SPIS TREŚCI
PFR S.A.
Skonsolidowany i jednostkowy raport za I kwartał 2018
14 maja 2018
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
2
Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości ................................ ................................ ... 3
Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food Restaurants ................................ ... 12
Kwartalne skonsolidowane dane finansowe ................................ .............................. 19
Skonsolidowany bilans ................................ ................................ .......................... 20
Skonsolidowany rachunek zysków i strat ................................ .............................. 20
Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym .................... 21
Skonsolidowane sprawozdanie z pr zepływów środków pieniężnych ..................... 23
Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A. ................................ ........................ 24
Kwartalne jednostkowe dane finansowe ................................ ................................ ... 24
Jednostkowy bilans ................................ ................................ ............................... 25
Jednostkowy rachunek zysków i strat ................................ ................................ ... 25
Jednostkowe zestawienie zmian w kapitale własnym ................................ ........... 27
Jednostkowe sprawozdanie z przep ływów środków pieniężnych .......................... 28
Zatrudnienie w PFR S.A. ................................ ................................ ....................... 29
Komentarz Zarządu Emitenta na temat czynników i zdarzeń mających wpływ na osiągnięte wyniki
finansowe oraz stanowisko w zakresie publikowanych szacunków ......................... 30
Oświadczenie Zarządu ................................ ................................ ............................. 32
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
3
Przyjęte zasady (polityka) rachunkowości
Metody k onsolidacji oraz wyceny udziałów
Dane jednostek zależnych konsoliduje się metodą konsolidacji pełnej.
Metoda konsolidacji pełnej
Przy konsolidacji metodą pełną sumowaniu podlegają, w pełnej wartości, poszczególn e pozycje
odpowiednich sprawozdań fina nsowych jednostki dominującej i jednostek zależnych. Po
przeprowadzeniu sumowania dokonywane są wyłączenia
i inne korekty zgodnie z ustawą.
Wyłączeniu podlegają: wyrażona w cenie nabycia wartość udziałów posiadanych przez jednostkę
dominującą i inne jednostki objęte konsolidacją w jednostkach zależnych z tą częścią, wycenionych
według wartości godziwej aktywów netto jednostek zależnych, która odpowiada udziałowi jednostki
dominującej i innych jednostek grupy kap itałow ej objętych konsolidacją w jednostkach zależnych,
na dzień rozpoczęcia sprawowania nad nimi kontroli; efekt wzajemnych transakcji pomiędzy
jednostkami objętymi konsolidacją.
Udziały w kapitale własnym jednostek zależnych, należące do osób lub jednostek inn ych niż objęte
konsolidacją, wykazywane są w odrębnej pozycji pasywów skonsolidowanego bilansu, po
kapitałach własnych jako kapitały mniejszości.
Wartość firmy oraz ujemna wartość firmy
Wartość firmy stanowi nadwyżka ceny nabycia udziałów nad odpowiadają cą
im częścią aktywów netto wycenionych według ich wartości godziwych. Wartość firmy wykazywana
jest w aktywach skonsolidowanego bilansu, w odrębnej pozycji aktywów trwałych jako wartość firmy
jednostek podporządkowanych.
Ujemna wartość firmy stanowi nadw yżkę odpowiedniej części aktywów netto wycenionych według
ich wartości godziwych nad ceną nabycia udziałów. Ujemna wartość firmy wykazywana jest w
pasywach skonsolidowanego bilansu w odrębnej pozycji jako ujemna wartość firmy jednostek
podporządkowanych.
Od wartości firmy dokonuje odpisów amortyzacyjnych w okresie 5 lat natomiast
od ujemnej wartości firmy przez okres będący średnią ważoną okresu ekonomicznej użyteczności
nabytych i podlegających amortyzacji aktywów. W przypadku kwoty nieistotnej grupa dok onuje
jednorazowego odpisu.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
4
Odpisy amortyzacyjne dokonywane są metodą liniową.
Rzeczowe aktywa trwałe, wartości niematerialne i prawne
Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne wycenia się według cen nabycia lub kosztów
wytworzenia, pomniejszonyc h o odpisy amortyzacyjne lub umorzeniowe, pomniejszonych o odpisy
z tytułu trwałej utraty wartości.
Cenę nabycia lub koszt wytworzenia środka trwałego powiększają koszty jego ulepszenia.
Amortyzacja dokonywana jest metodą liniową. Przy ustalaniu okresu amortyzacji
i rocznej stawki amortyzacyjnej uwzględnia się okres ekonomicznej użyteczności środka trwałego
oraz składników wartości niematerialnych i prawnych. Poprawność przyjętych okresów oraz stawek
amortyzacyjnych podlega okresowej weryfikacji.
Grupa kapitałowa stosuje następujące roczne stawki amortyzacyjne dla podstawowych grup
środków trwałych:
• ur ządzenia techniczne i maszyny 10% - 30%
• pozost ałe środki trwałe 10% - 50%
Roczne stawki amortyzacyjne dla wartości niematerialnych i prawnych są następujące:
• licencje 20% - 50%
• oprogr amowania komputerowe 50%
Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne o niskiej j ednostkowej cenie nabycia do 3.500 zł
amortyzuje się jednorazowo, nie wcześniej niż w miesiącu przyjęcia ich do użytkowania. Grunty, w
tym prawo wieczystego użytkowania gruntu nie są amortyzowane.
Środki trwałe w budowie są wyceniane w wysokości ogółu kosz tów pozostających w bezpośrednim
związku z ich nabyciem lub wytworzeniem, w tym kosztów finansowych, pomniejszonych o odpisy
z tytułu trwałej u traty wartości. Środki trwałe w budowie nie są amortyzowane do momentu
zakończenia ich budowy i oddania
do użytkowania.
Inwestycje długoterminowe
Inwestycje obejmują aktywa nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych wynikających z
przyrostu wartości tych aktywów.
Inwestycje niefinansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy z tytułu utraty wartości.
Inwestycje finansowe wycenia się w cenie nabycia skorygowanej o odpisy aktualizujące wartość.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
5
Leasing
Emitent jest stroną umów leasingowych , na podstawie których przyjmuje
do odpłatnego używania lub pobierania pożytków obce środki trwałe lub wartości niematerialne i
prawne przez uzgodniony okres.
W przypadku umów leasingu, na mocy których następuje przeniesienie zasadniczo całego ryzyka i
pożytków wynikających z tytułu posiadania aktywów będących przedmiotem umowy, przedmiot
leasingu jest ujmo wany w aktywach jako środek trwały i jednocześnie ujmowane jest zobowiązanie
w kwocie równej wartości bieżącej opłat leasingowych ustalonej na dzień rozpoczęcia leasingu.
Opłaty leasingowe są odpowiednio dzielone po między odsetki rozpoznawane w rachunku wy ników
jako koszty finansowe oraz część kapitałową zmniejszają cą saldo zobowiązania leasingowe . Koszty
finansowe ujmowane są bezpośrednio w rachunku zysków i strat. Środki trwałe będące
przedmiotem umowy leasingu finansowego są amortyzowane przez przewidyw any okres
użytkowania.
