stanu na dzień 31.0 3.2018 (koniec okresu obejmującego
    sprawozdanie)
    Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
    Wartość nominalna posiadanych akcji
    Udział procentowy posiadanych głosów

    Marek Tymiński 4 354 601 435 460,1 0 77,1 %
    Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5%
    pozostali akcjonariusze 422 371 42 237,1 0 7,4 %

    5 650 001 565 000,10 100%


    Struktura akcjonariatu wg stanu na dzień sporządzenia niniejszego raportu kwartalnego.
    Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
    Wartość nominalna posiadanych akcji
    Udział procentowy posiadanych głosów

    Marek Tymiński 4 776 97 2 477 697 ,20 84,5 %
    Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5%

    5 650 001 565 000,10 100%


    6. Otoczenie rynkowe jednostki d ominującej
    Bior ąc pod uwagę liczbę i loka lizację posiadanych restauracji , Grupa K apitałowa zajmuje wysok ą
    pozycję wśród sieci restauracji serwują cych dania kuchni japo ńskiej.
    Niewielki udzia ł Grupy K apitałowej w rynku restauracyjnym wynika z wyj ątkowości oferty i faktu, że
    polski rynek gastronomiczny jest du ży i bardzo rozdrobniony . Grupa K apitałowa prowadzi
    działalność wy łącznie na rynku pol skim , gdzie konk uruje
    z innymi sieciami restauracji.
    Bior ąc pod uwagę menu, konkurencję dla Spół ki stanowią restauracje Hana Sushi, Sensi Sushi,
    Sakana, Tomo Sushi , Tokio. Restauracje należące do sieci „77 Su shi ” formułują swoją ofertę tak ,
    aby była bardziej atrakcyjna niż w restauracjach konkurencyjnych, biorąc pod uwagę stosunek
    jakości oferty do ceny.
    Na rynku lokalnym, rozumianym jako obszar danego miasta Grupa Kapitałowa konkuruje g łównie z
    innymi restauracjami z tzw. górnej i średniej „ pó łki” cenowej.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    17

    Najmocniejszymi stron ami restauracji należących do spółek z Grupy K apitałowej,
    w opinii Z arzą du są : odpowiednia proporcja jakośc i do ceny, wysoka jakość produktu, sprawna ,
    przyjazna obs ługa, znajomość marki w Po lsce, dobra lokalizacja
    oraz atrakcyjna aranżacja wnętrz restauracji .
    7. Opis podstawowy ch zagrożeń i ryzyk dla spółek grupy k apitałowej

    Ryzyko konkurencji
    Grupa K apitałowa prowadzi dzia łalność w bran ży, charakteryzuj ącej się du żą konkurencyjno ścią .
    Rynek usł ug restaura cyjnych , zw łaszcza w segmencie restauracji s ushi wydaje się by ć bardzo
    atrakcyjny. Dostrzega to coraz wi ęcej podmiotów gospoda rczych. W bardzo szybkim tempie rośnie
    liczba nowo otwieranych restauracji sushi. Liczba konsumentów ro śnie za ś w znacznie mniejszym
    stopniu. Przetrwaj ą restauracje, które świad czą us ługi na najwyż szym poziomie. Do takich zaliczają
    się restauracje spod znaku „77 Sushi ”. Celem G rupy jest utrzymać obecnych i pozyskiwać nowych
    klientów cenią cych sobie wy śmienit ą jakość za rozs ądną cenę .

    Ryzyko zwi ązane z rosnącymi kosztami produktów spożywczych
    Koszty artykuł ów spo żywczych s ą jedn ą z najwa żniejszych pozycji w strukturze kosztów działalności
    grupy k apitałowej . Wzrost cen takich produktów jak np. ryby,
    ma istotn y wp ływ na dzia łalność i wyniki spółek należących do Grupy K apita łowej . Staramy się
    reagować na tą sytuację, poszukują c nowych dostawców, negocjuj ąc nowe, korzystniejsze warunki
    do staw z aktualnymi kontrahentami

    Ryzyko związane z rosnącymi kosztami pracy
    Koszty pracy stanowią równie ważną pozycję w strukturze kosztów działalności grupy kapitałowej,
    jak i koszty artykułów spożywczych. Zaobserwowany w 201 7 r. wzrost kosztów pracy oraz
    pogłębiający się problem z pozyskaniem wykwalifikowanego pracownika ma duży wpływ na
    działalność i wynik poszczególnych spółek. Grupa Kapitałowa stara się zniwelować niekorzystne
    uwarunkowania , poprawiając efektywność i podnosząc kwalifikacje dotychczasowych pracowników
    oraz pozyskiwać nowych pracowników z różnych źródeł.

    Ryzyko związane z możliwością pozyskania nowych, atrakcyjnych lokalizacji restauracji
    Lokalizacja restauracji jest jednym z podstawowych czynników decyduj ących
    o ich sukcesie. Nie ma pewno ści, że grupa k apitałowa będzie w stanie w przyszłości pozyska ć nowe,


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    18

    atrakcyjne lokalizacje. Nie można poza tym zapewnić , że nowe restauracje z lokalizowane w
    atrakcyjnych miejscach przyniosą zak ładane korzy ści . Ponadto pozyskanie atrakcyjnych lokali
    wiąż e si ę z d ługot rwałymi, przeciągającymi się procedurami . Zarząd Jednostki D ominującej każdą
    z takich nowych inwestycji dok ładnie analizuje i dok łada stara ń by otwierane res tauracje były
    sukcesem zar ówno kulinarnym jak i bi znesowym.