Należności
Należności wycenia się w kwocie wymagającej zapłaty, z zachowaniem zasady ostrożnej wyceny i
wykazuje w wartości netto po pomniejszeniu o odpisy aktualizujące.
Wartość należności podlega aktualizacji wyceny uwzględniając stopień prawdopodobieństwa ich
zapłaty poprzez dokonanie odpisu aktualizującego. Odpisy aktualizujące wartość należności zalicza
się odpowiednio do pozostałych kosztów operacyjnych lub do kosztów finansowych - zależnie od
rodzaju działalności, której dotycz y odpis aktualizujący.
Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne zmniejszają dokonane uprzednio odpisy
aktualizujące ich wartość.
Należności przedawnione, umorzone, nieściągalne, od których nie dokonano odpisów
aktualizujących ich wartość lub dokonan o odpisów w niepełnej wysokości zalicza się odpowiednio
do pozostałych kosztów operacyjnych lub kosztów finansowych.
Odpisy aktualizujące tworzone są w odniesieniu do należności:
• od dłużników postawionych w stan likwidacji lub stan upadłości - do wysokośc i należności
nieobjętej gwarancją lub innym zabezpieczeniem, zgłoszonej
w postępowaniu upadłościowym,
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
6
• od dłużników w przypadku oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości, jeżeli majątek dłużnika
nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania upadłościow ego - w pełnej wysokości,
• kwestionowanych przez dłużnika oraz z których zapłatą dłużnik zalega,
a według oceny sytuacji majątkowej i finansowej dłużnika spłata należności w kwocie umownej nie
jest prawdopodobna - do wysokości nie pokrytej gwarancją lub innym zabezpieczeniem należności,
z wyłączeniem zabezpieczenia w formie weksla
in blanco,
• przeterminowanych lub nieprzeterminowanych o znacznym stopniu prawdopodobieństwa
nieściągalności - w wysokości wiarygodnie oszacowanej kwoty odpisu,
• skierowanych na drogę postępowania egzekucyjnego - w pełnej wysokości,
• przeterminowanych ponad 360 dni od terminu płatności - w pełnej wysokości.
Transakcje w walucie obcej
Transakcje wyrażone w walutach obcych innych niż polski złoty są przeliczane
na złote polskie przy zastosowaniu kursu obowiązując ego w dniu zawarcia transakcji.
Na dzień bilansowy aktywa i pasywa wyrażone w walucie obcej są przeliczane
na złote polskie p rzy zastosowaniu obowiązującego na ten dzień średniego kursu ustalonego dla
tej waluty przez Narodowy Bank Polski.
Powstałe z przeliczenie różnice kursowe są ujawniane odpowiednio w pozycji przychodów lub
kosztów finansowych.
Zapasy
Zapasy są wyceniane we dług rzeczywistych cen zakupu, nie wyższych jednak
od cen sprzedaży netto.
Spółka przyjęła zasadę odpisywania w koszty wartości materiałów i towarów na dzień zakupu lub
produktów gotowych w momencie ich wytworzenia, połączoną
z ustalaniem stanu tych skła dników aktywów i jego wyceną oraz korektą kosztów
o wartość tego stanu, nie później niż na kon iec każdego miesiąca .
Aktywa pieniężne
Do aktywów pieniężnych zalicza się aktywa w formie krajowych środków płatniczych, walut obcych
i dewiz. Do aktywów pieniężnych zaliczane są także naliczone odsetki od aktywów finansowych.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
7
Środki pieniężne w walucie polskiej wycenia się według wartości nominalnej. Środki pieniężne w
walutach obcych (w kasie i na rachunku bankowym) wycenia się na koniec roku obrotowego
po obowiązującym na ten dzień średnim kursie ustalonym dla danej waluty przez NBP. Różnice
kursowe zalicza się do przychodów lub kosztów finansowych.
Aktywa finansowe płatne lub wymagalne w ciągu 3 miesięcy od dnia ich otrzymania, wystawienia,
nabycia lub założenia (lokaty) zaliczan e są do środków pieniężnych dla potrzeb rachunku
przepływów środków pieniężnych.
Czynne rozliczenia międzyokresowe kosztów
Spółka dokonuje czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów, jeżeli poniesione koszty dotyczą
przyszłych o kresów sprawozdawczych.
Odpisy czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
do upływu czasu . Czas i sposób rozliczenia są uzasadnione charakterem rozliczanych kosztów, z
zachowaniem zasady ostrożnej wyceny.
Kapitał zakładowy
Kapitałem zakładowym grupy kapitałowej Premium Food Restaurants S.A. jest kapitał zakładowy
Jednostki Dominującej - spółki Premium Food Restaurants S.A.
Kapitał zakładowy jest wykazywany w wysokości określonej w statucie i wpisanej
w Krajowym Rejestrze Są dowym. Różnice pomiędzy wartością godziwą uzyskanej zapłaty i
wartością nominalną akcji są ujmowane w kapitale zapasowym. Koszty emisji akcji przy
podwyższeniu kapitału zakładowego zmniejszają kapitał zapasowy do wysokości nadwyżki wartości
emisji nad wart ością nominalną akcji.
Rezerwy
Rezerwy tworzy się na pewne lub o dużym stopniu prawdopodobieństwa przyszłe zobowiązania i
wycenia się je na dzień bilansowy w wiarygodnie oszacowanej wartości. Rezerwy zalicza się
odpowiednio do pozostałych kosztów operacy jnych, kosztów finansowych lub strat
nadzwyczajnych, zależnie od okoliczności, z którymi przyszłe zobowiązania się wiążą.
Rezerwy tworzone są na poniższe tytuły:
• straty z transakcji gospodarczych w toku,
• udzielone gwarancje i poręczenia,
• skutki toczącego s ię postępowania sądowego i odwoławczego,
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
8
• odprawy emerytalno -rentowe,
• przyszłe zobowiązania związane z restrukturyzacją.
Rezerwy na odprawy emerytalno -rentowe tworzone są w oparciu o własne szacunki, jednakże ze
względu na niski średni wiek pracowników i wynikającą z tego nieznaczącą wartość rezerwy nie jest
ona aktualnie księgowana.
Zobowiązania
Za zobowiązania uznaje się wynikający z przyszłych zdarzeń obowiązek wykonania świadczeń o
wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie
już po siadanych lub przyszłych aktywów Spółki.
Zobowiązania wycenione są w kwocie wymagającej zapłaty.
Zobowiązania finansowe wykazane w sprawozdaniu finansowych są wyceniane
w skorygowanej cenie nabycia.
Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów
Bierne rozliczenia międzyokresowe kosztów dokonywane są w wysokości prawdopodobnych
zobowiązań przypadających na bieżący okres sprawozdawczy, wynikających w szczególności:
• ze świadczeń wykonanych na rzecz jednostek powiązanych przez kontrahentów jednostek
powiązanych, gdy kwotę zobowiązania można oszacować
w sposób wiarygodny;
• z obowiązku wykonania, związanych z bieżącą działalnością, przyszłych świadczeń wobec
nieznanych osób, których kwotę można oszacować , mimo że data powstania zobowiązania nie jest
jeszcze znana, w tym z tytułu napraw gwarancyjnych i rękojmi za sprzedane produkty długotrwałego
użytku.
Odpisy biernych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie
do upływu czasu lub wielkości świadczeń. Czas i sposób rozliczenia są uzasadnione charakterem
rozliczanych kosztów, z zachowaniem zasady ostrożności.
Rozliczenia międzyokresowe przychodów
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
9
Rozliczenia międzyokresowe przychodów dokonywane są z zachowaniem zasady ostrożnej
wyceny i obejmują w szczególności:
• równowartość otrzym anych lub należnych od kontrahentów środków z tytułu świadczeń,
których wykonanie nastąpi w następnych okresach sprawozdawczych;
• środki pieniężne otrzymane na sfinansowanie nabycia lub wytworzenia środków trwałych,
w tym także środków trwałych w budowie or az prac rozwojowych, jeżeli stosownie do innych ustaw
nie zwiększają one k apitałów własnych. Zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów
kwoty zwiększają stopniowo pozostałe przychody operacyjne, równolegle do odpisów
amortyzacyjnych lub umorzeniowy ch od środków trwałych lub kosztów prac rozwojowych
sfinansowanych z tych źródeł;
• wartość przyjętych nieodpłatnie, w tym także w drodze darowizny, środków trwałych w
budowie, środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych.
Zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów kwoty zwiększają stopniowo pozostałe
przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych lub umorzeniowych od środków
trwałych lub warto ści niematerialnych i prawnych.
Podatek dochodowy odroczony
W związku z przejściowymi różnicami między wykazywaną w księgach rachunkow ych wartością
aktywów i pasywów a ich wartością podatkową oraz stratą podatkową możliwą do odliczenia w
przyszłości, tworzona jest rezerwa i ustalane są aktywa z tytułu odroczonego podatku
docho dowego.
Aktywa z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się w wysokości kwoty przewidzianej w
przyszłości do odliczenia od podatku dochodowego przez spółki wchodzące w skład grupy , w
związku z ujemnymi różnicami przejściowymi, które spowodują w przy szłości zmniejszenie
podstawy obliczenia podatku dochodowego oraz straty podatkowej możliwej do odliczenia,
ustalonej przy uwzględnieniu zasady ostrożności.
Rezerwę z tytułu odroczonego podatku dochodowego tworzy się w wysokości kwoty podatku
dochodowego, wymagającej w przyszłości zapłaty przez spółki wchodzące w skład grupy , w
związku z występowaniem dodatnich różnic przejściowych, to jest różnic, które spowodują
zwiększenie podstawy obliczenia podatku dochodowego
w przyszłości.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
10
Wysokość rezerwy i aktywów z tytułu odroczonego podatku dochodowego ustala się przy
uwzględnieniu stawek podatku dochodowego obowiązujących w roku powstania obowiązku
podatkowego.
Różnica pomiędzy stanem rezerw i aktywów z tytułu podatku odroczonego na koniec i początek
okresu spra wozdawczego wpływa na wynik finansowy, przy czym rezerwy i aktywa z tytułu
odroczonego podatku dochodowego dotyczące operacji rozliczanych z kapitałem własnym
odnoszone są również na kapitał własny.
Rozpoznawanie przychodu
Za przychody i zyski uznaje upra wdopodobnione powstanie w okresie sprawozdawczym korzyści
ekonomicznych, o wiarygodnie określonej wartości,
w formie zwiększenia aktywów, albo zmniejszenia wartości zobowiązań, które wpływają na wzrost
kapitału własnego lub zmniejszenia jego niedoboru w inny sposób niż wniesienie środków przez
udziałowców lub właścicieli.
Wartość przychodów ustala się według zasady memoriału – to jest ujęcia w księgach rachunkowych
oraz w sprawozdaniu finansowym ogółu operacji gospodarczych dotyczących danego okresu
spraw ozdawczego niezależnie od tego, czy zostały
na dzień bilansowy opłacone. Przez pozostałe przychody operacyjne rozumie się przychody
niezwiązane bezpośrednio z podstawową działalnością spółek.
Przychody ze sprzedaży są uznawane w momencie dostarczenia towa ru, tj. jeżeli jednostka
przekazała znaczące ryzyko i korzyści wynikające z praw własności
do towarów lub w momencie wykonania usługi. Sprzedaż wykazuje się w wartości netto, tj. bez
uwzględnienia podatku od towarów i usług oraz po uwzględnieniu wszelkich udzielonych rabatów.
Koszty i straty
Przez koszty i straty rozumie się uprawdopodobnione zmniejszenia w okresie sprawozdawczym
korzyści ekonomicznych o wiarygodnie określonej wartości,
w formie zmniejszenia aktywów albo zwiększenia wartości zobowiązań i rezerw, które doprowadzą
do zmniejszenia kapitału własnego lub zwiększenia jego niedoboru w inny sposób niż wycofanie
środków przez udziałowców lub właścicieli.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
11
Koszty rozpoznaje się według zasady memoriału – są one ujmowane w księgach rachunkowych
oraz w sprawozdaniu finansowym danego okresu sprawozdawczego niezależnie od tego, czy
zostały na dzień opłacone.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
12
Informacje o Grupie Kapitałowej Premium Food Restaurants
1. Podstawowe dane
Jednostka dominująca - Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna ( dalej także jako „ PFR S.A. ”)
został a zarejestrowana w S ądzie Rejonowym d la m. st . Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy
Krajowego Rejestru S ądowego pod nr KRS: 0000302804. Spół ka powsta ła w wyniku
przekształ cenia spółki Premium Food Restauracje Spółka
z ogran iczon ą odpo wiedzia lno ścią w Premium Food Restaurants Spółkę Akcyjną . Przekształcenie
zostało zarejestrowane w dniu 1 kwietnia 2008 r oku .
2. Struktura w łasnościowa Grupy Kapitałowej Premium Food Restaurants S.A.
Premium Food Sp. z o.o.
100% udziałów spółki posiada
PFR S.A.
Klub Rybny Sp. z o.o.
100% udziałów spółki
posiada PFR S.A.
Restauracja w Poznaniu
ul. Woźna 10
Premium Restaurants
Sp. z o.o.
100% udziałów spółki posiada PFR S.A. Restauracja w Krakowie
Premium Food Sp. z o.o.
Sp. k -a w likwidacji
Komplementariusz – Premium
Food Sp. z o.o.
PFR Brands Sp. z o.o.
w likwidacji
100% udziałów spółki posiada
PFR S.A.
Premium Food Restaurants S.A. Restauracja w Warszawie, al. KEN 49 Restauracja w Sopocie, ul. Monte Cassino 53 Restauracja w Gdańsku, ul. Długie Pobrzeże 30 Restauracja w Koszalinie, ul. Paderewskiego 1 Restauracja we Wrocławiu, ul. Nożownicza 1c Restauracja we Wrocławiu, ul. Powst ańców Śląskich 2 -4 Restauracja we Wrocławiu, Plac Grunwaldzki 22 Restauracja w Warsza wie, przy ul. Siennej 83
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
13
Sprawozdania spółek: Premium Food Sp . z o.o. oraz Klub Rybny Sp. z o.o. wchodzą w skład
sprawozdania skonsoli dowanego grupy kapitałowej PFR od czwartego kwartału 201 3 roku.