    Ryzyko związane z umowami najmu i ich przedłużeniem.
    Restau racje na leżą ce do spó łek Grupy K apitałowej działają w wynajmowanych lokalach. W
    wi ększo śc i podpisane umowy najmu maj ą charakter d ługoterminowy.
    Okres obowiązywania takiej umowy to z regu ły dziesięć lat z opcj ą przedł użenia
    na kolejne lata. Nie ma jednak gwarancji, że umowa zostanie przedłużona , zw łaszcza na
    warunkach, które b ędą dla Grupy K apitałowej satysfakcjonuj ące.
    W przyp adku utraty takiej lokalizacji może to mieć niekorzystny wpł yw na wyniki finan sowe.















    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    19

    K wartalne skonsolidowane dane finansowe

    Skonso lidowane sprawozdanie finansowe Grupy K apitałowej Prem ium Food Restaurants S.A.
    oraz jednostkowe sprawozdanie finansowe Premium Food Restaurants S.A. , z którego pochodzą
    prezentowane dane finansowe, zostało sporządzone zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29
    września 1994 ro ku o rachunkowości ( Dz. U. z 201 8 roku , poz. 395 ) oraz wydanymi na jej
    podstawie aktami wykonawczymi, w szczególności rozporządzeniem z dnia 25 września 2009
    roku w sprawie szczegółowych zasad sporządzania przez jednostki inne niż banki, zakłady
    ubezpieczeń i zakłady reasekuracji skonsolidowanych sprawozdań finansowy ch grup kapitałowych
    (Dz. U. nr 169 , poz. 1327).


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    20

    Skonsolidowany bilans


    Skonsolidowany bilans - AKTYWA Stan na
    31.03.2018
    Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    31.03.2017
    Stan na
    31.12.2016
    (w złotych)
    A. AKTYWA TRWAŁE 1 702 162 1 760 224 1 846 657 1 943 697
    Rzeczowe aktywa trwałe 714 013 772 033 872 393 966 686
    Wartości niematerialne i prawne 31 286 31 329 11 267 3 853
    Długoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 956 862 956 862 962 997 973 158
    B. AKTYWA OBRTOWE 2 007 801 1 501 172 1 516 466 1 402 782
    Zapasy 232 542 209 865 252 819 242 334
    Należności krótkoterminowe 864 931 713 330 974 698 793 867
    Inwestycje krótkoterminowe 866 175 549 855 181 842 271 424
    Krótkoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 44 153 28 122 107 107 95 157
    AKTYWA RAZEM 3 709 963 3 261 396 3 363 123 3 346 479

    Skonsolidowany bilans - PASYWA Stan na
    31.03.2018
    Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    31.03.2017
    Stan na
    31.12.2016
    (w złotych)
    A. KAPITAŁ WŁASNY -4 205 811 -4 235 8 50 -3 958 503 -4 102 785
    Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
    Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 574 235 -6 287 16 7 -6 287 167 -4 418 200
    Zysk / (strata) netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
    B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
    ZOBOWIĄZANIA 7 915 774 7 497 24 6 7 321 626 7 449 264
    Rezerwy na zobowiązania 3 195 289 3 252 38 8 3 128 711 3 144 691
    Zobowiązania długoterminowe 18 053 9 984 0 0
    Zobowiązania krótkoterminowe 4 360 505 3 892 94 7 3 912 007 4 269 479
    Rozliczenia międzyokresowe 341 927 341 92 7 280 908 35 094
    PASYWA RAZEM 3 709 963 3 261 396 3 363 123 3 346 479

    Wartość księgowa (w zł) -4 205 811 -4 235 850 -3 958 503 -4 102 785
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
    Wartość księgowa na jedną akcję
    (w zł) -0,7 4 -0,7 5 -0,70 -0,73





    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    21

    Skonsolidowany rachunek zysków i strat

    Skonsolidowany Rachunek Zysków i Strat
    (wariant porównawczy)
    01.01. -
    31.03.2018
    01.01 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.03.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z
    nimi 4 939 764 20 134 8 69 5 037 441 19 503 510
    Przychody netto ze sprzedaży produktów 92 036 312 027 0 87 268
    Przychody netto ze towarów i materiałów 4 847 728 19 822 84 3 5 037 441 19 416 242
    Koszty działalności operacyjnej 4 743 278 19 827 79 4 4 839 840 20 194 025
    Amortyzacja 60 004 357 791 90 770 421 128
    Zużycie materiałów i energii 1 534 517 6 721 15 1 1 720 878 7 394 115
    Usługi obce 1 657 938 6 533 87 9 1 456 341 5 951 611
    Podatki i opłaty 4 521 81 648 10 892 70 568
    Wynagrodzenia 1 243 103 5 110 846 1 316 511 5 150 620
    Ubezpieczenia społeczne i inne
    świadczenia 155 637 717 256 141 215 628 270
    Pozostałe koszty rodzajowe 87 558 305 22 3 103 233 530 919
    Wartość sprzedanych towarów i
    materiałów 0 0 0 46 794
    Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży 196 486 307 07 5 197 601 -690 515
    Pozostałe przychody operacyjne 67 331 231 553 29 532 354 148
    Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
    trwałych 374 0 0 0
    Pozostałe 66 957 231 553 29 532 354 148
    Pozostałe koszty operacyjne 68 544 274 807 29 267 1 501 758
    Strata ze zbycia niefinansowych aktywów
    trwałych 0 0 0 807 726
    Pozostałe 68 544 274 807 29 267 694 032
    Zysk / (strata) z działalności operacyjnej 195 274 263 82 1 197 866 -1 838 125
    Przychody finansowe 8 666 39 23 296
    Odsetki 8 666 39 23 296
    Pozostałe 0 0 0 0
    Koszty finansowe 8 487 243 3 38 15 457 215 803
    Odsetki 8 415 242 360 15 457 210 797
    Pozostałe 72 97 8 0 5 006
    Zysk / (strata) z działalności gospodarczej 195 453 20 52 2 182 432 -2 053 632
    Zysk / (strata) brutto 195 453 20 52 2 182 432 -2 053 632
    Podatek dochodowy 11 412 153 588 38 151 -184 664
    Zysk / (strata) netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968

    Zysk / (strata) netto (w zł) 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
    Zysk / (strata) netto na jedną akcję (w zł) 0,03 -0,0 2 0,03 -0,33





    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    22

    Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym

    Skonsolidowane Zestawienie Zmian w
    Kapitale (Funduszu) Własnym
    01.01. -
    31.03.2018
    01.01 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.03.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
    POCZĄTEK OKRESU -4 235 850 -4 102 785 -4 102 785 -2 233 817
    — korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
    I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
    POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
    BŁĘDÓW
    -4 235 850 -4 102 785 -4 102 785 -2 233 817
    1. Kapitał (fundusz) podstawowy na początek
    okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na koniec
    okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    4. Kapitał (fundusz) zapasowy na początek
    okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    4.2. Stan kapitału (funduszu) zapasowego na
    koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na początek
    okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
    8.4. Strata z lat ubiegłych na początek okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
    — korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
    8.5. Strata z lat ubiegłych na początek okresu,
    po korektach -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
    8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
    8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na koniec
    okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
    9. Wynik netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
    a) zysk netto 184 041 0 144 281 0
    b) strata netto 0 -133 066 0 -1 868 968
    II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA KONIEC
    OKRESU -4 205 811 -4 235 850 -3 958 503 -4 102 785

    III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
    UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
    PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
    -4 205 811 -4 235 850 -3 958 503 -4 102 785






    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    23

    Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych

    Skonsolidowany Rachunek
    Przepływów Pieniężnych
    01.01. -
    31.03.2018
    01.01 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.03.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
    I. Zysk (strata) netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
    II. Korekty razem 146 029 594 759 -286 331 1 393 093
    Amortyzacja 60 004 357 791 90 770 421 128
    Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 0 -138 352
    Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 0 0 304 796
    Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej 0 0 0 67 595
    Zmiana stanu rezerw -57 099 107 697 -15 980 183 245
    Zmiana stanu zapasów -22 677 32 469 -182 270 19 793
    Zmiana stanu należności -151 601 80 537 -10 485 -204 699
    Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych, z
    wyjątkiem pożyczek i kredytów 333 433 -373 899 -412 390 1 005 064
    Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych -16 031 390 164 244 024 -265 477
    Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 0 0
    Przepływy pieniężne netto z działalności
    operacyjnej 330 070 461 693 -142 050 -475 875
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
    Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 0 1 092 502
    Spłata udzielonych pożyczek 0 0 64 231 0
    Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych -1 941 -196 445 -3 891 -244 291
    Przepływy pieniężne netto z działalności
    inwestycyjnej -1 941 -196 445 60 340 848 211
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
    Spłata kredytów i pożyczek 0 60 415 0 -249 424
    Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -11 808 -47 232 -7 872 -58 397
    Zapłacone odsetki 0 0 0 -17 666
    Przepływy pieniężne netto z działalności
    finansowej -11 808 -13 183 -7 872 -325 487
    Przepływy pieniężne netto razem 316 321 278 431 -89 582 46 849
    Bilansowa zmiana s tanu środków pieniężnych 316 321 278 431 -89 582 46 849
    Środki pieniężne na początek okresu 549 855 271 424 271 424 224 575
    Środki pieniężne na koniec okresu 866 175 549 855 181 842 271 424




    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    24

    Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A.

    Stan na
    31.03.2018
    Stan na
    31.12.2017
    Zatrudnienie ogółem, z
    tego: 235 224
    Umowy o pracę 31 6
    Umowy cywilno -prawne 138 166
    Outsourcing 66 52




    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    25

    Kwartalne jednostkowe dane finansowe
    Jednostkowy bilans

    Bilans - AKTYWA Stan na
    31.03.2018
    Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    31.03.2017
    Stan na
    31.12.2016
    (w złotych)
    A. AKTYWA TRWAŁE 1 437 106 1 369 428 1 573 955 1 637 271
    Rzeczowe aktywa trwałe 607 278 662 678 834 737 928 246
    Wartości niematerialne i prawne 31 287 31 330 11 158 3 679
    Inwestycje długoterminowe 330 130 207 010 239 006 207 010
    Długoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 468 410 468 410 489 054 498 336
    B. AKTYWA OBRTOWE 1 168 249 1 080 415 1 322 608 1 190 088
    Zapasy 171 309 152 358 215 185 201 501
    Należności krótkoterminowe 394 407 707 517 890 330 719 498
    Inwestycje krótkoterminowe 563 171 197 575 162 176 220 898
    Krótkoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 39 361 22 965 54 917 48 191
    AKTYWA RAZEM 2 605 355 2 449 843 2 896 563 2 827 359

    Bilans - PASYWA Stan na
    31.03.2018
    Stan na
    31.12.2017
    Stan na
    31.03.2017
    Stan na
    31.12.2016
    (w złotych)
    A. KAPITAŁ WŁASNY -3 852 114 -4 184 091 -3 867 884 -4 066 925
    Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
    Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 325 543 -6 251 308 -6 251 308 -5 578 275
    Zysk / (strata) netto 289 046 -117 166 199 041 -673 033
    B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
    ZOBOWIĄZANIA 6 457 470 6 633 934 6 764 447 6 894 284
    Rezerwy na zobowiązania 3 186 779 3 243 878 3 121 982 3 138 401
    Zobowiązania długoterminowe 18 053 9 984 0 0
    Zobowiązania krótkoterminowe 3 208 142 3 335 576 3 642 465 3 722 562
    Rozliczenia międzyokresowe 44 496 44 496 0 33 321
    PASYWA RAZEM 2 605 355 2 449 843 2 896 563 2 827 359

    Wartość księgowa (w zł) -3 852 114 -4 184 091 -3 867 884 -4 066 925
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
    Wartość księgowa na jedną akcję
    (w zł) -0,68 -0,7 4 -0,68 -0,72