W skład skonsolidowanego sprawozdania grupy kapitałowej PFR weszły również sprawozdania
spółki Premium Restaurants Sp. z o.o. oraz PFR Brands Sp. z o.o. w likwidacji oraz Premium Food
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka
komandytowo -akcyjna w likwidacj i.
Spółka zależna – Premium Food Sp. z o.o.
Premium Food Sp. z o.o. jest wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd
Rejonowy dla miast. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod
numerem KRS 0000173675.
W skład Zarządu na dzień 31 marca 2018 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska, która
pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
Premium Food Sp. z o.o. zaprzestała prowadzenia działalności w jedynej swojej restauracji przy ul.
Żelaznej 41/4 w drugim kwartale 2012 roku. R estauracja ta została przeniesiona na ul. Sienną 83
do lokalu zarządzanego przez jednostkę dominującą Premium Food Restaurants S.A.
Spółka zależna – Klub Rybny Sp. z o.o.
Klub Rybny Sp. z o.o. z siedzibą w Wars zawie, jest wpisana do rejestru przedsi ębiorców
prowadzonego przez S ąd Rejonowy d la m.st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy Krajowego
Rejestru S ądowego pod numerem KRS 0000245936.
W skład Zarządu na dzień 31 marca 2018 roku wchodziła Pani Katarzyna Dworakowska, która
pełniła funkcję Prezesa Zarządu.
W trakcie pierwszego kwartału 201 8 r. nie nastąpiły znaczące zmiany w sytuacji majątkowej Klub
Rybny Sp. z o.o. Zarząd spółki kontynuował obraną wcześniej strategię gospodar cz ą a spółka
generuje zyski.
Spółka zależna – Premium Restaurants Sp. z o.o.
Premium Restaurants Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie został a wpisana
w dniu 19 września 2012 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.
st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod numerem KRS
0000433392 .
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
14
W skład Z arządu na dzień 31 marca 201 8 roku wchodził Pan Tomasz Litwiniuk , któ ry pełnił funkcję
Prezesa Zarządu.
Z dniem 1 listopada 2017 Spółka przejęła od spółki Premium Food Restaurants S.A. zarządzanie
restauracją w Krakowie. Restauracja kontynuuje działanie pod marką „77 Sushi ”, a Spółka Premium
Restaurants Sp. z o.o. generuje zyski.
Pozostałe spółki Grupy K apitałowej
W celu poprawy za rzą dzania wartością intelektualną w ramach Grupy K apitałowej Jednostka
Dominująca utworzyła w dniu 17 kwietnia 2013 dwie spółki zależne ;
1. PFR Brands Sp. z o.o. w likwidacji – 100% udziałów jest własnością Premium Food
Restaurants S.A. ,
2. Premium Food Sp. z o.o. spółka komandytowo -akcyjna w likwidacji - 100% akcji jest
własnością Premium Food Restaurants S.A.,
oraz wydzieliła O ddział z siedzibą w Warszawie przy ul. Aleja Komisji Edukacji Narodowej 49, który
został zarejestrowa ny w KRS w dniu 31 października 2013 roku.
PFR Brands Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu 24 maja 2013 r. do rejestru
przedsiębiorców prowadzonego prze z Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział
Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod numerem KRS 0000463686 . W dniu 15 czerwca
2015 roku spółka została postawiona w stan likwidacji. Na likwidatora spółki została wybrana Pani
Aleksandra Tymińska.
Pr emium Food Sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w Warszawie została wpisana w dniu
17 lipca 2013 r. do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st.
Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru sądowego pod numerem KRS
0000469100. W trakcie pierwszego kwartału 2015 roku Spółka została postawiona w stan likwidacji.
Na likwidatora spółki została wybran a Pani Aleksandra Tymińska.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
15
3. Skład Zarządów spółek grupy k apitałowej
W okresie objętym sprawozdaniem w skład Z arządu Jednostki Dominującej wchodzili:
Katarzyna Dworakowska Członek Zarządu,
Tomasz Litwiniuk Członek Zarządu .
Pani Katarzyna Dworakowska pełni również funkcję Prezesa Zarządu w spółce zależnej Premium
Food Sp. z o.o. (z arząd jednoosobowy) oraz funkcję Prezesa Zarzą du w spółce z ależnej Klub Rybny
Sp. z o.o. (z arząd jednoosobowy) .
Pan Tomasz Litwiniuk pełni fu nkcję Prezesa Zarządu w spółce zależnej Premium Restaurants Sp.
z o.o. (zarząd jednoosobowy) .
4. Opis działalno ści grupy k apitałowej w okresie sprawozdawczym
Grupa k apitałowa w danym okre sie sprawozdawczym zarządzała 10 restauracjami pod własną
marką – „77 Sushi ”.
W pierwszym k wartale 201 8 r. spółki Grupy K apitałowej kontynuowały działan ia mające na celu
dalszy wzrost sprzedaży poprzez zwiększanie obrotów istniejących restauracji.
5. Informacja o strukturze akcjonariatu emitenta .
Struktur a akcjonariatu wg stanu na dzień 1.01.2018 (początek o kresu obejmującego
sprawozdanie)
Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
Wartość nominalna posiadanych akcji
Udział procentowy posiadanych głosów
Marek Tymiński 4 176 452 417 645,20 73,9%
Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5%
pozostali akcjonariusze 600 520 60 052,00 10,6%
5 650 001 565 000,10 100%
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
16
Struktura akcjonariatu wg stanu na dzień 31.0 3.2018 (koniec okresu obejmującego
sprawozdanie)
Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
Wartość nominalna posiadanych akcji
Udział procentowy posiadanych głosów
Marek Tymiński 4 354 601 435 460,1 0 77,1 %
Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5%
pozostali akcjonariusze 422 371 42 237,1 0 7,4 %
5 650 001 565 000,10 100%
Struktura akcjonariatu wg stanu na dzień sporządzenia niniejszego raportu kwartalnego.
Akcjonariusz Liczba posiadanych akcji
Wartość nominalna posiadanych akcji
Udział procentowy posiadanych głosów
Marek Tymiński 4 776 97 2 477 697 ,20 84,5 %
Aleksandra Tymińska 873 029 87 302,90 15,5%
5 650 001 565 000,10 100%
6. Otoczenie rynkowe jednostki d ominującej
Bior ąc pod uwagę liczbę i loka lizację posiadanych restauracji , Grupa K apitałowa zajmuje wysok ą
pozycję wśród sieci restauracji serwują cych dania kuchni japo ńskiej.
Niewielki udzia ł Grupy K apitałowej w rynku restauracyjnym wynika z wyj ątkowości oferty i faktu, że
polski rynek gastronomiczny jest du ży i bardzo rozdrobniony . Grupa K apitałowa prowadzi
działalność wy łącznie na rynku pol skim , gdzie konk uruje
z innymi sieciami restauracji.