    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    26

    Jednostkowy rachunek zysków i strat

    Rachunek Zysków i Strat
    (wariant porównawczy)
    01.01 -
    31.03.2018
    01.01 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.03.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    Przychody netto ze sprzedaży i zrównane
    z nimi 3 183 186 17 094 426 4 468 541 17 349 167
    - w tym od jednostek powiązanych 0 0 0 27 374
    Przychody netto ze sprzedaży
    produktów 59 036 167 832 0 81 984
    Przychody netto ze towarów i
    materiałów 3 124 149 16 926 594 4 468 541 17 267 183
    Koszty działalności operacyjnej 3 399 424 17 166 391 4 245 448 17 953 644
    Amortyzacja 55 434 338 973 86 032 367 658
    Zużycie materiałów i energii 1 012 424 5 705 894 1 478 893 6 344 828
    Usługi obce 1 233 778 5 6 29 812 1 271 374 5 459 027
    Podatki i opłaty 1 331 75 977 9 444 63 996
    Wynagrodzenia 895 761 4 4 81 690 1 177 090 4 654 260
    Ubezpieczenia społeczne i inne
    świadczenia 133 203 672 354 131 261 584 883
    Pozostałe koszty rodzajowe 67 492 261 691 91 354 452 922
    Wartość sprzedanych towarów i
    materiałów 0 0 0 26 070
    Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży -216 238 71 965 223 093 -604 477
    Pozostałe przychody operacyjne 67 331 231 448 29 431 303 784
    Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
    trwałych 374 0 0 0
    Pozostałe 66 957 231 448 29 431 303 784
    Pozostałe koszty operacyjne 68 544 273 408 29 038 309 720
    Strata ze zbycia niefinansowych
    aktywów trwałych 0 0 0 4 025
    Pozostałe 68 544 273 408 29 038 305 695
    Zysk / (strata) z działalności operacyjnej -217 450 113 925 223 486 -610 413
    Przychody finansowe 468 249 340 990 24 235 98 992
    Odsetki 23 249 112 465 24 235 98 725
    Pozostałe 445 000 228 525 0 267
    Koszty finansowe 8 897 247 055 15 820 173 312
    Odsetki 8 826 246 107 15 820 168 306
    Pozostałe 71 948 0 5 006
    Zysk / (strata) z działalności gospodarczej 241 902 -19 990 231 901 -684 733
    Zysk / (strata) brutto 241 902 -19 990 231 901 -684 733
    Podatek dochodowy 0 97 176 32 860 -11 700
    Zysk / (strata) netto 241 902 -117 166 199 041 -673 033

    Zysk / (strata) netto (w zł) 241 902 -117 166 199 041 -673 033
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
    Zysk / (strata) netto na jedną akcję (w
    zł) -0,02 -0,0 2 0,04 -0,12





    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    27

    Je dnostkowe z estawienie zmian w kapitale własnym

    Zestawienie Zmian w
    Kapitale (Funduszu) Własnym
    01.01 -
    31.03.2018
    01.01 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.03.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
    POCZĄTEK OKRESU -4 184 090 -4 066 92 5 -4 066 925 -3 393 892
    — korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
    I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
    POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
    BŁĘDÓW
    -4 184 090 -4 066 92 5 -4 066 925 -3 393 892
    1. Kapitał (fundusz) podstawowy na
    początek okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na
    koniec okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
    4. Kapitał (fundusz) zapasowy na
    początek okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    4.2. Stan kapitału (funduszu)
    zapasowego na koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
    8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na
    początek okresu -6 368 474 0 -6 251 308 -5 578 275
    8.4. Strata z lat ubiegłych na początek
    okresu -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
    — korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
    8.5. Strata z lat ubiegłych na początek
    okresu, po korektach -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
    8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec
    okresu -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
    8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na
    koniec okresu -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
    9. Wynik netto 241 902 -117 166 199 041 -673 033
    a) zysk netto 241 902 0 199 041 0
    b) strata netto 0 -117 166 0 -673 033
    II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
    KONIEC OKRESU -3 942 189 -4 184 090 -3 867 884 -4 066 925

    III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
    UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
    PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
    -3 942 189 -4 184 090 -3 867 884 -4 066 925






    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    28

    Jednostkowe s prawozdanie z przepływów środków pieniężnych

    Rachunek
    Przepływów Pieniężnych
    01.01 -
    31.03.2018
    01.01 -
    31.12.2017
    01.01. -
    31.03.2017
    01.01. -
    31.12.2016
    (w złotych)
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
    I. Zysk (strata) netto 241 902 -117 166 199 041 -673 033
    II. Korekty razem -310 303 -83 594 -263 833 1 172 691
    Amortyzacja 55 434 338 973 86 032 367 658
    Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 0 54 674
    Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 133 641 0 77 371
    Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej -445 000 -220 194 0 57 427
    Zmiana stanu rezerw -57 099 105 47 7 -16 419 182 744
    Zmiana stanu zapasów -18 951 49 14 4 -13 684 -1 308
    Zmiana stanu należności 313 110 11 980 -170 834 -265 075
    Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych,
    z wyjątkiem pożyczek i kredytów -141 400 -568 941 -86 166 756 416
    Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych -16 397 66 326 -62 762 -62 216
    Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 0 5 000
    Przepływy pieniężne netto z działalności
    operacyjnej -68 401 -200 760 -64 792 499 658
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
    Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 0 18 109
    Spłata udzielonych pożyczek 445 000 320 000 13 405 0
    Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
    prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 0 -214 726
    Udzielone pożyczki 0 -98 553 0 0
    Przepływy pieniężne netto z działalności
    inwestycyjnej 445 000 -221 447 13 405 -196 617
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
    Spłata kredytów i pożyczek 0 0 0 -198 250
    Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -11 003 -44 010 -7 335 -31 287
    Zapłacone odsetki 0 0 0 -11 548
    Przepływy pieniężne netto z działalności
    finansowej -11 003 -44 010 -7 335 -241 085
    Przepływy pieniężne netto razem 365 596 -23 323 -58 722 61 956
    Bilansowa zmiana s tanu środków
    pieniężnych 365 596 -23 323 -58 722 61 956
    Środki pieniężne na początek okresu 197 575 220 898 220 898 158 942
    Środki pieniężne na koniec okresu 563 171 197 575 162 176 220 898





    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    29

    Zatrudnienie w PFR S.A.