Bior ąc pod uwagę menu, konkurencję dla Spół ki stanowią restauracje Hana Sushi, Sensi Sushi,
Sakana, Tomo Sushi , Tokio. Restauracje należące do sieci „77 Su shi ” formułują swoją ofertę tak ,
aby była bardziej atrakcyjna niż w restauracjach konkurencyjnych, biorąc pod uwagę stosunek
jakości oferty do ceny.
Na rynku lokalnym, rozumianym jako obszar danego miasta Grupa Kapitałowa konkuruje g łównie z
innymi restauracjami z tzw. górnej i średniej „ pó łki” cenowej.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
17
Najmocniejszymi stron ami restauracji należących do spółek z Grupy K apitałowej,
w opinii Z arzą du są : odpowiednia proporcja jakośc i do ceny, wysoka jakość produktu, sprawna ,
przyjazna obs ługa, znajomość marki w Po lsce, dobra lokalizacja
oraz atrakcyjna aranżacja wnętrz restauracji .
7. Opis podstawowy ch zagrożeń i ryzyk dla spółek grupy k apitałowej
Ryzyko konkurencji
Grupa K apitałowa prowadzi dzia łalność w bran ży, charakteryzuj ącej się du żą konkurencyjno ścią .
Rynek usł ug restaura cyjnych , zw łaszcza w segmencie restauracji s ushi wydaje się by ć bardzo
atrakcyjny. Dostrzega to coraz wi ęcej podmiotów gospoda rczych. W bardzo szybkim tempie rośnie
liczba nowo otwieranych restauracji sushi. Liczba konsumentów ro śnie za ś w znacznie mniejszym
stopniu. Przetrwaj ą restauracje, które świad czą us ługi na najwyż szym poziomie. Do takich zaliczają
się restauracje spod znaku „77 Sushi ”. Celem G rupy jest utrzymać obecnych i pozyskiwać nowych
klientów cenią cych sobie wy śmienit ą jakość za rozs ądną cenę .
Ryzyko zwi ązane z rosnącymi kosztami produktów spożywczych
Koszty artykuł ów spo żywczych s ą jedn ą z najwa żniejszych pozycji w strukturze kosztów działalności
grupy k apitałowej . Wzrost cen takich produktów jak np. ryby,
ma istotn y wp ływ na dzia łalność i wyniki spółek należących do Grupy K apita łowej . Staramy się
reagować na tą sytuację, poszukują c nowych dostawców, negocjuj ąc nowe, korzystniejsze warunki
do staw z aktualnymi kontrahentami
Ryzyko związane z rosnącymi kosztami pracy
Koszty pracy stanowią równie ważną pozycję w strukturze kosztów działalności grupy kapitałowej,
jak i koszty artykułów spożywczych. Zaobserwowany w 201 7 r. wzrost kosztów pracy oraz
pogłębiający się problem z pozyskaniem wykwalifikowanego pracownika ma duży wpływ na
działalność i wynik poszczególnych spółek. Grupa Kapitałowa stara się zniwelować niekorzystne
uwarunkowania , poprawiając efektywność i podnosząc kwalifikacje dotychczasowych pracowników
oraz pozyskiwać nowych pracowników z różnych źródeł.
Ryzyko związane z możliwością pozyskania nowych, atrakcyjnych lokalizacji restauracji
Lokalizacja restauracji jest jednym z podstawowych czynników decyduj ących
o ich sukcesie. Nie ma pewno ści, że grupa k apitałowa będzie w stanie w przyszłości pozyska ć nowe,
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
18
atrakcyjne lokalizacje. Nie można poza tym zapewnić , że nowe restauracje z lokalizowane w
atrakcyjnych miejscach przyniosą zak ładane korzy ści . Ponadto pozyskanie atrakcyjnych lokali
wiąż e si ę z d ługot rwałymi, przeciągającymi się procedurami . Zarząd Jednostki D ominującej każdą
z takich nowych inwestycji dok ładnie analizuje i dok łada stara ń by otwierane res tauracje były
sukcesem zar ówno kulinarnym jak i bi znesowym.
Ryzyko związane z umowami najmu i ich przedłużeniem.
Restau racje na leżą ce do spó łek Grupy K apitałowej działają w wynajmowanych lokalach. W
wi ększo śc i podpisane umowy najmu maj ą charakter d ługoterminowy.
Okres obowiązywania takiej umowy to z regu ły dziesięć lat z opcj ą przedł użenia
na kolejne lata. Nie ma jednak gwarancji, że umowa zostanie przedłużona , zw łaszcza na
warunkach, które b ędą dla Grupy K apitałowej satysfakcjonuj ące.
W przyp adku utraty takiej lokalizacji może to mieć niekorzystny wpł yw na wyniki finan sowe.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
19
K wartalne skonsolidowane dane finansowe
Skonso lidowane sprawozdanie finansowe Grupy K apitałowej Prem ium Food Restaurants S.A.
oraz jednostkowe sprawozdanie finansowe Premium Food Restaurants S.A. , z którego pochodzą
prezentowane dane finansowe, zostało sporządzone zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29
września 1994 ro ku o rachunkowości ( Dz. U. z 201 8 roku , poz. 395 ) oraz wydanymi na jej
podstawie aktami wykonawczymi, w szczególności rozporządzeniem z dnia 25 września 2009
roku w sprawie szczegółowych zasad sporządzania przez jednostki inne niż banki, zakłady
ubezpieczeń i zakłady reasekuracji skonsolidowanych sprawozdań finansowy ch grup kapitałowych
(Dz. U. nr 169 , poz. 1327).
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
20
Skonsolidowany bilans
Skonsolidowany bilans - AKTYWA Stan na
31.03.2018
Stan na
31.12.2017
Stan na
31.03.2017
Stan na
31.12.2016
(w złotych)
A. AKTYWA TRWAŁE 1 702 162 1 760 224 1 846 657 1 943 697
Rzeczowe aktywa trwałe 714 013 772 033 872 393 966 686
Wartości niematerialne i prawne 31 286 31 329 11 267 3 853
Długoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 956 862 956 862 962 997 973 158
B. AKTYWA OBRTOWE 2 007 801 1 501 172 1 516 466 1 402 782
Zapasy 232 542 209 865 252 819 242 334
Należności krótkoterminowe 864 931 713 330 974 698 793 867
Inwestycje krótkoterminowe 866 175 549 855 181 842 271 424
Krótkoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 44 153 28 122 107 107 95 157
AKTYWA RAZEM 3 709 963 3 261 396 3 363 123 3 346 479
Skonsolidowany bilans - PASYWA Stan na
31.03.2018
Stan na
31.12.2017
Stan na
31.03.2017
Stan na
31.12.2016
(w złotych)
A. KAPITAŁ WŁASNY -4 205 811 -4 235 8 50 -3 958 503 -4 102 785
Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 574 235 -6 287 16 7 -6 287 167 -4 418 200
Zysk / (strata) netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
ZOBOWIĄZANIA 7 915 774 7 497 24 6 7 321 626 7 449 264
Rezerwy na zobowiązania 3 195 289 3 252 38 8 3 128 711 3 144 691
Zobowiązania długoterminowe 18 053 9 984 0 0
Zobowiązania krótkoterminowe 4 360 505 3 892 94 7 3 912 007 4 269 479
Rozliczenia międzyokresowe 341 927 341 92 7 280 908 35 094
PASYWA RAZEM 3 709 963 3 261 396 3 363 123 3 346 479
Wartość księgowa (w zł) -4 205 811 -4 235 850 -3 958 503 -4 102 785
Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
Wartość księgowa na jedną akcję
(w zł) -0,7 4 -0,7 5 -0,70 -0,73
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
21
Skonsolidowany rachunek zysków i strat
Skonsolidowany Rachunek Zysków i Strat
(wariant porównawczy)
01.01. -
31.03.2018
01.01 -
31.12.2017
01.01. -
31.03.2017
01.01. -
31.12.2016
(w złotych)
Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z
nimi 4 939 764 20 134 8 69 5 037 441 19 503 510
Przychody netto ze sprzedaży produktów 92 036 312 027 0 87 268
Przychody netto ze towarów i materiałów 4 847 728 19 822 84 3 5 037 441 19 416 242
Koszty działalności operacyjnej 4 743 278 19 827 79 4 4 839 840 20 194 025
Amortyzacja 60 004 357 791 90 770 421 128
Zużycie materiałów i energii 1 534 517 6 721 15 1 1 720 878 7 394 115
Usługi obce 1 657 938 6 533 87 9 1 456 341 5 951 611
Podatki i opłaty 4 521 81 648 10 892 70 568
Wynagrodzenia 1 243 103 5 110 846 1 316 511 5 150 620
Ubezpieczenia społeczne i inne
świadczenia 155 637 717 256 141 215 628 270
Pozostałe koszty rodzajowe 87 558 305 22 3 103 233 530 919
Wartość sprzedanych towarów i
materiałów 0 0 0 46 794
Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży 196 486 307 07 5 197 601 -690 515
Pozostałe przychody operacyjne 67 331 231 553 29 532 354 148
Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
trwałych 374 0 0 0
Pozostałe 66 957 231 553 29 532 354 148
Pozostałe koszty operacyjne 68 544 274 807 29 267 1 501 758
Strata ze zbycia niefinansowych aktywów
trwałych 0 0 0 807 726
Pozostałe 68 544 274 807 29 267 694 032
Zysk / (strata) z działalności operacyjnej 195 274 263 82 1 197 866 -1 838 125
Przychody finansowe 8 666 39 23 296
Odsetki 8 666 39 23 296
Pozostałe 0 0 0 0
Koszty finansowe 8 487 243 3 38 15 457 215 803
Odsetki 8 415 242 360 15 457 210 797
Pozostałe 72 97 8 0 5 006
Zysk / (strata) z działalności gospodarczej 195 453 20 52 2 182 432 -2 053 632
Zysk / (strata) brutto 195 453 20 52 2 182 432 -2 053 632
Podatek dochodowy 11 412 153 588 38 151 -184 664
Zysk / (strata) netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
Zysk / (strata) netto (w zł) 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
Zysk / (strata) netto na jedną akcję (w zł) 0,03 -0,0 2 0,03 -0,33
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
22
Skonsolidowane zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym
Skonsolidowane Zestawienie Zmian w
Kapitale (Funduszu) Własnym
01.01. -
31.03.2018
01.01 -
31.12.2017
01.01. -
31.03.2017
01.01. -
31.12.2016
(w złotych)
I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
POCZĄTEK OKRESU -4 235 850 -4 102 785 -4 102 785 -2 233 817
— korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
BŁĘDÓW
-4 235 850 -4 102 785 -4 102 785 -2 233 817
1. Kapitał (fundusz) podstawowy na początek
okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na koniec
okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
4. Kapitał (fundusz) zapasowy na początek
okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
4.2. Stan kapitału (funduszu) zapasowego na
koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na początek
okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
8.4. Strata z lat ubiegłych na początek okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
— korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
8.5. Strata z lat ubiegłych na początek okresu,
po korektach -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na koniec
okresu -6 574 235 -6 287 168 -6 287 168 -4 418 200
9. Wynik netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
a) zysk netto 184 041 0 144 281 0
b) strata netto 0 -133 066 0 -1 868 968
II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA KONIEC
OKRESU -4 205 811 -4 235 850 -3 958 503 -4 102 785
III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
-4 205 811 -4 235 850 -3 958 503 -4 102 785
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
23
Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych
Skonsolidowany Rachunek
Przepływów Pieniężnych
01.01. -
31.03.2018
01.01 -
31.12.2017
01.01. -
31.03.2017
01.01. -
31.12.2016
(w złotych)
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
I. Zysk (strata) netto 184 041 -133 066 144 281 -1 868 968
II. Korekty razem 146 029 594 759 -286 331 1 393 093
Amortyzacja 60 004 357 791 90 770 421 128
Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 0 -138 352
Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 0 0 304 796
Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej 0 0 0 67 595
Zmiana stanu rezerw -57 099 107 697 -15 980 183 245
Zmiana stanu zapasów -22 677 32 469 -182 270 19 793
Zmiana stanu należności -151 601 80 537 -10 485 -204 699
Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych, z
wyjątkiem pożyczek i kredytów 333 433 -373 899 -412 390 1 005 064
Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych -16 031 390 164 244 024 -265 477
Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 0 0
Przepływy pieniężne netto z działalności
operacyjnej 330 070 461 693 -142 050 -475 875
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 0 1 092 502
Spłata udzielonych pożyczek 0 0 64 231 0
Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych -1 941 -196 445 -3 891 -244 291
Przepływy pieniężne netto z działalności
inwestycyjnej -1 941 -196 445 60 340 848 211
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
Spłata kredytów i pożyczek 0 60 415 0 -249 424
Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -11 808 -47 232 -7 872 -58 397
Zapłacone odsetki 0 0 0 -17 666
Przepływy pieniężne netto z działalności
finansowej -11 808 -13 183 -7 872 -325 487
Przepływy pieniężne netto razem 316 321 278 431 -89 582 46 849
Bilansowa zmiana s tanu środków pieniężnych 316 321 278 431 -89 582 46 849
Środki pieniężne na początek okresu 549 855 271 424 271 424 224 575
Środki pieniężne na koniec okresu 866 175 549 855 181 842 271 424
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
24
Zatrudnienie w Grupie Kapitałowej PFR S.A.