    Stan na
    31.03 .2018
    Stan na
    31.12.2017
    Zatrudnienie ogółem, z
    tego: 179 159
    Umowy o pracę 26 6
    Umowy cywilno -prawne 94 12 1
    Outsourcing 59 32



    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    30

    Komentarz Zarządu E mitenta na temat czynników i zdarzeń mających
    wpływ na osiągnięte wyniki finansowe oraz stanowisko w zakresie
    publikowanych danych

    Grupa kapitałowa P remium Food Restaurants osiągnęła w okresie I kwartału 2018 roku sprzedaż
    na poziomie 4.940 tys. zł oraz zysk netto na poziomie 184 tys. zł. W porównaniu do I kwar tału 2017
    roku sprzedaż była niższa o 98 tys. zł (2%) , a wynik wyższy o 40 tys. zł (28 %) .

    Dzi ałania, które wpłynęły na wyniki Grupy kapitałowej , to m.in.: kontynuacja obranej przez Zarząd
    Spółki na początku 2017 roku strategii sprzedaży, wzrost rozpoznawalności marki „77 Sushi ” na
    portalach społecznościowych, oraz ograniczania kosztów adminis tracyjnych w Grupie kapitałowej.

    W dniu 9 lutego 2018 roku Spółka Premium Food Restaurants S.A. zwarła umowę z Dominium S.A.
    z siedzibą w Warszawie oraz z PHN SPV 11 PHN 4 sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie , na
    mocy której z dniem 15 lutego 2018 r. zakończyła najem lokalu położonego w Warszawie pod
    adresem ul. Polna 48, i tym samym przestała prowadzić pod tym adresem Restaurację „77 Sushi”.

    W dniu 11 stycznia 2018 roku akcjonariusze Spółki: Aleksandra Tymińska i Marek Tymiński ogłosili
    wezwanie do zapisywania się na sprzedaż wszystkich pozostałych akcji Spółki w lic zbie 600 520.
    W wyniku przeprowadzenia i rozliczenia wezwania akcjonariusz Marek Tymiński nabył w dniu 7
    marca 2018 roku 178 149 akcji, uprawniających do takiej samej liczby głosów na walnym
    zgromadzeniu, a tym samym przekroczył 75% ogólnej liczby głosów w spółce.

    Po zakończeniu kwartału objętego sprawozdaniem, dnia 16 kwietnia 2018 roku akcjonariusz Marek
    Tymiński poinformował o zamiarze nabycia akcji Spółki w drodze przymusowego wykupu
    wszystkich pozostałych akcji, tj. 422 371 akcji Spółki. W wyniku prze prowadzenia przymusowego
    wykupu ogłoszonego w dniu 16 kwietnia 2018 roku oraz rozliczenia transakcji nabycia akcji Spółki
    dokonanej dniu 18 kwietnia 2018 roku akcjonariusz Marek Tymiński nabył 422 371 akcji,
    uprawniających do takiej samej liczby głosów na walnym zgromadzeniu.

    Wskutek przeprowadzenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji nabycia akcji Spółki,
    akcjonariusz Marek Tymiński wraz z małżonką, akcjonariuszem Aleksandrą Tymińską posiadają
    łącznie 100% akcji Spółki Premium Food Restaurants S.A.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    31


    Grupa kapitałowa Premium Food Restaurants będzie koncentrować się na działaniach
    umożliwiających wzrost sprzedaży, poprawy rentowności jak też na poszukiwaniu atrakcyjnych
    lokalizacji dla nowych restauracji.


    PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
    SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
    ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018

    32


    O św iadczenie Zarządu



    Działając w imieniu Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna z siedzibą
    w Warszawie, wpisanej do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Miasta
    Stołecznego Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
    pod nr KRS: 0000302804, oświadczamy, że wedle naszej najlepszej wiedzy, info rmacje finansowe
    i dane porównywalne sporządzone zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz że raport
    kwartalny za okres od 01. 01.201 8 roku do 31.03 .201 8 roku zawiera prawdziwy obraz roz woju i
    osiągnięć oraz sytuacji Grupy .

    Warszawa, 14 maja 2018





    Zarząd Jednostki Dominującej :







    ________________________ __ ________________________
    Katarzyna Dworakowska Tomasz Litwiniuk
    Członek Zarządu Członek Zarządu



    Treść w podglądzie może zawierać błędy powstałe podczas konwersji plików pdf.
  • Załącznik nr: 2

    Pobierz plik
    Załącznik Numer 1 do skonsolidowanego sprawozdania finansowego za IQ 201 8 roku
    BILANS

    SKONSOLIDOWANY bilans -
    AKTYWA
    JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    A. AKTYWA TRWAŁE 1 702 162 -54 757 1 756 919 1 760 224 -54 757 1 814 981
    Rzeczowe aktywa trwałe 714 013 -5 830 719 843 772 033 -5 830 777 863
    Wartości niematerialne i
    prawne 31 287 0 31 287 31 330 0 31 330
    Długoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe 956 862 -48 927 1 005 789 956 862 -48 927 1 005 789
    B. AKTYWA OBRTOWE 2 007 801 -1 099 028 3 106 829 1 501 172 -1 099 028 2 600 200
    Zapasy 232 542 1 455 231 087 209 865 1 455 208 410
    Należności
    krótkoterminowe 864 931 -1 057 075 1 922 006 713 330 -1 057 075 1 770 405
    Inwestycje
    krótkoterminowe 866 175 -46 647 912 822 549 855 -46 647 596 502

    Krótkoterminowe
    rozliczenia
    międzyokresowe
    44 153 3 239 40 914 28 122 3 239 24 883
    AKTYWA RAZEM 3 709 963 -1 153 785 4 863 748 3 261 396 -1 153 785 4 415 181

    Skonsolidowany bilans -
    PASYWA
    JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    A. KAPITAŁ WŁASNY -4 205 811 -177 990 -4 027 821 -4 235 850 -177 990 -4 057 860
    Kapitał akcyjny 565 000 0 565 000 565 000 0 565 000
    Kapitał zapasowy 1 619 383 0 1 619 383 1 619 383 0 1 619 383
    Zysk / (strata) z lat
    ubiegłych -6 574 235 -177 990 -6 396 245 -6 287 167 0 -6 287 167
    Zysk / (strata) netto 184 041 0 184 041 -133 066 -177 990 44 924
    B.
    ZOBOWIĄZANIA I
    REZERWY NA
    ZOBOWIĄZANIA
    7 915 774 -975 795 8 891 569 7 497 246 -975 795 8 473 041
    Rezerwy na zobowiązania 3 195 289 -114 768 3 310 057 3 252 388 -114 768 3 367 156
    Zobowiązania
    długoterminowe 18 053 -943 972 962 025 9 984 -943 972 953 956
    Zobowiązania
    krótkoterminowe 4 360 505 38 448 4 322 057 3 892 947 38 448 3 854 499
    Rozliczenia
    międzyokresowe 341 927 44 497 297 430 341 927 44 497 297 430
    PASYWA RAZEM 3 709 963 -1 153 785 4 863 748 3 261 396 -1 153 785 4 415 181
    0
    Wartość księgowa (w zł) -4 205 811 -177 990 -4 027 821 -4 235 850 -177 990 -4 057 860
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 0 5 650 001 5 650 001 0 5 650 001
    Wartość księgowa na
    jedną akcję (w zł) -0,74 -0,03 -0,71 -0,75 -0,03 -0,72





    Załącznik Numer 2 do skonsolidowanego sprawozdania finansowego za IQ 2018 roku

    ZESTAWIENIE ZMIAN W KAPITALE WŁASNYM
    SKONSOLIDOWANE
    Zestawienie Zmian w
    Kapitale Własnym
    JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    I. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY NA POCZĄTEK
    OKRESU
    -4 235 850 -177 989 -4 057 861 -4 102 785 0 -4 102 785
    — korekty wyniku lat
    ubiegłych
    0 154 002 -154 002 0 0 0
    I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY NA POCZĄTEK
    OKRESU, PO
    KOREKTACH BŁĘDÓW
    -4 235 850 -23 987 -4 211 863 -4 102 785 0 -4 102 785
    1. Kapitał (fundusz)
    podstawowy na początek
    okresu
    565 000 0 565 000 565 000 0 565 000
    1.2. Kapitał (fundusz)
    podstawowy na koniec
    okresu
    565 000 0 565 000 565 000 0 565 000
    4. Kapitał (fundusz)
    zapasowy na początek
    okresu
    1 619 383 0 1 619 383 1 619 383 0 1 619 383
    4.2. Stan kapitału
    (funduszu) zapasowego
    na koniec okresu
    1 619 383 0 1 619 383 1 619 383 0 1 619 383
    8. Zysk (strata) z lat
    ubiegłych na początek
    okresu
    -6 574 235 -331 991 -6 242 244 -6287168 0 -6 287 168
    8.4. Strata z lat ubiegłych
    na początek okresu
    -6 574 235 -331 991 -6 242 244 -6 287 168 0 -6 287 168
    — korekty wyniku lat
    ubiegłych
    0 154 002 -154 002 0 0 0
    8.5. Strata z lat ubiegłych
    na początek okresu, po
    korektach
    -6 574 235 -177 989 -6 396 246 -6 287 168 0 -6 287 168
    8.6. Strata z lat ubiegłych
    na koniec okresu
    -6 574 235 -177 989 -6 396 246 -6 287 168 0 -6 287 168
    8.7. Zysk (strata) z lat
    ubiegłych na koniec
    okresu
    -6 574 235 -177 989 -6 396 246 -6 287 168 0 -6 287 168
    9. Wynik netto 184 041 0 184 041 -133 066 -177 990 44 924
    a) zysk netto 184 041 0 184 041 0 -44 924 44 924
    b) strata netto 0 0 0 -133 066 -133 066 0
    II. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY NA KONIEC
    OKRESU
    -4 205 811 -177 990 -4 027 821 -4 235 850 -177 990 -4 057 860

    III. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY, PO
    UWZGLĘDNIENIU
    PROPONOWANEGO
    PODZIAŁU ZYSKU
    (POKRYCIA STRATY)
    -4 205 811 177 990 -4 027 821 -4 235 850 -3 958 503 -4 057 860