Stan na
31.03.2018
Stan na
31.12.2017
Zatrudnienie ogółem, z
tego: 235 224
Umowy o pracę 31 6
Umowy cywilno -prawne 138 166
Outsourcing 66 52
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
25
Kwartalne jednostkowe dane finansowe
Jednostkowy bilans
Bilans - AKTYWA Stan na
31.03.2018
Stan na
31.12.2017
Stan na
31.03.2017
Stan na
31.12.2016
(w złotych)
A. AKTYWA TRWAŁE 1 437 106 1 369 428 1 573 955 1 637 271
Rzeczowe aktywa trwałe 607 278 662 678 834 737 928 246
Wartości niematerialne i prawne 31 287 31 330 11 158 3 679
Inwestycje długoterminowe 330 130 207 010 239 006 207 010
Długoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 468 410 468 410 489 054 498 336
B. AKTYWA OBRTOWE 1 168 249 1 080 415 1 322 608 1 190 088
Zapasy 171 309 152 358 215 185 201 501
Należności krótkoterminowe 394 407 707 517 890 330 719 498
Inwestycje krótkoterminowe 563 171 197 575 162 176 220 898
Krótkoterminowe rozliczenia
międzyokresowe 39 361 22 965 54 917 48 191
AKTYWA RAZEM 2 605 355 2 449 843 2 896 563 2 827 359
Bilans - PASYWA Stan na
31.03.2018
Stan na
31.12.2017
Stan na
31.03.2017
Stan na
31.12.2016
(w złotych)
A. KAPITAŁ WŁASNY -3 852 114 -4 184 091 -3 867 884 -4 066 925
Kapitał akcyjny 565 000 565 000 565 000 565 000
Kapitał zapasowy 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
Zysk / (strata) z lat ubiegłych -6 325 543 -6 251 308 -6 251 308 -5 578 275
Zysk / (strata) netto 289 046 -117 166 199 041 -673 033
B. ZOBOWIĄZANIA I REZERWY NA
ZOBOWIĄZANIA 6 457 470 6 633 934 6 764 447 6 894 284
Rezerwy na zobowiązania 3 186 779 3 243 878 3 121 982 3 138 401
Zobowiązania długoterminowe 18 053 9 984 0 0
Zobowiązania krótkoterminowe 3 208 142 3 335 576 3 642 465 3 722 562
Rozliczenia międzyokresowe 44 496 44 496 0 33 321
PASYWA RAZEM 2 605 355 2 449 843 2 896 563 2 827 359
Wartość księgowa (w zł) -3 852 114 -4 184 091 -3 867 884 -4 066 925
Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
Wartość księgowa na jedną akcję
(w zł) -0,68 -0,7 4 -0,68 -0,72
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
26
Jednostkowy rachunek zysków i strat
Rachunek Zysków i Strat
(wariant porównawczy)
01.01 -
31.03.2018
01.01 -
31.12.2017
01.01. -
31.03.2017
01.01. -
31.12.2016
(w złotych)
Przychody netto ze sprzedaży i zrównane
z nimi 3 183 186 17 094 426 4 468 541 17 349 167
- w tym od jednostek powiązanych 0 0 0 27 374
Przychody netto ze sprzedaży
produktów 59 036 167 832 0 81 984
Przychody netto ze towarów i
materiałów 3 124 149 16 926 594 4 468 541 17 267 183
Koszty działalności operacyjnej 3 399 424 17 166 391 4 245 448 17 953 644
Amortyzacja 55 434 338 973 86 032 367 658
Zużycie materiałów i energii 1 012 424 5 705 894 1 478 893 6 344 828
Usługi obce 1 233 778 5 6 29 812 1 271 374 5 459 027
Podatki i opłaty 1 331 75 977 9 444 63 996
Wynagrodzenia 895 761 4 4 81 690 1 177 090 4 654 260
Ubezpieczenia społeczne i inne
świadczenia 133 203 672 354 131 261 584 883
Pozostałe koszty rodzajowe 67 492 261 691 91 354 452 922
Wartość sprzedanych towarów i
materiałów 0 0 0 26 070
Zysk / (strata) brutto ze sprzedaży -216 238 71 965 223 093 -604 477
Pozostałe przychody operacyjne 67 331 231 448 29 431 303 784
Zysk ze zbycia niefinansowych aktywów
trwałych 374 0 0 0
Pozostałe 66 957 231 448 29 431 303 784
Pozostałe koszty operacyjne 68 544 273 408 29 038 309 720
Strata ze zbycia niefinansowych
aktywów trwałych 0 0 0 4 025
Pozostałe 68 544 273 408 29 038 305 695
Zysk / (strata) z działalności operacyjnej -217 450 113 925 223 486 -610 413
Przychody finansowe 468 249 340 990 24 235 98 992
Odsetki 23 249 112 465 24 235 98 725
Pozostałe 445 000 228 525 0 267
Koszty finansowe 8 897 247 055 15 820 173 312
Odsetki 8 826 246 107 15 820 168 306
Pozostałe 71 948 0 5 006
Zysk / (strata) z działalności gospodarczej 241 902 -19 990 231 901 -684 733
Zysk / (strata) brutto 241 902 -19 990 231 901 -684 733
Podatek dochodowy 0 97 176 32 860 -11 700
Zysk / (strata) netto 241 902 -117 166 199 041 -673 033
Zysk / (strata) netto (w zł) 241 902 -117 166 199 041 -673 033
Liczba akcji (w zł) 5 650 001 5 650 001 5 650 001 5 650 001
Zysk / (strata) netto na jedną akcję (w
zł) -0,02 -0,0 2 0,04 -0,12
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
27
Je dnostkowe z estawienie zmian w kapitale własnym
Zestawienie Zmian w
Kapitale (Funduszu) Własnym
01.01 -
31.03.2018
01.01 -
31.12.2017
01.01. -
31.03.2017
01.01. -
31.12.2016
(w złotych)
I. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
POCZĄTEK OKRESU -4 184 090 -4 066 92 5 -4 066 925 -3 393 892
— korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
I.a. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
POCZĄTEK OKRESU, PO KOREKTACH
BŁĘDÓW
-4 184 090 -4 066 92 5 -4 066 925 -3 393 892
1. Kapitał (fundusz) podstawowy na
początek okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
1.2. Kapitał (fundusz) podstawowy na
koniec okresu 565 000 565 000 565 000 565 000
4. Kapitał (fundusz) zapasowy na
początek okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
4.2. Stan kapitału (funduszu)
zapasowego na koniec okresu 1 619 383 1 619 383 1 619 383 1 619 383
8. Zysk (strata) z lat ubiegłych na
początek okresu -6 368 474 0 -6 251 308 -5 578 275
8.4. Strata z lat ubiegłych na początek
okresu -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
— korekty wyniku lat ubiegłych 0 0 0 0
8.5. Strata z lat ubiegłych na początek
okresu, po korektach -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
8.6. Strata z lat ubiegłych na koniec
okresu -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
8.7. Zysk (strata) z lat ubiegłych na
koniec okresu -6 368 474 -6 251 30 8 -6 251 308 -5 578 275
9. Wynik netto 241 902 -117 166 199 041 -673 033
a) zysk netto 241 902 0 199 041 0
b) strata netto 0 -117 166 0 -673 033
II. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY NA
KONIEC OKRESU -3 942 189 -4 184 090 -3 867 884 -4 066 925
III. KAPITAŁ (FUNDUSZ) WŁASNY, PO
UWZGLĘDNIENIU PROPONOWANEGO
PODZIAŁU ZYSKU (POKRYCIA STRATY)