    Załącznik Numer 3 do skonsolidowanego sprawozdania finansowego za IQ 2018 roku

    RACHUNEK PRZEPŁYWÓW PIENIĘŻNYCH
    SKONSOLIDOWANY Rachunek
    Przepływów Pieniężnych JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
    I. Zysk (strata) netto 184 041 0 184 041 -133 066 -177 990 44 924
    II. Korekty razem 146 029 0 146 029 594 759 135 159 459 600
    Amortyzacja 60 004 0 60 004 357 791 0 357 791
    Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 0 0 0 0
    Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 0 0 0 0 0
    Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej 0 0 0 0 0 0
    Zmiana stanu rezerw -57 099 0 -57 099 107 697 -114 768 222 465
    Zmiana stanu zapasów -22 677 0 -22 677 32 469 -1 455 33 924
    Zmiana stanu należności -151 601 0 -151 601 80 537 1 057
    075
    -976 538
    Zmiana stanu zobowiązań
    krótkoterminowych, z wyjątkiem
    pożyczek i kredytów
    333 433 0 333 433 -373 899 -895 878 521 979
    Zmiana stanu rozliczeń
    międzyokresowych
    -16 031 0 -16 031 390 164 90 184 299 980
    Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 0 0 0 0
    Przepływy pieniężne netto z
    działalności operacyjnej
    330 070 0 330 070 461 693 -42 831 504 524
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
    Wpływy ze zbycia wartości
    niematerialnych i prawnych oraz
    rzeczowych aktywów trwałych
    0 0 0 0 0 0
    Spłata udzielonych pożyczek 0 0 0 0 -64231 64 231
    Wydatki na nabycie wartości
    niematerialnych i prawnych oraz
    rzeczowych aktywów trwałych
    -1 941 0 -1 941 -196 445 0 -196 445
    Przepływy pieniężne netto z
    działalności inwestycyjnej
    -1 941 0 -1 941 -196 445 -64231 -132 214
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
    Spłata kredytów i pożyczek 0 0 0 60 415 60 415 0
    Płatności zobowiązań z tytułu umów
    leasingu
    -11 808 0 -11 808 -47 232 0 -47 232
    Zapłacone odsetki 0 0 0 0 0 0
    Przepływy pieniężne netto z
    działalności finansowej
    -11 808 0 -11 808 -13 183 34 049 -47 232
    Przepływy pieniężne netto razem 316 321 0 316 321 278 431 -46 647 325 078
    Bilansowa zmiana stanu środków
    pieniężnych
    316 321 0 316 321 278 431 -46 647 325 078
    Środki pieniężne na początek okresu 549 855 -46 647 596 502 271 424 0 271 424
    Środki pieniężne na koniec okresu 866 175 -46 647 912 822 549 855 -46 647 596 502



    Załącznik Numer 4 do jednostkoweg o sprawozdania finansowego za IQ 2018 roku

    BILANS
    JEDNOSTKOWY Bilans -
    AKTYWA JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    A. AKTYWA TRWAŁE 1 437 106 -1 979 1 439 085 1369428 -1 979 1 371 407
    Rzeczowe aktywa trwałe 607 278 -5 830 613 108 662 678 -5 830 668 508
    Wartości niematerialne i prawne 31 287 0 31 287 31 330 0 31 330
    Inwestycje długoterminowe 330 130 0 330 130 207 010 0 207 010
    Długoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe
    468 410 3 850 464 560 468 410 3 850 464 560
    B. AKTYWA OBRTOWE 1 168 249 -1 103 029 2 271 278 1080415 -1 103 029 2 183 444
    Zapasy 171 309 1 455 169 854 152 358 1 455 150 903
    Należności krótkoterminowe 394 407 -1 081 879 1 476 286 707 517 -1 081 879 1 789 396
    Inwestycje krótkoterminowe 563 171 -25 843 589 014 197 575 -25 843 223 418
    Krótkoterminowe rozliczenia
    międzyokresowe
    39 361 3 238 36 123 22 965 3 238 19 727
    AKTYWA RAZEM 2 605 355 -1 105 008 3 710 363 2 449 843 -1 105 008 3 554 851

    Bilans - PASYWA JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    A. KAPITAŁ WŁASNY -3 852 114 47 144 -3 899 258 -4184091 47 143 -4 231 234
    Kapitał akcyjny 565 000 0 565 000 565 000 0 565 000
    Kapitał zapasowy 1 619 383 0 1 619 383 1 619 383 0 1 619 383
    Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 325 543 0 -6 325 543 -6251308 0 -6 251 308
    Zysk / (strata) netto 289 046 47 144 241 902 -117 166 47 144 -164 310
    B. ZOBOWIĄZANIA I
    REZERWY NA
    ZOBOWIĄZANIA
    6 457 470 -1 152 151 7 609 621 6633934 -1 152 151 7 786 085
    Rezerwy na zobowiązania 3186779 -116 549 3 303 328 3243878 -116 549 3 360 427
    Zobowiązania długoterminowe 18 053 -943 972 962 025 9 984 -943 972 953 956
    Zobowiązania krótkoterminowe 3208142 -136 126 3 344 268 3335576 -136 126 3 471 702
    Rozliczenia międzyokresowe 44 496 44 496 0 44 496 44 496 0
    PASYWA RAZEM 2 605 355 -1 105 008 3 710 363 2449843 -1 105 008 3 554 851

    Wartość księgowa (w zł) -3 852 114 47 144 -3 899 258 -4184091 47 143 -4 231 234
    Liczba akcji (w zł) 5 650 001 0 5 650 001 5 650 001 0 5 650 001
    Wartość księgowa na jedną
    akcję (w zł)
    -0,68 0,01 -0,69 -0,74 0,01 -0,75