-3 942 189 -4 184 090 -3 867 884 -4 066 925
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
28
Jednostkowe s prawozdanie z przepływów środków pieniężnych
Rachunek
Przepływów Pieniężnych
01.01 -
31.03.2018
01.01 -
31.12.2017
01.01. -
31.03.2017
01.01. -
31.12.2016
(w złotych)
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI OPERACYJNEJ
I. Zysk (strata) netto 241 902 -117 166 199 041 -673 033
II. Korekty razem -310 303 -83 594 -263 833 1 172 691
Amortyzacja 55 434 338 973 86 032 367 658
Zyski (straty) z tytułu różnic kursowych 0 0 0 54 674
Odsetki i udziały w zyskach (dywidendy) 0 133 641 0 77 371
Zysk (strata) z działalności inwestycyjnej -445 000 -220 194 0 57 427
Zmiana stanu rezerw -57 099 105 47 7 -16 419 182 744
Zmiana stanu zapasów -18 951 49 14 4 -13 684 -1 308
Zmiana stanu należności 313 110 11 980 -170 834 -265 075
Zmiana stanu zobowiązań krótkoterminowych,
z wyjątkiem pożyczek i kredytów -141 400 -568 941 -86 166 756 416
Zmiana stanu rozliczeń międzyokresowych -16 397 66 326 -62 762 -62 216
Inne korekty z działalności operacyjnej 0 0 0 5 000
Przepływy pieniężne netto z działalności
operacyjnej -68 401 -200 760 -64 792 499 658
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI INWESTYCYJNEJ
Wpływy ze zbycia wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 0 18 109
Spłata udzielonych pożyczek 445 000 320 000 13 405 0
Wydatki na nabycie wartości niematerialnych i
prawnych oraz rzeczowych aktywów trwałych 0 0 0 -214 726
Udzielone pożyczki 0 -98 553 0 0
Przepływy pieniężne netto z działalności
inwestycyjnej 445 000 -221 447 13 405 -196 617
PRZEPŁYWY ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH Z DZIAŁALNOŚCI FINANSOWEJ
Spłata kredytów i pożyczek 0 0 0 -198 250
Płatności zobowiązań z tytułu umów leasingu -11 003 -44 010 -7 335 -31 287
Zapłacone odsetki 0 0 0 -11 548
Przepływy pieniężne netto z działalności
finansowej -11 003 -44 010 -7 335 -241 085
Przepływy pieniężne netto razem 365 596 -23 323 -58 722 61 956
Bilansowa zmiana s tanu środków
pieniężnych 365 596 -23 323 -58 722 61 956
Środki pieniężne na początek okresu 197 575 220 898 220 898 158 942
Środki pieniężne na koniec okresu 563 171 197 575 162 176 220 898
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
29
Zatrudnienie w PFR S.A.
Stan na
31.03 .2018
Stan na
31.12.2017
Zatrudnienie ogółem, z
tego: 179 159
Umowy o pracę 26 6
Umowy cywilno -prawne 94 12 1
Outsourcing 59 32
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
30
Komentarz Zarządu E mitenta na temat czynników i zdarzeń mających
wpływ na osiągnięte wyniki finansowe oraz stanowisko w zakresie
publikowanych danych
Grupa kapitałowa P remium Food Restaurants osiągnęła w okresie I kwartału 2018 roku sprzedaż
na poziomie 4.940 tys. zł oraz zysk netto na poziomie 184 tys. zł. W porównaniu do I kwar tału 2017
roku sprzedaż była niższa o 98 tys. zł (2%) , a wynik wyższy o 40 tys. zł (28 %) .
Dzi ałania, które wpłynęły na wyniki Grupy kapitałowej , to m.in.: kontynuacja obranej przez Zarząd
Spółki na początku 2017 roku strategii sprzedaży, wzrost rozpoznawalności marki „77 Sushi ” na
portalach społecznościowych, oraz ograniczania kosztów adminis tracyjnych w Grupie kapitałowej.
W dniu 9 lutego 2018 roku Spółka Premium Food Restaurants S.A. zwarła umowę z Dominium S.A.
z siedzibą w Warszawie oraz z PHN SPV 11 PHN 4 sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie , na
mocy której z dniem 15 lutego 2018 r. zakończyła najem lokalu położonego w Warszawie pod
adresem ul. Polna 48, i tym samym przestała prowadzić pod tym adresem Restaurację „77 Sushi”.
W dniu 11 stycznia 2018 roku akcjonariusze Spółki: Aleksandra Tymińska i Marek Tymiński ogłosili
wezwanie do zapisywania się na sprzedaż wszystkich pozostałych akcji Spółki w lic zbie 600 520.
W wyniku przeprowadzenia i rozliczenia wezwania akcjonariusz Marek Tymiński nabył w dniu 7
marca 2018 roku 178 149 akcji, uprawniających do takiej samej liczby głosów na walnym
zgromadzeniu, a tym samym przekroczył 75% ogólnej liczby głosów w spółce.
Po zakończeniu kwartału objętego sprawozdaniem, dnia 16 kwietnia 2018 roku akcjonariusz Marek
Tymiński poinformował o zamiarze nabycia akcji Spółki w drodze przymusowego wykupu
wszystkich pozostałych akcji, tj. 422 371 akcji Spółki. W wyniku prze prowadzenia przymusowego
wykupu ogłoszonego w dniu 16 kwietnia 2018 roku oraz rozliczenia transakcji nabycia akcji Spółki
dokonanej dniu 18 kwietnia 2018 roku akcjonariusz Marek Tymiński nabył 422 371 akcji,
uprawniających do takiej samej liczby głosów na walnym zgromadzeniu.
Wskutek przeprowadzenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji nabycia akcji Spółki,
akcjonariusz Marek Tymiński wraz z małżonką, akcjonariuszem Aleksandrą Tymińską posiadają
łącznie 100% akcji Spółki Premium Food Restaurants S.A.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
31
Grupa kapitałowa Premium Food Restaurants będzie koncentrować się na działaniach
umożliwiających wzrost sprzedaży, poprawy rentowności jak też na poszukiwaniu atrakcyjnych
lokalizacji dla nowych restauracji.
PREMIUM FOOD RESTAURANTS S.A.
SKONSOLIDOWANY I JEDNOSTKOWY RAPORT KWARTALNY
ZA OKRES OD 01.01.2018 DO 3 1.03.2018
32
O św iadczenie Zarządu
Działając w imieniu Premium Food Restaurants Spółka Akcyjna z siedzibą
w Warszawie, wpisanej do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Miasta
Stołecznego Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
pod nr KRS: 0000302804, oświadczamy, że wedle naszej najlepszej wiedzy, info rmacje finansowe
i dane porównywalne sporządzone zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz że raport
kwartalny za okres od 01. 01.201 8 roku do 31.03 .201 8 roku zawiera prawdziwy obraz roz woju i
osiągnięć oraz sytuacji Grupy .
Warszawa, 14 maja 2018
Zarząd Jednostki Dominującej :
________________________ __ ________________________
Katarzyna Dworakowska Tomasz Litwiniuk
Członek Zarządu Członek Zarządu
Treść w podglądzie może zawierać błędy powstałe podczas konwersji plików pdf.