    Załącznik Numer 5 do jednostkoweg o sprawozdania finansowego za IQ 2018 roku
    ZESTAWIENIE ZMIAN W KAPITALE WŁASNYM
    JEDNOSTKOW E Zestawienie
    Zmian w Kapitale Własnym JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    I. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY NA POCZĄTEK
    OKRESU
    -4 184 090 47 144 -4 231 234 -4 066 92 4 -1 -4 066 924
    — korekty wyniku lat ubiegłych 0 90 074 90 074 0 0 0
    I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY NA POCZĄTEK
    OKRESU, PO KOREKTACH
    BŁĘDÓW
    -4 184 090 -42 930 -4 141 160 -4 066 925 -1 -4 066 924
    1. Kapitał (fundusz) podstawowy
    na początek okresu
    565 000 0 565 000 565 000 0 565 000
    1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy
    na koniec okresu
    565 000 0 565 000 565 000 0 565 000
    4. Kapitał (fundusz) zapasowy na
    początek okresu
    1 619 383 0 1 619 383 1 619 383 0 1 619 383
    4.2. Stan kapitału (funduszu)
    zapasowego na koniec okresu
    1 619 383 0 1 619 383 1 619 383 0 1 619 383
    8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na
    początek okresu
    -6 368 474 47 143 -6 415 617 0 6 251 307 -6 251 307
    8.4. Strata z lat ubiegłych na
    początek okresu
    -6 368 474 47 143 -6 415 617 -5 578 275 673 032 -6 251 307
    — korekty wyniku lat ubiegłych -90 074 90 074 -673 033 -673 033 0
    8.5. Strata z lat ubiegłych na
    początek okresu, po korektach
    -6 368 474 -42 931 -6 325 543 -6 251 30 7 0 -6 251 307
    8.6. Strata z lat ubiegłych na
    koniec okresu
    -6 368 474 -42 931 -6 325 543 -6 251 30 7 0 -6 251 307
    8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych
    na koniec okresu
    -6 368 474 -42 931 -6 325 543 -6 251 30 7 0 -6 251 307
    9. Wynik netto 241 902 0 241 902 -117 166 47 144 -164 310
    a) zysk netto 241 902 0 241 902 0 0 0
    b) strata netto 0 0 0 -117 166 47 144 -164 310
    II. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY NA KONIEC OKRESU
    -3 942 189 -42 931 -3 899 258 -4184090 47 144 -4 231 234

    III. KAPITAŁ (FUNDUSZ)
    WŁASNY, PO UWZGLĘDNIENIU
    PROPONOWANEGO PODZIAŁU
    ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
    -3 942 189 177 990 -3 899 258 -4 184 090 -3 958 503 -4 231 234














    Załącznik Numer 6 do jednostkowego sprawozdania finansowego za IQ 2018 roku

    RACHUNEK PRZEPŁYWÓW PIENIĘŻNYCH
    JEDNOSTKOWY Rachunek
    Przepływów Pieniężnych JEST na
    31.03.2018 różnica
    BYŁO na
    31.03.2018
    JEST na
    31.12.2017 różnica
    BYŁO na
    31.12.2017
    (w złotych)
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
    I. Zysk (strata) netto 184 041 0 184 041 -133 066 -177 990 44 924
    II. Korekty razem 146 029 0 146 029 594 759 135 159 459 600
    Amortyzacja 60 004 0 60 004 357 791 0 357 791
    Zyski (straty) z tytułu różnic
    kursowych
    0 0 0 0 0 0
    Odsetki i udziały w zyskach
    (dywidendy)
    0 0 0 0 0 0
    Zysk (strata) z działalności
    inwestycyjnej
    0 0 0 0 0 0
    Zmiana stanu rezerw -57 099 0 -57 099 107 697 -114 768 222 465
    Zmiana stanu zapasów -22 677 0 -22 677 32 469 -1 455 33 924
    Zmiana stanu należności -151 601 0 -151 601 80 537 1 057 075 -976 538
    Zmiana stanu zobowiązań
    krótkoterminowych, z
    wyjątkiem pożyczek i kredytów
    333 433 0 333 433 -373 899 -895 878 521 979
    Zmiana stanu rozliczeń
    międzyokresowych
    -16 031 0 -16 031 390 164 90 184 299 980
    Inne korekty z działalności
    operacyjnej
    0 0 0 0 0 0
    Przepływy pieniężne netto z
    działalności operacyjnej
    330 070 0 330 070 461 693 -42 831 504 524
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
    Wpływy ze zbycia wartości
    niematerialnych i prawnych
    oraz rzeczowych aktywów
    trwałych
    0 0 0 0 0 0
    Spłata udzielonych pożyczek 0 0 0 0 -64231 64 231
    Wydatki na nabycie wartości
    niematerialnych i prawnych
    oraz rzeczowych aktywów
    trwałych
    -1 941 0 -1 941 -196 445 0 -196 445
    Przepływy pieniężne netto z
    działalności inwestycyjnej
    -1 941 0 -1 941 -196 445 -64231 -132 214
    PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
    Spłata kredytów i pożyczek 0 0 0 60 415 60 415 0
    Płatności zobowiązań z tytułu
    umów leasingu
    -11 808 0 -11 808 -47 232 0 -47 232
    Zapłacone odsetki 0 0 0 0 0 0
    Przepływy pieniężne netto z
    działalności finansowej
    -11 808 0 -11 808 -13 183 34 049 -47 232
    Przepływy pieniężne netto
    razem
    316 321 0 316 321 278 431 -46 647 325 078
    Bilansowa zmiana stanu
    środków pieniężnych
    316 321 0 316 321 278 431 -46 647 325 078
    Środki pieniężne na
    początek okresu
    549 855 -46 647 596 502 271 424 0 271 424
    Środki pieniężne na koniec
    okresu
    866 175 -46 647 912 822 549 855 -46 647 596 502




    Treść w podglądzie może zawierać błędy powstałe podczas konwersji plików pdf.

Źródło: strona internetowa spółki, relacje inwestorskie, raporty bieżące i okresowe.

Oceń raport:


Pozytywny

Neutralny

Negatywny


WSZYSTKIE KOMUNIKATY SPÓŁKI
Informacje o spółce
Nazwa:M Food SA
ISIN:PLMDVLP00016
NIP:7272757318
EKD: 70.10 działalność firm centralnych (head offices) i holdingów, z wyłączeniem holdingów finansowych
Adres: ul. Karolewska 1 90-560 Łódź
Telefon:+48 42 6302076
www:www.m-food.pl
Komentarze o spółce M FOOD
2018-11-18 00-11-27
iGPW
Nikt jeszcze nie skomentował tej spółki,
możesz być pierwszy.
Odpowiedzialność
prawna

Zgłoś moderatorowi
Copyright © 2017 iGPW
PiriBit Sebastian Urbański
ul. Okopowa 113/19 p.1
91-849 Łódź
NIP: 888-28-35-649